středa 3. června 2015

DISA, více než multiprotokolový messenger

Co je Disa?
Disa je další aplikace pro Android, která je momentálně stále ještě ve fázi vývoje a která si klade za cíl vnést pořádek do roztříštěného světa instant messengerů. Věřte, že nikdy dříve nebylo tak snadné komunikovat se všemi přáteli na službách jako je WhatsApp, SMS a Facebook i přest, že většina z nás používá mnoho aplikací z nichž každá se zaměřuje na pouze jednu ze zmíněných služeb. Disa chce tyto služby sjednotit do jedné aplikace tak, aby komunikace byla možná z jednoho místa tak, jako při odesílání sms. Disa přichází v material designu a s otevřenou náručí v podobě opensource pluginů, což znamená, že společnosti provozující instant messaging (dále jen IM), mohou vytvářet vlastní pluginy stejně, jako samotní domácí vývojáři.
Disa Device Conversation List (1)
Disa je aktuálně publikována jako beta, ale je dostupná ke stažení komukoliv a to na Google Play. Ihned po naistalování Vám Disa představí, co vlastně umí.
2015-05-31 16.07.59     2015-05-31 16.12.21
Poté si budete samozřejmě vybrat služby, které budete prostřednictvím aplikace využívat. Momentálně jsou dostupné pluginy pouze pro WhatsApp, Facebook Messenger a samozřejmě SMS. Díky tomu, že systém pluginů pro Disu je open source, očekávajete, že v budoucnu budou přibývat postupně další a další pluginy různých služeb. V dohledné době je očekáván plugin pro Telegram a další služby jako je Fongo a Dasher se již nechal slyšet, že na pluginu již pracuje. Bohužel, zatím není možné počítat s integrací hangouts a to ani v nejbližší budoucnosti.
2015-05-31 16.13.30    2015-05-31 16.23.16 (1)
Možná pro některé je základní službou posílání sms, ale v současné době stále více a více lidí využívá WhatsApp a to již vůbec nemluvím o službě Facebook. Při zadávání účtů se nekoná žádné zbytečné nastavování a vše je zcela intuitivní a jednoduché.
Dále zde funguje i možnost sloučit konverzace jednotlivých služeb a nemusíte se obávat, vždy je zde zobrazena ikonka služby, kterou právě využíváte k odeslání zprávy.
Seznam konverzací je velmi povedený a jednoduše se ovládá. Můžete jednoduše vyvolat konverzaci, či se vrátit zpět do seznamu a to pouze pravou rukou, neboť není nutné ťukat na šipky a ikonky, ale aplikace reaguje na povely tažením. Výborné je i to, že v seznamu je u jména vždy i obrázek ontaktu a náhled poslední zprávy.
Disa Features - Conversation List 
Můžu potvrdit, že po tom, co jsem používáním aplikace strávil nějaký ten čas, nemůžu nápad a i provedení jinak než pochválit, a i když má v současnosti Disa "nedostatky" v podobě omezeného počtu pluginů, už jen sloučení SMS, WhatsApp a Facebooku mi docela ulehčilo a urychlilo komunikaci s přáteli a navíc i mému telefonu se docela ulevilo, neboť co si budeme povídat, Facebook messenger není zrovna žádný drobek a výkonu si pro sebe rezervuje slušnou dávku a WhatsApp také není zrovna ze skupiny úsporných. Toto se mi podepsalo i na výdrži baterie a i když hodnota není nijak závratná, u dnešních jednodenních smartphonů se každých deset minut počítá a můžu říci, že po týdenním používání, se hodnota úspory baterie ukázala na střední hodnotě jedné a půl hodiny.....není zrovna málo. A obrovské plusy pro Disu z mé strany? Možnost vkládat multimediální soubory jako jsou fotky, video, hudební soubory a spousta jiných a navíc možnost výběru emotikonů a také nahrání hlasové zprávy a přímé odeslání.



A jak si tedy Disa stojí v hodnocení z mé strany?
  • Rychlost - Nisa běží plynule, nezamrzá a i spouštění je zcela bez problémů a to i na slabším přístroji jako je Galaxy Nexus. Takže za mě, 4/5 a to jen proto, že uvidíme do budoucna s větším množstvím pluginů.
  • Vlastnosti - I když jestě má Disa co dohánět i v podmínkách služeb, zaměřuje se na to zjednodušit komunikace prostřednictvím IM což chválím a za mě je to 5/5.
  • Vzhled - Opět podobně. Disa na sobě musí stále ještě trošku zapracovat a proto dávám 4/5, ale už současný material design je příkladný a vzhledem k rychlosti aplikace, poklona páni vývojáři.
  • Shrnutí - Dle mého vypadá budoucnost pro Disu velmi dobře a to hlavně díky open source systému tvorby pluginů a také díky její nenáročnosti a rychlosti. Zklamáním, alespoň pro mne, je sice absence Hangouts, ale neházejme takříkajíc flintu do žita, tento rok není poslední a i strýček Google se nám může polepšit.
Jednoduché výčty pro a proti?
     Pro:
  • Opravdu skvělá přehlednost a jednoduchost a to jak v možnosti sloučit jednotlivé služby kontaktu do jedné komunikace, tak možnost přepínat mezi službami k odpovědi. Opravdu podařený kousek.
  • Multiprotokol v novém slova smyslu a to jak SMS, WhatsApp a Facebook v současnosti, tak výhled na mnoho dalších do budoucna.
  • Množství podporovaných příloh jejichž vkládání probíhá bez sebemenších problémů ve všech službách stejně jako možnost vkládání hlasových zpráv způsobem Push-To-Talk.
  • Skutečně vnáší pořádek do v dnešní době tak roztříštěného světa IM a díky patentovanému systému správy energie ohromná úspora baterie.
     Proti:
  • Absence integrace služeb jako Hangouts a Skype, avšak díky systému open source pluginů, kdo ví v budoucnu?
  • V současnosti nabídka pouze dvou, respektive tří pluginů, ale stále se jedná pouze o beta verzi.
A co dodat závěrem?
Disa je v současnosti aplikace v rámci beta testování, ale i tak se již ukazuje jako velmi přátelská a nápomocná aplikace. Může přinést skutečný pořádek do světa IM a její přínos by mohl být obrovský a to díky tomu, že i přes přehlednost nedělá kompromisy. Vše funguje na sto procent a potenciál je to co Dise nechybí. Vypadá to, že ji čeká zářná budoucnost a tomu nasvědčuje i to, že za její krátký život se dočkala již téměř 250.000 stažení a to jen v několika málo měsících.
Vývojáři mají v plánu zkusit i integraci emailu a dokonce i platby pomocí PayPal či Square Cash.
Ve shrnutí mohu jen říci, že mnoho aplikací a vývojářů by se mohlo jen učit a i když se nemá říkat hop příliš brzy, za mě dávám palec nahoru.

Autor: Jiří Florián
Zdroj: AndroidHeadlines.com




.

Žádné komentáře:

Okomentovat