sobota 13. června 2015

iOS 9 a nové Poznámky - kreslení, seznam, obrázky, odkazy a mnohem víc


Tento týden proběhl WWDC 2015 společnosti Apple a mimo mnoho jiného, byla na konferenci představena nová verze Poznámek pro iOS 9.

Tato nativní aplikace od Applu bude aktualizována společně se systémem, tedy s iOS 9. Nová verze dovolí uživatelům mnohem více než ta současná, která slouží skutečně pouze k napsání pár poznámek a to ještě ne v moc upravené formě. Apple se rozhodl, možná po vzoru Google Keep, integrovat do aplikace možnosti jako je vkládání obrázků včetně odkazů na externí aplikace, možnost vložení zaškrtávacího seznamu nebo také možnost kreslení přímo v aplikaci.

iOS-9 2

To znamená, že s novou verzí přijdou nástroje jako je tužka, zvýrazňovač a také nástroj pro vkládání rovných čar. Na iPadu, nebo když budete používat Poznámky v režimu na šířku, se Vám zobrazí také nabídka barev pro kreslení, přesněji černá, šedá, tmavě modrá, světle modrá, zelená, žlutá, oranžová a červená a samozřejmě v aplikaci nechybí ani nástroj na "gumování".

V nové verzi budete mít i možnost prostřednictvím zobrazeného tlačítka kamery, vložit obrázky buďto přímo z vaší knihovny a nebo jednoduše pořídit nový. Rozšířené menu také obsahuje rozličné množství fontů a to formou výběru, který není nepodobný tomu ze známého kancelářského balíku Word, neboť si můžete vybrat typy jako Nadpis, Hlavička, Tělo, Zaškrtávací seznam, Seznam s odrážkami, Seznam s pomlčkami a Číslovaný seznam. Samozřejmě si můžete také zvolit vzhled textu a to formou staré známé klasiky Tučně, Kurzíva a Podtrženo.
Na iPadu jsou tyto možnosti integrovány v klávesnici a to výběrem QuickType vlevo.

Nové poznámky pro iOS 9 získaly také možnost importovat odkazy z jiných aplikací. Mimo jiné stojí za zmínku provázanost s mapami, kdy po otevření adresy v Mapách stačí pouze stisknout sdílení listu a exportovat místo přímo do Poznámek, kde se zobrazí adresa s ikonou a odkazem. Vkládání odkazů ze safari pak funguje zcela stejně.

Je vidět, že vývojáři Applu si opět pohráli a společně s inovovanou a rozšířenou Apple Pay či hudební aplikací pro stream prvního celosvětového rádia Apple music je opět na co se těšit.


Autor: Jiří Florián



Žádné komentáře:

Okomentovat