pátek 26. června 2015

Snapdragon 820 vešel do finálního stádia testování


Všichni jsme již slyšeli mnoho drbů, či četli spoustu článků o problémech chipsetu Snapdragon 810 od společnosti Qualcomm. Přehřívání procesoru dělá těžkou hlavu nejednomu výrobci současných top modelů a pro samotnou společnost je toto opravdu viditelná skvrna na jinak dá se říci perfektní reputaci a historii. Mezi postižené modely se řadí i ještě nepředstavený One Plus 2.


Společnost však neusnula a vrhla se do řešení problému po hlavě. Již dříve jsme Vás informovali, že společnost Xiaomi plánuje pro svůj model Mi5 nasadit nový chipset s označením Snapdragon 820.


Všechny společnosti u nichž byl chipset 810 nasazen se snaží tento problém vyřešit alespoň částečně a to samozřejmě jak jinak než softwarovými patchi. Další logický krok ze strany společnosti Qualcomm bylo tedy vyvinutí nového chipsetu, který byl poprvé ohlášen na MWC 2015. Ten slibuje zamezení přetěžování a tím také přehřívání procesoru. Tato rychlá evoluce jistě dala výrobci pořádně zabrat, ale pokud si chce reputaci napravit, není se čemu divit, že se snaží.
Jednu chvíli se dokonce spekulovalo o nasazení procesoru Snapdragon 815, ale tyto informaci byly okamžitě dementovány.


Ačkoliv je procesor Snapdragon 820 stále ještě ve fázi testování, informace ze sociálních médií a od samotné společnosti naznačují, že jeho nasazení na sebe nenechá dlouho čekat. Aktuální s tímto čipem plánuje do svých modelů již zmiňovaná společnosti Xiaomi u modelu Mi5 a také LG pro svou další vlajkovou loď G4 Pro.


Společně s novým chipsetem Snapdragon 820 se společnosti Qualcomm vrací zpět k původním výrobním postupům ale při nasazení 64 bitových jader s označením Dubbed Kryo. Sice nebylo zatím uvedeno na pravou míru, zda tyto procesory budou vyrobeny 16nm technologií či 14nm technologií společnosti Samsung. Ještě nedávno se zdálo, že společnosti se chystá uvést tento procesor do provozu nejdříve začátkem roku 2016. Qualcomm si však zjevně pospíšil a nasazení nové 820 se kvapem blíží. Díky novým procesorovým jádrům bude možné u chipsetu dosáhnout taktovací frekvence až 3,0 GHz, ale momentálně se Qualcomm soustřeďuje především na to, aby při zátěži nedocházelo k zahřívání samotného chipsetu a byla zajištěna plynulost běhu.

Autor: Jiří Florián



Žádné komentáře:

Okomentovat