pátek 12. června 2015

SmartiesTime Minirecenze - Zeblaze Rover, SmartWatch které nesklamou ale ani nezazáří

Po nějaké době Vám přináším opět další recenzi a to momentálně startovní, po dvou dnech používání opět čínských chytrých hodinek a to tentokrát Zeblaze Rover.


Hodinky, za které na internetových obchodech utratíte v průměru nějakých €43 jsou další z řady mnoha čínských nositelných příslušenství, které se mohou pochlubit především velmi nízkou cenovkou. Zpracování neoslní kvalitou, ale ani nezklame, jen uváděný kožený řemínek je samozřejmě papír obalený průmyslovou náhražkou. A co na Vás čeká při rozbalování?
Samotná krabička není vůbec žádný zázrak designu a po zkušenosti s mnohem levnějšími U8 mne opravdu mírně řečeno zklamala.


Určitě nečekejte oslnění, ale bohužel nemůžete čekat ani takzvané lákadlo pro oko. Krabička je zkrátka jen kus bílé krabice s etiketou a zde design obalu končí.
Ihned po otevření na Vás již z klasicky známé kolébky koukají samotné hodinky a v tuto chvíli ještě vypadají skutečně povedeně. Ne že by povedené nebyly, to ne, ale oproti U8 bych je osobně mezi adepty na získání stabilních příznivců nezařadil. Každopádně ve chvíli kdy hodinky vyjmete zjistíte, že jak jinak, celý obsah baelní zabírá prázdnota, pod níž se skrývá malý prostor s nabíjecí kolébkou, mikro usb kabelem a manuálem, který je v čínštině a angličtině.

  

A zde stále ještě není nic zajímavého. 
Než se podíváme na samotné hodinky a jejich systém, nejdříve něco málo specifikací.

Hodinky mají celkové rozměry 26 x 4,4 x 0,88 cm čímž se dostávají do oblasti slušně vypadajícího příslušenství a to i váhou, která je pouhých 48 gramů. Tyto rozměry nesou displej o rozměrech 1,54 palce, který ač jeho barvy nejsou v HD oku docela lahodí a vzhledem k tomu, že hodinky nejsou určeny pro přehrávání videa a zobrazování fotek, jeho kvalita je dostačující. Samozné zařízení pohání procesor společnosti Mediatek a to přesněji MTK2501 o taktu pouhých 108MHz, ale pro provoz hoodinek, které nesou pouze proprietální systém, se ukázal jako dostačující. Baterie o kapacitě 250 mAh se ukázala na dva dny bez jakýchkoliv problémů a třetí právě končí, a stále ještě dostatek zbývá. Samotnou komunikaci s telefony zajišťuje Bluetooth ve verzi 4.0, za což chválím, neboť i díky tomuto jsou nyní hodinky schopné plně zajistit notifikace a dokonce i fitness funkce jak na systému Android, tak i systému iOS. Znamená to, že hardware není zrovna hvězda, ale pro klasické používání jako zobrazovač notifikací, malý fitness společník či pro ovládání hovorů a telefonování se zatím ukazuje jako šikovný bojovník. Celé to vše je ovládáno tlačítkem na pravé straně hodinek na níž je umístěn také reproduktor a na levé straně se skrývá mikrofon. Spodní strana hodinek nabídne pouze nabíjecí konektory a resetovací tlačítko. Výrobce také uvádí vodotěsnost hodinek, ale ne, toto jsem ještě nezkoušel a raději to provedu až po odzkoušení funkcí, o kterých Vám můžu napsat. Ne že bych výrobci nevěřil, ale jak se říká, nejdříve dvakrát měř a potom jednou řež.

 

Po samotném spuštění čekáte asi jen 3 sekundy než se Vám zobrazí domácí obrazovka. Jak jsem již psal výše, kvalita displeje není nijak závratná, ale úvodní barevné zobrazení působí vcelku uhlazeně a solidně. První zmatek však může nastat při začátku používání. Výrobce se moc nezabýval umístěním funkčních tlačítek, takže nikde nenajdete něco jako Menu, Zpět, či Rolování. Vše je ovládáno pomocí gest a to jednoduše pohybem doprava či doleva. Zde je to možná i trochu matoucí, ale řekl bych, že výrobce si to představoval jako odsouvání jednotlivých karet, neboť povel zpět vyvoláte posunem vpravo a povel OK či potvrdit posunem vlevo, takže jediné co vlastně děláte je, že si jezdíte prstem po displeji ze strany na stranu. Výjimkou je ovšem vyvolání samotného "menu aplikací", kdy stačí po domovské obrazovce přejet prstem jakýmkoliv směrem a také návrat zpět na domovskou obrazovku je umožněn pouze za použití bočního tlačítka PowerButton.

