pátek 5. června 2015

3x Aplikace pro nadšence - Voda, Země, Vzduch

Dnes jsem se rozhodl pro Vás vybrat tři aplikace, které se zaměřují na jistou oblast, a tím i skupinu lidí, jejichž záliba se občas stane posedlostí a někdy zůstane koníčkem. Každopádně aplikace, které jsem vybral, se zaměřují na specifické koníčky a těm, kteří se jimi zabývají dává možnost zůstat s tímto v mnohem bližším kontaktu.
Vybral jsem aplikace na základě zájmů mých přátel a tedy neznamená, že budou odpovídat všem, každopádně koníčků a zájmů je mnoho a myslím si, že kdybychom chtěli pro každý vybrat jednu službu či aplikaci, ani by nám dnešní obchody s aplikacemi nestačily.


Flightradar24
Flightradar24 jiz svým názvem napovídá, že se jedná o službu a aplikaci zaměřenou na oblast leteckého provozu. Přesněji jde o sledování leteckého provozu do téměř největších možných podrobností a to 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu. Jedná se o projekt, který i běžným lidem dává možnost nahlédnout do právě probíhajícího leteckého provozu a nejen to.

Aplikace umžňuje po jejím spuštění sledovat letecký provoz nad celým světem a vetšinou je skutečně na co se dívat, neboť vzdušný prostor Evropy vypadá převážnou dobu spíše jako velký úl. Veškeré pohyby a data proudí realtime, tudíž vše máte takříkajíc z první ruky a můžete tak vidět například informace o letadlu, které Vám právě přelétá nad hlavou.
A co vlastně aplikace umí?
Služba Vám dovolí sledovat trasu letu, cas, dokonce i aktuální rychlost letadla včetně výšky v níž se Váš drobeček nachází a můžete vidět i kódové označení letu.

Прикрепленное изображениеПрикрепленное изображениеПрикрепленное изображение
Jako taková Vám služba nabídne nepřeberné množství funkcí a nastavení a je tak například možné využít i nabídku 3D pohledu z kokpitu letadla. Samozřejmě že se nejedná o živý přenos, nýbrž o modelaci zprostředkovanou přes Google Earth, který k tomuto musíte mít nainstalován též.
Jak jsem se již zmínil, celá služba skrývá mnohé možnosti a další z nich je například možnost zobrazit aktuální počasí pro všechna právě zobrazená místa a dokonce si můžete nechat zobrzit i samotnou oblačnost v podobě mraků. Na výběr máte i různá nastavení pro zobrazované jednotky a to od základních jako je formát času až po jednotky teploty, vzdálenost a moho dlšího.
Dokonce je možné si i vybrat samotné zdroje, z nichž jsou data zobrazována. V konečném důsledku si v této aplikaci vlastně můžete nastavit vše co Vás snad jen napadne jako pozorovatele.
Jako Bonus zde máte i možnost sdílet právě prohlížená data s přáteli na sociálních sítích. 
Bohužel jak už to bývá, nic není tak snadné jak to vypadá, a i když je služba prostřednictvím webového prohlížeče dostupná zdarma, za aplikaci na Google Play a App Store si bude muset připlati. Suma však není nijak extrémní a za sebe si dovolím tvrdit, že vzhledem k možnostem a schopnostem, které jsou Vám nabízeny, je cena takříkajíc lidová. Za jedno z největších pozitiv služby bych ale vyzvednul to, že se její vývojáři nezaměřili pouze na jednu platformu, ale je dostupná jak pro Android, iOS, tak i pro Windows Phone, Windows 8 a dokonce i MAC a Amazon Kindle.
Za mě tedy pro aplikaci dávám 5/5 bodů a doufám, že vývojáři nás do budoucna překvapí ještě dalšími možnostmi a vylepšeními a mohu říci, že pro fanoušky letadel a leteckého provozu je toto jedna z mála opravdu použitelných služeb a jistě se nebudou nudit ani ti, kteří toto jako svého koníčka nemají.

      


A máme zde další se sledovacích služeb, jen tentokrát se přesouváme ze vzduchu na vodu. Jedná se o službu, která umožňuje v zásadě to stejné jako výše uvedený Flightradar24, ale v oblasti lodní dopravy a s mnohem většími detaily. I pro samotné prohlížení je však nutné se zaregistrovat a na výběr je z několika možných tarifů, kdy zdarma je pouze Tarif, který Vám dovolí volně nahlížet pouze po dobu 15 minut denně. Služba je totiž určena především pro samotné společnosti, které mohou zde zaregistrovat své lodě, firmu a vůbec veškeré detaily a tento systém dává potom každému s přístupem k účtu okamžitý přehled, kde se právě jeho plavidlo nachází.
Jakmile se zaregistrujete, musíte ještě registraci potvrdit prostřednictvím ověřovacího emailu, ale poté již můžete plně fungovat, stačí se pouze přihlásit. Služba dává na výběr několik možných platforem k obsluze a to jak přímo z webového prohlížeče, kde se Vám po zpuštění exploreru otevře vyskakovací okno se samotným ovládáním a mapou, tak prostřednictvím desktop aplikace, k jejímuž běhu ale potřebujete nainstalovaný doplněk Adobe Air. Využít však můžete i mobilní aplikace, které jsou dostupné jak pro systém Android, tak také iOS.


