úterý 16. června 2015

Modulární Smartphone Fairphone 2 předveden v novém Videu

fairphone4

Společnost Google již dlouhou dobu pracuje na výrobě modulárního smartphonu a zdá se, že hned tak se výsledku nedočkáme. Projekt Ara si dal totiž za cíl vytvořit kompletně modulární Smartphone, který bude možné poskládat přesně dle stylu a potřeb uživatele a to od displeje počínaje až po procesor konče.

Holandská společnost Fairphone si ale dala za cíl něco trochu jiného. Hlavním cílem startupu je vytvořit modulární telefon, který by byl k uživateli takzvaně "férovější". Fairphone 2 je první zařízení, které je kompletně navrženo společností Fairphone, ale již druhý telefon v řadě, jenž byl společností představen.

Fairphone toto zařízení vyvinul a vytvořil za pouhý jeden rok a ačkoliv je trošku větší než ostatní telefony v současnosti, jedná se stále i neuvěřitelný kus práce. Specifikace zařízení totiž nejsou jen "dobré", ale výbavou je telefon schopen konkurovat mnoha současným vlajkovým lodím jiných výrobců.
Za pěti palcovým Full HD displejem chráněným sklem od společnosti Gorilla a to verzí 3 s extrémní odsolností a tloušťce 0,7mm tepe procesor od společnosti Qualcomm, Snapdragon 801. Tento čtyř jádrový 64 bitový procesor dovoluje využití taktovací frekvence až 2,5 GHz, podporuje rozlišení videa až do QHD a k dispozici je i bluetooth ve verzi 4.0 či vysokorychlostní USB 3.0. Celý požitek je umocněn možností vysokorychlostního nabíjení, neboť procesor je dimenzován pro maximální nabíjecí proud 2,5 A.  Tomuto všemu sekunduje operační paměť RAM o velikosti 2 GB s vysokou propustností, neboť se jedná o verzi LPDDR3. K zahození není ani podpora dual SIM či možnost rozšířit úložiště o paměťové karty.
Kluci v Holandsku si skutečně pohráli a telefon je nyní v předprodeji dostupný za přibližně €525.

Exkluzivní video Fairphone 2


Cena Fairphone 2 není sice jedna z nejnižších, ale telefon má oproti projektu Ara od společnosti Google za cíl hlavně jednu jedinou věc. Tou je sice možnost si v zásadě poskládat telefon dle vlastních požadavků na styl, ale hlavním cílem je umožnit jednoduchou a rychlou opravu jednotlivých částí telefonu s co nejnižšími náklady. To je v dnešní době základním kamenem úrazu u většiny zařízení. Opravy jsou buďto velmi nákladné, nebo je nutné vyměnit rovnou celé zařízení. Fairphone ale k tomuto přistoupil zcela jinak a dal tak uživatelům možnost si v zásadě telefon opravit svépomocí za použití odpovídajícího dílu "skládačky".

Třeba tento kro holandské společnosti motivuje větší výrobce k vytvoření něčeho podobného tak, aby každý uživatel mohl provést vždy změnu dle aktuálních potřeb. Možná Fairphone 2 změní způsob jakým se budou věci dále vyvíjet.

Autor: Jiří Florián

Žádné komentáře:

Okomentovat