úterý 2. června 2015

Modulární chytré hodinky se systémem android a Snapdragonem 400

blocks-wearable

Minulý rok informoval server Androidauthority o novém startupu z Velké Británie, o takzvaných Block Wearables, které si kladou za cíl přinést technologii stavebnicových bloků, modulárních částí, do světa chytrých hodinek. Jedná se o systém ne nepodobný již známému projektu Ara od společnosti Google, který se zaměřil na modulární telefony, které sestávají z jednotlivých vyměnitelných bloků.
V té době byl však projekt ještě v plenkách, přesněji společnost se nechala slyšet, že práce na prototypu by měly začít již brzy.
Nyní se píše Červen 2015 a "brzy" se stále nekoná.

Vývojový tým se však podělil o informace, že plánovaný projekt by měl pohánět procesor od společnosti Qualcomm, přesněji Snapdragon 400 s oddělenými částmi, které budou využívat nízkoenergetické procesory pro komunikaci se samotnými hodinkami. Systémovou část by měl zajišťovat upravený Android Lollipop. A proč právě Lollipop a ne Android Wear? Tým tvrdí, že Lollipop založený na upraveném prostředí jim umožní přinést do modulárních smartwatch více prostoru pro kreativitu a také přidá funkční možnosti, neboť u Android Wear není možné implementovat věci jako jsou konektivita mobilních sítí a bylo by mnohem složitější jej upravit tak, aby prostřednictvím jednotlivých modulů bezproblémově komunikoval.

Samotné hodinky budou v základu trochu ochuzené, ale tým startupu plánuje další moduly jako je přídavná baterie, monitor srdečního tepu a mnohem více. Dokonce i samotný displej by měl být modulem a proto je zde teoretická možnost výměny za kulatý barevný dotykový displej s nímž tým do budoucna počítá také.
Výběr bloků celých hodinek bude tak zcela a pouze na Vás a za zmínku stojí i to, že jako partner pro výrobu bloků se rýsuje britská značka Tateossian, která nabídne široké množství barev a textur tak, aby jste si mohli sami zvolit, jak budou Vaše hodinky vypadat.

A kdy je slibovaný začátek samotné výroby? Vývojový tým tvrdí, že nejpozději v létě tohoto roku začne kampaň pro získání potřebných financí, což mají opravdu takříkajíc šibeniční termín. Můžeme říci, že se oproti původně plánovanému startu jedná o pouze malé zpoždění, ale to jen díky zajištění výrobních prostředků a vypilování postupů a technologií, a také dohodnutí dalších partnerství. Nyní zbývá již pouze tyto nově nabytá partnerství ztvrdit. Tým slibuje začátek výroby nejpozději sedm až osm měsíců po skončení kampaně pro získání financí.

Samotné náklady nejsou tak vysoké a i při nízkých nákladech je možné předvést pár opravdu skvělých nápadů. Chtěl by se někdo k tomuto projektu připojit? Tak přidejte komentář zde.

Autor: Jiří Florián
Zdroj: androidauthority.com


1 komentář:

  1. Přijde mi, že v posledních letech se s těmi chytrými hodinkami roztrhl pytel. Dnes už to má opravdu každý. Sama jsem taky nad tím přemýšlela, ale místo toho jsem si koupila pouze takový ten fitness náramek. To mi úplně bohatě stačí. Na doporučení kamarádky jsem si vzala Xiaomi Mi Band 6 a musím říct, že zatím mu nemám co vytknout. Je to parádní věc. A nijak zvlášť drahá. :)

    OdpovědětVymazat