neděle 28. června 2015

Elephone G9 - Android 5.1, LTE, Dual SIM a cena pod 2200 korun ( 75 euro )


V posledních několika článcích jsem se věnoval především levným přístrojům a to ne jen z důvodu ceny, ale spíše pro představu, neboť není tomu dlouho kdy bylo téměř nemožné koupit slušný telefon s cenovkou pod tři tisíce korun, natož ještě pod 2000 i méně.
Jedním z takovýchto telefonů je zařízení čínského výrobce Elephone, model G9. Ten se řadí mezi přístroje low endové, ale zcela bez ostychu může atakovat nižší příčky modelů ze střední třídy. Momentálně je možné je zakoupit v předprodeji za přibližně 70 euro a to nejen v autorizovaném eskopu Elephone, ale samozřejmě i jinde jako například na portálu GearBest.


A co tedy telefon za svou cenu nabízí? Provedením nijak neoplývá okázalostí a vsází na jednoduché oblé linky, které jsou ale na druhou stranu příjemné a u levnějších modelů docela časté. Rozměry těla činní 12,98 x 6,72 x 1,09 cm což z něj nedělá ani adepta na nejtenčí telefon světa, ale v ruce i v kapse tuto tloušťku nijak nepoznáte, navíc není dlouho kdy telefony pod 1 cm tloušťky byly spíše raritou. Váhou také na sebe nebude nijak upozorňovat, neboť ta se zastavila na příjemných 99 gramech. Plusem může pro některé uživatele být možnost výběru různých barev zadních krytů od klasické černé a bílé až po například červenou, modrou a další.

Přední stranu přístroje pak okupuje 4,5 palcový FWVGA displej, který je vyroben za použití technologie IPS, což by mělo zajistit slušné pozorovací úhly a vykreslení barev, ale jak se výrobci povedl se necháme překvapit a uvidíme v samotné recenzi přístroje. Taktéž nyní nemůžeme posoudit ergonomii, ale výrobce na svých stránkách uvádí, že telefon je vyroben tak, aby padnul pohodlně do jedné ruky. Zajímavé zacílení trochu připomínající kdysi protlačovanou politiku amerického Applu. Každopádně rozlišení displeje je opravdu dnešní podmprůměr a s 854 x 480 pixely jde spíše o lepší displej pro chytré hodinky.


Tomuto ale odpovídá i rozlišení samotných fotoaparátů, které se zastavilo na hodnotě 8 megapixelů pro zadní snímač a 2 megapixely pro přední. Blesk v podobě přisvětlovací diody je samozřejmě přítomen, ale jak to již u levných čínských a i jiných modelů bývá zvykem, zázračné osvětlení nečekejte.
Na straně výkonu pak ale výrobce vsadil na již dnes klasických 64 bitů v podání procesoru od společnosti Mediatek, MTK6735 o čtyřech jádrech a taktem 1,0 GHz a grafickým čipem MALI-T720. Těmto sekunduje operační pamět RAM o kapacitě 1GB, což je ze strany použitelnosti v současnosti jasný základ. Úložiště pak skýtá 8GB s možností rozšíření o micro SD až do velikosti 32 GB. Přísun energie zajišťuje baterie o kapacitě 1750 mAh, což není žádný zázrak, ale mohlo být i hůře. Výrobce však slibuje dlouhou výdrž díky použití technologie inteligentního využití baterie. Bez problémů tedy můžete očekávat jeden den, více pak záleží zcela na vytíženosti ze strany uživatele.


V oblasti konektivity pak není přístroj žádnou výjimkou a přináší klasickou sadu v podobě Wi-Fi, GPS, Bluetooth ve verzi 4.0. Potěšením však je, že na rozdíl od mnoha jiných low end modelů nabízí kromě 2G a 3G také podporu 4G LTE a až na sítě Vodafonu si toto rychlé připojení mohou užít i zájemci v ČR. Pro tyto sítě byl telefon osazen dvěma sloty pro SIM, přičemž jeden je určen pro klasickou SIM a druhý pro SIM micro.


Co se další výbavy týče, jsou zde přítomny standardní G, P a L senzory a plusem je FM Rádio, které je však funkční pouze při použití sluchátek.
Softwarovou výbavu nemá cenu rozebírat, neboť se jedná o telefon s operačním systémem Android a tedy máte k dispozici kompletní nabídku Google Play. Samotný systém je pak přítomen ve verzi 5.1 Lollipop, za což výrobce jak jinak než chválím.

Opět se tedy nejedná o žádného dravce v oblasti chytrých zařízení, ale spíše o záplatu na duši těch, kteří hledají levný telefon se slušnou výbavou a alespoň slušnou kvalitou zpracování. S cenou stanovenou na necelých 70 euro si dovolím říci, že za mě se jedná o použitelný kus techniky, která ač ochuzeně, nabízí mnoho za málo peněz. Cena se po ukončení předprodeje samozřejmě jistě navýší, ale plánováno je stále pouhých 80 euro. Nejde tedy sice o telefon pro herní nadšence, fotografy či vytížené podnikatele, ale na druhou stranu jako telefon pro Vaše dítě či pouze cestovní záloha nebo jen levný dual sim pro další karty a občasné brouzdání po internetu či hraní Angry Birds bohatě postačí a koupí jistě neuděláte chybu.





EU Stock: Free Shipping for ZTE Blade S6 Android Phablet
 
Autor: Jiří Florián

Žádné komentáře:

Okomentovat