sobota 13. června 2015

Samsung Galaxy S3 s Androidem Lollipop 5.1 ( Root, Recovery a dále...)

Poslední dobou jsou nám ze všech stran nabízeny nejnovější modely smartphonů ze všech světových koutů a každý den přichází něco nové.


Během opravy jednoho staršího, kdysi dravce, Samsungu Galaxy S3 I9300 jsem se rozhodl, že by snad nemuselo být naškodu, pokusit se mu trošku pomoci i ze strany softwaru. Vzhledem k tomu, že jsem osobně fanouškem názoru "zkusit se má všechno", neváhal jsem a majiteli nabídnul upgrade v podobě custom ROM od Resurrection Remix ( dále jen RR ), která je postavena na Cynaogen Mod verze 12.1 a tedy na nejnovějším Androidu Lollipop 5.1. Autor si s touto verzí pohrál a ta je již vedena jako Stabilní. Dále v článku Vám nabízím více či méně i návod jak na to.


Po samotné opravě hardwaru jsem se tedy jal provést onen někdy diskutovaný Root  ( návod pro Root S3 na Youtube ) a po instalaci custom recovery v podobě TWRP ( návod na instalaci TWRP S3 na youtube ) šlo již všechno zcela hladce. Z internetu se rom od Resurrection Remix pro S3 stáhla téměř sama a protože autoři nejsou takříkajíc lajdáci, přidali nám k tomuto na svých stránkách rovnou i sadu aplikací od Googlu (Gapps), bez niž by byl systém samotný nepoužitelný. Instalace proběhla hladce a abych si mohl dále s telefonem také pohrát, přidal jsem i Super SU proto, aby nám samotný Root k něčemu byl.

Pak již telefon krásně naběhnul a můžete posoudit sami, že je skutečně na co se dívat a to i díky tomu, že jsem si trošku pohrál s nastavením samotných motivů, neboť jak známo, android v podání Cyanogenu a tím i Resurrection Remix umožňuje měnit vzhled Vašeho systému jak jen Vám je libo a nabídka motivů dovolí.



Starší bratr dnešní vlajkové lodí, Samsungu Galaxy S6, si tak částečně přivlastnil vzhled systému svého mladšího bratra a dovolím si říci, že po odzkoušených pár dnech provozu mu kromě našlapaného těla nemá vcelku co závidět. Dokonce ve verzi Androidu je nyní o něco mladší než jeho luxusní bratr.
Samotné prostředí je v zásadě čistý Android s pár velmi povedenými úpravami od RR. Kluci vývojáři si se systémem opravdu pohráli a tak je i k tomuto staršímu modelu velmi šetrný a tak si telefon docela slušně šlape. Samozřejmě softwarovou inovací nenahradíme například čtečku otisků prstů či optiku fotoaparátu, ale pro ty, kterým se nechce vyhazovat peníze a ani svého starého miláčka může být toto opravdu obstojným řešením. Osobně jako další výhodu vidím to, že u takto instalované custom ROM si můžete již u samotného startu vybrat, zda Vám paměť zabere neuvěřitelné množství balastu či budete mít systém jen se základními aplikacemi jako je například Google Play a zbytek, ten si již prostě sami doinstalujete podle vlastních potřeb.
Osobně jsem ihned nasadil prostředí v podobě Google Launcheru, neboť jediné bohužel, hlasové příkazy nejsou součástí custom rom od RR. Ale nevadí, stále jde o velmi povedené dílko. A posuďte sami.

  

Za sebe musím říci, že náš z dnešního pohledu již dědeček, opravdu omládl a jak na povrch tak uvnitř vypadá stále ještě velmi dobře. I samotný majitel byl z konečného výsledku překvapen a ano, jsem rád že se mi podařilo zase jednomu, téměř již odepsanému přístroji, vdechnout trochu elánu do života. I když pouze zprostředkovaně, ale přeci jen.
Očekával jsem z počátku zádrhel, ale nakonec se nekonal a vše šlape jak má. Prostředí je plynulé, aplikace se nesekají, i když rychlostí na dnešní top modely zdaleka nemá, a i možnost úprav dle uživatele je příjemná změna. Bonus navíc, zamykání poklepáním na notifikační lištu, velmi pozitivní.

A co říci víc? Snad jen to, že není vždy nutné svůj starý přístroj ihned vyhazovat, stačí jen trocha péče a snahy a i ty starší a pomalejší z řady chytrých mohou získat opět svůj glanc a jistou dávku exklusivity.

  

Autor: Jiří Florián




Žádné komentáře:

Okomentovat