A co vás čeká v samotné aplikaci? Ovládání je příjemně jednoduché a přehlednosti není v zásadě co vytknout. Při výběru jsou Vám zobrazovány trasy lodí, jejich pozice a pokud si dále kliknete na název právě vybrané lodi, zobrazí se Vám detailní informace, které obsahují vše od rozměrů, výtlaku, rychlosti až po kvanta fotografií. U každého plavidla je samozřejmě uvedena i vlajka země pod kteroiu se plaví a pokud je loď zrovna v přístavu a je funkce právě možná, zvládne Vám i ukázat aktuální Foto či dokonce livestream z místa kde se nachází.
Služba také umožňuje přímo sledovat dané kontejnery při přepravě či celé tankery podle Vámi zadaného registračního kódu.
A co říci ke službě Fleetmon na závěr?
Co se aplikací pro iOS a Android týče, osobně mohu řící, že jsou velmi jednoduché a intuitivní a na jejich ovládání není vůbec třeba pokoročilejších či zvláštních znalostí a schopností IT. Také hardwarově nejsou extrémě náročné a i starší přístroje si s ní ve většině případů hravě poradí. Samozřejmě zde jsou pak již jisté kompromisy ze strany rychlosti, ale to už musí každý posoudit sám, zda je ochoten se trochu uskromnit. Webová aplikace je také velmi zdařilá a kupodivu vzhledem k množství zde uvedených informací i velmi přehledná a aplikace pro Desktop, tam není vůbec co řešit a ten kdo si zainvestuje do paušálních poplatků za vyšší tarify, může vesele sledovat svůj koníček přímo v akci.
Za mě tedy pro aplikaci 4/5 bodů a ten jeden je pouze z důvodu omezení ze strany tarifů. Přeci jen by asi zájemci spíše uvítali pouze základní nahlížecí funkce s tím, že by služba byla dostupná ve free tarifu 24 hodin denně pro náhled, než plný přístup k funkcím a možnost se denně podívat jen 15 minut. I přesto se jedná opět o zdařilý projekt, který má co nabídnout a o Tom svědčí i počet stažení do dnes a pro svědčí i podpora Androidu již od verze 2.2.
Takže lodičkáři, hurá na vodu a Ahooooj.

   

A máme zde konečně aplikaci, která osloví nejen fanoušky jedné oblasti, ale snad všechny, kterým vře krev v žilách, když kolem projede dravec na čtyřech kolech. Jedná se o aplikaci CarBuzz, která ve své podstatě slouží jako zdroj všech informací, které by jste jen o nových krasavcích chtěli vědět a nejen o nich.
Aplikace je dílem stejnojmeného magazínu a ten má pro Vás vždy něco nového. Od zpravodajství ze světa motorizmu až po novinky ze světa automobilových videoher či fotek a videí s fanynkami.
K dispozici máte i funkci jako je výběr a srovnávání vozů či si můžete prohlédnout nejnovější návrhy designerů.
Aplikace je sice ve své podstatě určena pro to od přírody drsnější mužské pohlaví, ale bezpochyby má své kouzlo i pro ženy a ještě aby ne, taková krása na čtyřech kolech.....pak se fantazii meze nekladou.
Ale k samotné aplikaci. Jak prostředí webu, tak aplikace jsou velimi dobře graficky zpracované a ovládání zvládne každý hned od startu. Ono vždyť se v zásadě jedná o zpravodajský server, jen z trochu jiného soudku. Aplikace jako taková Vám dá sama vědět když přibude nějaká ta novinka pomocí notifikace a potěší i to, že je dostupná pro obě nejčastější platformy a tedy Android a iOS.
Co víci k aplikaci říci? Snad jen to, že jsem se od ní nemohl odtrhnout, neboť informací, videí a dalších lahůdek je zde vážně ohromné množství a řekněme si na rovinu, takový klasický Mustang či nový Jaguar nenechá chladným snad nikoho.
     
A co samotná funkčnost? Náročnost aplikace se v zásadě neliší od jiných běžných aplikací zpravodajských serverů a váš elektronický společník se jistě moc nezapotí. K baterii je také šetrná a žádné problémy v podobě zamrzání či sekání jsem za celou dobu nezpozoroval.
Takže za mě pro tuto aplikaci 4/5 bodů a ten jeden dolů je za to, že přeci jen vytvořit rozhraní pro zpravodajský web o automobilech je poněkud jednodušší, než vytvořit plnohodnotnou aplikaci, která žije vlastním životem. Ale i tak, chválím vývojaře a grafiky, ale přeci jen, ten obsah vypadá nejlépe ;-).

   

Takže to je něco málo ode mne pro Vás a v dalším článku si srovnáme nejpoužívanější mobilní kancelářské balíčky a aplikace jako jsou WPS Office, Polaris Office, Office Suite a takové dalo by se říci mládě mezi mobilními kancelářskými systémi a tím je MS Office Mobile.

Takže lovu zdar a hezký víkend Vám všem


Autor: Jiří Florián





Žádné komentáře:

Okomentovat