úterý 23. června 2015

Oukitel U8 Universe- Levná střední třída s Androidem 5.1 a čtečkou otisků prstů


Značka Oukitel je ve světě mobilů prozatím malým příspěvkem ze strany čínských výrobců. Není ani neznámou, ale příliš se o ní neví. Každopádně ve vybavené střední třídě má jistě co říci a nyní přichází s levným zařízení s velkými ambicemi.

Oukitel U8 je zařízení, které se může pochlubit displejem s rozměry 5,5 palců a rozlišením 1280 x 720, tedy HD. Na tak velký displej se sice rozlišení nehonosí zrovna pixelovou hustotou, ale běžnému uživateli zcela postačí a jistě neurazí ani náročnější, neboť díky IPS technologii se jedná o displej s jasnými barvami a čistým podáním obrazu. S rozměry 76 x 485 x 7,9 mm se zařízení řadí mezi ty tenčí phablety a snad jen trochu zamrzí váha, která se vyšplhala na úctyhodných 199g. Kompenzací za váhu by mohla být kapacita baterie, ale ta se svými 2850 mAh není v dnešní době a pro tak velký telefon nijak závratná.



Pod taktovkou čtyř jádrového procesoru MT6735 se 64 bitovou architekturou společně s 2 GB operační paměti RAM a za doprovodu již zmiňovaného displeje, Vám tak telefon vydrží bez problémů v provozu klasický a již standardní jeden den a šetrnějším uživatelům více. Zařízení nabízí v základu úložiště o velikosti 16 GB, které je dále možno rozšířit pomocí paměťových karet až od 32 GB. Procesor o taktu 1,0 GHz sice není zrovna žádný dravec, ale díky své architektuře zvládá bez většího zadýchání všechny běžně využívané funkce.


Co však u telefonu potěší, je přítomnost snímače otisků prstů, který se nachází na zadní straně přístroje přímo pod čočkou fotoaparátu. Fotoaparát samotný má rozlišení 13 megapixelů a zvládne záznam videa v HD kvalitě. Přední snímač dostal do vínku 5 megapixelů, což bohatě postačí na stále oblíbenější selfies. Ze síťových standardů nechybí GSM (2G), WCDMA (3G), Wifi ve verzi 802.11 b/g/n a samozřejmě Bluetooth ve verzi 4.0. Bohužel chybí NFC a 4G sítě také telefon podporuje a dokonce i v našich končinách si tento luxus vychutnáte naplno, neboť telefon podporuje jak pásmo 800 tak 1800 MHz.


Systém, potažmo telefon se může pochlubit funkcí Smart Wake, která vám umožní ze zamčené obrazovky pomocí gest spouštět předvolené aplikace, či pouze zapnout displej nebo odemknout obrazovku. Funkce jako Akcelerometr, Gravity senzor či Proximity senzor jsou v dnešní době již téměř u většiny telefonů výrobním standardem a ani zde tedy nechybí.
Jak je již u většiny čínských výrobců zvykem, nechybí podpora dvou SIM a co jistě většinu uživatelů potěší je přítomnost nejnovějšího operačního systému Android, tedy ve verzi 5.1 Lollipop, který společně s bezrámečkovým displejem a hliníkovým tělem dává telefonu punc jakéhosi levného luxusu.


Telefon Oukitel U8 Universe se v současnosti na eshopech prodává v cenové relaci okolo 130 euro.
Se svou výbavou jistě není tahounem na dlouhé tratě či aspirantem na špičkový přístroj dnešní doby, ale designově se jedná o velmi povedený kousek a ani samotný výkon nezklame.

Autor: Jiří Florián


Žádné komentáře:

Okomentovat