neděle 7. června 2015

U8 SmartWatch - Nejsou chytré, jako chytré (Minirecenze)

Dnes jsem se pro Vás rozhodl napsat krátkou prvotní recenzi "chytrých" hodinek U8 z dílny UWatch. Hodinky patří mezi řadu čínských výrobků, které se chlubí spoluprací jak se systémem Android, tak se systémem Apple iOS, u něhož jsou však možnosti značně omezeny.
Unboxing:
Při samotném rozbalování hodinek se žádné překvapení nekoná a v krabičce na vás čeká standardní příslušenství v podobě nabíjecího micro USB kabelu, příručky, která je kompletně v Angličtině a konečně samotné hodinky, zabalené v antistatické fólii. I přes cenu hodinek, která se na českém trhu pohybuje okolo 1500 Kč a v zahraničí 30€, působí samotná krabička jako balení celkem solidním dojmem a ani top výrobci by se za toto provedení nemuseli stydět.
   
Samotné hodinky na tom také nejsou vůbec špatně. Jejich provedení z lesklé lakované oceli v kombinaci se silikonovým páskem a kovovou přeskou, jim dává jistý punc kvality, který kazí pouze plechový kryt zadní části těla hodinek s laserově vypalovaným nápisem. Každopádně na ruce hodinky nepůsobí nijak obludně, spíše naopak a k tomu jim dopomáhá i jejich design a rozměry, které jsou 4,2 x 4,2 x 1,0 cm přičemž pásek je dlouhý 25,5 cm a váha 44 gramů Vám také ruku neutrhne. Na levé straně hodinek je pro Vás pak připraven reproduktor, mikrofon a nabíjecí micro USB konektor, za kterýžto výrobce chválím, neboť je jistě pohodlnější pro nabíjení využít klasický kabel jako pro telefon, než sebou nosit nabíjecí kolébku či jiné redukce a podobné. Pravá strana nabídne pouze samotné zapínací tlačítko, které je velmi příjemné a ovládání probíhá bez problémů. Spodní strana hodinek je pak zakryta již zmíněným broušeným plechem, v němž se navíc nachází malá dírka pro možnost hard resetu hodinek. Nahoře je pak samozřejmě kapacitní displej s rozlišením 128 x 128 px a pod ním tři standardní kapacitní tlačítka Menu, Listování a Tlačítko zpět.


Zapnutí a spárování s telefonem:
Po samotném zapnutí se hodinky již nativně spouštějí se zapnutým bluetooth a jejich start je rychlejší než 10 sekund. Poté Vás čeká spárování s telefonem prostřednictvím bluetooth a to může být občas docela zábavné, především u těch z Vás, kteří používají neoficiální ROM typu CyanogenMod či RR. Vzhledem k tomu, že hodinky je nutné s telefonem spárovat tak, aby bylo možné přijímat oznámení, telefonovat, přehrávat hudbu a nebo číst zprávy, je nutné si nejprve nainstalovat obslužnou aplikace do telefonu. Výrobce vás bude navádět k instalaci aplikace BTNotification,
pro jejíž stažení Vám nachystal do menu hodinek i přímo odkaz v podobě QR kódu. Osobně po zkušenost ale doporučuji, stáhnout si z Google Play aplikaci Mediatek SmartDevice, neboť tato aplikace funguje zcela spolehlivě. BTNotification se mi u custom rom nechytala a když už se mi podařilo zprovoznit veškeré funkce, opět mne cca po pěti minutách vždy odpojila a měl jsem takzvaně po srandě. Naopak Mediatek SmartDevice se již v samotném počátku zeptala na práva Správce zařízení, což je v případě externího ovladače v podobě SmartWatch vcelku logický krok.
Po instalaci a spárování aplikace již můžete plně využívat možností hodinek.
Cover art  
Mediatek SmartDevice - screenshot thumbnailMediatek SmartDevice - screenshot thumbnail
Mezi jiným se Vám nabídne klasický číselník pro manuální vytáčení čísel, telefonní seznam, jenž Vám zobrazí kontakty z telefonu, Pedometer či monitor spánku. Taktéž aplikace na čtení zpráv či čtení příchozích upozornění. Jako doplněk či bonus nám výrobce dal také stopky, kalendář, v němž ale bohužel neuděláte nic jiného než že se podíváte na dny v měsících přičemž události chybí a také Alarm, u něhož kvituji s povděkem přítomnost možnosti pouze vibračního vyzvánění, neboť alespoň nebudím svou polovičku brzy ráno.
Hudební přehrávač je jen základní a funguje jako vzdálené ovládání pro přehrávač, který máte nastavený v telefonu jako výchozí, K tomu mohu říci, že osobně mne kvalita zvuku hodinek vcelku překvapila i když samozřejmě basový koncert se nekonal. Reproduktor hraje hlasistě a ani při otevřeném okénku v autě a puštěném rádiu jej jistě nepřeslechnete.

Bohužel u systému Apple iOS je možné pouze přijímat zvuk po vzoru A2DP bluetooth systému, takže alespoň slyšíte, že jste dostali notifikaci, popřípadě můžete prostřednictvím hodinek telefonovat a vytáčet čísla, či je používat jako vzdálené ovládání a reproduktor hudebního přehrávače. Tím však veškerá funkcionalita u Apple iOS končí a možná je to škoda, neboť ne každý si může dovolit Appla iWatch a tímto by snad Apple přilákal opět další přiznivce.

Závěrem:
Na závěr musím říci, že po třech dnech hodinky nezklamaly, ale ani závratně nepřekvapily. Snad jen z pohledu ceny mohu říci, že možnost plné komunikace a čtení notifikací a zpráv ze systému Android, je velmi pozitivní a jako levná alternativa pro ty, kteří nechtějí či nemohou utratit někdy až horentní sumy za hodinky s Android Wear či Pebble, jsou zcela ideální. Samozřejmě na trhu se najde spousta jiných levných "SmartWatch", ale U8 jistě nejsou pro uživatele Androidu vyhozené peníze a věřím, že své příznivce si najdou i snad díky velmi dobrému vzhledu a příjemnému nošení. Výdrž mne také nezklamala a při kapacitě baterie pouhých 230 mAh vydrželi hodinky dva dny při aktivním používání. Sice jen tak tak, ale sami víte, jak vypadá využití při prvních dvou dnech, takže věřím, že standardního používání se 3 dny nemusí nikdo bát. 

Takže celkově za mne hodinky dostávají 4/5 bodů a to jen proto, že funkčnost je omezená díky nepřítomnosti Android Wear ale zase si to trošku vynahrazují možností komunikace s Apple iOS a druhá polovina bodu jde dolů za zadní plechovou stranu hodinek. Jinak ve své třídě jsou hodinky velmi kvalitním počínem a pro začátek a vyzkoušení je mohu vřele doporučit.

Autor: Jiří Florián


Žádné komentáře:

Okomentovat