sobota 27. června 2015

Superlevný tablet Chuwi Vi7 s Androidem 5.1, 3G a procesorem Intel AtomX3

Dnes se podíváme také na větší část rodiny chytrých zařízení a tou jsou tablety. Přesněji se jedná o tablet čísnké společnosti Chuwi, model Vi7. Tato společnost je v současnosti na našem trhu skutečně neznámá a není divu, neboť kromě tabletů se firma soustředí například na výrobu chytrých vysavačů. Ano, čtete dobře. Společnost Chuwi diverzifikovala svou strategii poněkud rozličně a řekli bychom, že tak nějak po vzoru samsungu.


Na každý pád, tento čínský výrobce se rozhodl obdařit svá zařízení procesory od společnosti Intel a v případě Vi7 o typ AtomX3 SoFia C3230. Tento čtyřjádrový pracant běží na 64 bitové architektuře a kromě klasických síťových prvků podporuje dokonce i mobilní datové sítě. To již samo napovídá, že tento levný sedmi palcový tablet Vám nabízí možnost využít výhod mobilního internetu, ale bohužel u daného modelu pouze na frekvencích 2G a 3G. Díky intelu se ale tabletu dostalu podpory sítí Wi-Fi, což je samozřejmé, ale také bluetooth ve verzi 4.0. Klobouk lehce dolů, neboť ve své ceně tablet nabízí také samozřejmou podporu GPS, ale jako bonus je zde i schopnost komunikace se sítí Glonass.


A co samotný tablet? V rámci nabídky Chuwi se nejedná o top a mírně zaostává za svým bratrem Vi10, který mimo jiné nabízí možnost dual boot a to se systémem Windows 8.1 či Android 4.4. Menší Vi7 ale s nejnovějším androidem 5.1 Lollipop také nezůstává až tak moc pozadu a nabízí tak opravdu odladění a funkční systém. Za aktuální cenu, která se na eshopech v předprodeji pohybuje okolo 60 euro však nečekejte žádnou výkonnostní bestii, tablet je určen spíše nenáročným, maximálně středně náročným uživatelům. Přeci jen procesor, i když čtyř jádrový 64 bit, nabízí "pouhých" 1,2 GHz a ve spolupráci s 1 GB paměti RAM Vám tedy jistě trhat rekordy nebude. Úložiště také není závratně, pouhých 8 GB, což každý hravě zaplní za prvních pár dnů, ne-li hodin, ale díky čínským zaběhnutým standardům je k dispozici možnost rozšíření o paměťové karty a to až do velikosti 64 GB, popřípadě můžete využít možnosti USB OTG, tedy připojení externího úložiště prostřednictví micro USB portu.


Na první pohled je jasné, že se jedná spíše o jakýsi přerostlý phablet, takže na obrázku níže můžete vidět, že zadní kamera je umístěna v místě, kde by spíše příslušela telefonu. Přední snímač také nechybí, ale s bleskem zde nepočítejte a to ani s tím nejhorším. Výrobce totiž osadil tablet optikou, která je spíše takovou snahou vytvořit záplatu pro duši uživatele a tak zadní fotoaparát dostal pouhých 2,0MP a přední zoufalých 0,3MP. Budete tedy rádi, pokud například při hovoru skype osoba na druhé straně uvidí něco více, než barevné zrnění. Ale necháme se překvapit, třeba výrobce vymyslel zázrak v podobě softwarové záplaty neduhů hardwaru. Stále však platí, že kdo si nezaplatí nemá a u takto levého modelu ani nelze více očekávat. Ani samotný displej tedy není vrchol techniky, plus však výrobci přidává použití IPS technologie. Samotný zobrazovací panel má sotva HD rozlišení a hodnota se zastavila na poněkud netypických 1080 x 600 pixelových bodů. Nečekejte tedy zázrak v podobě křišťálově čistého obrazu, jen pozorovací úhly by díky IPS technologii mohli být celkem slušné.


Všechnu tuto výbavu živí baterie, která vhledem k celkové váze tabletu poněkud zklamala a nabízí chabých 2500 mAh, což je hodnota, která v dnešní době není dostačující ani pro větší telefon, natož tak sedmi palcový tablet. Avšak displeji s nižším rozlišením nebude spotřeba energie ani zdaleka tak akutní jako v případě zařízení s QHD panely. I tak, pokud skutečně využijete možnost použití datové SIM a navíc k tomu přidáte horší signál sítě, počítejte s tím, že více než na jeden den běžného používání se sotva dostanete. Výrobce uvádí výdrž při přehrávání videa výdrž až 3 hodiny. Podotýkám že "AŽ" 3 hodiny, takže spíše méně a připojíme li k tomuto ještě data a sítě, mějte v případě koupě raději nabíječku po ruce.


Váha přístroje se nakonec vyšplhala na celých 340 gramů, takže více jak čtvrt kila v ruce jistě ucítíte ja s podivem, že při použití plastu se výrobce dostal takhle vysoko. Stále se však jedná o slušnou hodnotu a pokud tedy nebudete tablet držet ve dvou prstech nad hlavou, ruku Vám neutrhne a svaly Vám také nenarostou. Celkové rozměry se pak zastavili na 188 x 108 x 10 milimetrů, což je na sedmi palcový tablet dost, ale způsobeno je to díky velkým rámečkům okolo displeje.

A co dodat závěrem? Snad jen že tablet si zajisté nezaslouží obrovskou chválu a uspokojí jen běžné uživatele, kteří od něj čekají pouze návštěvu internetu či hraní jednodušších her, popřípadě vyřizování mailů na cestě, kdy se Vám nechce tahat velký laptop a telefon se zdá příliš malý. Avšak nezaslouží si ani hanit, neboť výrobce vsadil na poměr cena/výkon a například na eshopu GearBest jej v předprodeji pořídíte za necelých 60 euro, tedy asi nějakých 1600 korun. Tablet je zde k dispozici v bílé barvě s černým rámečkem kolem displeje a hledáte-li zařízení pro děti či pouze pohotovost na cesty, jistě neprohloupíte. V dané cenové relaci dostanete podporu mobilních datových sítí, rozšiřitelné úložiště a bluetooth, který bez problémů zvládne veškerá současná zařízení. Displej a kamery v kombinaci s baterií nevolají sice po ocenění, ale tablet není fotoaparát a na profi práci si nikdo mezi levými nehledá. A procesor Intel AtomX3 je slušný výběr už sám o sobě. 


A pro ty kdo by měli zájem o dual boot bratra Chuwi Vi10 se systémem Windows 8.1 či Android 4.4 máme odkaz ZDE.

Autor - Jiří Florián

Žádné komentáře:

Okomentovat