V samotném menu aplikací na nás čeká samozřejmě ikonka Bluetooth, ale také kontrola zpráv, kontakty, telefon, hudební přehrávač (nebo spíše jeho vzdálený ovladač), seznam hovorů, nastavení či ovládání fotoaparátu. Dále zde máme také funkci Antilost, Stopky, Budík, Pedometer či například měřič spánkového režimu.
Samotné spárování telefonu s hodinkami je velmi jednoduché a probíhá stejným způsobem jako u každého jiného bluetooth zařízení. Problém však nastane, když si budete chtít s hodinkami užít něco víc než jen přijímaní hovorů a zvukovou notifikaci. K tomuto musíte do telefonu, ať již Android či iOS, nainstalovat aplikaci, kterou Vám doporučuje sám výrobce v manuálu. Opět jsem při tomto ale narazil na úskalí čísnkých proprietálních aplikací a proto jsem sáhl po osvědčené Mediatek Smartdevice. Tato aplikace Vám dovolí lehce nastavit chytré funkce od fitness až po notifikace, kdy u iOS je umožněna i konektivita s aplikací Zdraví. Hlavně Vám to vše umožní ve srozumitelném jazyce a tím je Angličtina.

Mediatek SmartDevice - screenshot thumbnailMediatek SmartDevice - screenshot thumbnail

  

Při nastavování připojení pomocí Mediatek Smartdevice je nutné u Androidu povolit správce zařízení a přidat hodinky do důvěryhodných zařízení a u iOS prostě jen přidat hodinky v aplikaci. Při prvním propojování se možná vše nepovede jak má, ale to stačí pouze na hodinkách spojení bluetooth přerušit (neboli odpojit telefon od hodinek) a znovu jej navázat. Vše pak již funguje výborně a mohu říci, že ač je dílenské zpracování a kvalita provedení všelijaká, rozhodně neurazí. Samozřejmě všichni bychom si dokázali představit i kvalitnější, ale ruku na srdce, co může člověk očekávat za danou cenu? 
Jediné co musím hodinkám skutečně vytknout a to velmi je jejich opožděná reakce při přenášení zvuků a kvalita přehrávání hudby. Samotné zvuky se Vám ozvou většinou tak o sekundu později než ze samotného telefonu a tím pádem například zcela odpadá možnost sledovat video a nechat si zvuk pouštět z hodinek. Také hlasitost při přehrávání hudby je dosti slabá, ale zato notifikaci jistě nepřeslechnete.

  


Zobrazování samotných notifikací potom probíhá standardním způsobem, kdy přijaté či odeslané sms můžete sledovat v nabídce v aplikaci Messaging a veškeré další notifikace Vám pak zobrazí velká modrá ikona nacházející se ve středu druhého panelu nabídky aplikací a nese název Notifier. Záměrně píši názvy aplikací v Angličtině, neboť Češtiny ani Slovenčiny se zde nedočkáte.

A co dodat závěrem první minirecenze?
Snad jen to, že osobně jsem od hodinek očekával trochu více. Vzhledově skutečně dokáží zaujmout i když řemínek by snesl trošku větší šířku, neboť oproti samotným hodinkám vypadá poněkud chudě. Designové zpracování je povedené a i když existují lepší, neurazí hodinky ani jako dárek pro začátečníka. Budiž našim bratrům z Číny k dobru to, že jejich tělo z kovu je skutečně bytelné, ale kvalita obarvení není valná a na hodinkách se ihned podepíše jakýkoliv škrábanec či náraz. Co se funkčnosti týče, po dvou dnech mohu říci, že až na již zmiňovaný opozdilý zvuk multimédií, vše funguje tak jak výrobce slibuje. Notifikace chodí, zobrazují se a to velmi povedeně a fitness funkce, po jisté dávce trpělivosti při nastavování parametrů, fungují také slušně. Tep Vám sice hodinky nezměří, ale za to s jejich cenovkou se nebudete bát, aby jste někde náhodou neklepli rukou. Po týdnu se uvidí více a aby to nebylo tak jednoduché, dám hodinky odzkoušet i své přítelkyni, která se počítá mezi začátečníky a tudíž bude tento test o něčem vypovídat. Poté Vám samozřejmě napíši jak hodinky obstáli, ale již teď mohu říci, že pro začátečníka ucházející doplněk a pro pokročilejší jen levnější varianta pro chvíle, kdy by se mohlo dražším Android Wear či Apple Watch, přihodit něco drahého.



Hodinky můžete mimo mnoho jiných zakoupit například na portálech CooliCool.com nebo GearBest.com.


Autor: Jiří Florián





Žádné komentáře:

Okomentovat