neděle 23. srpna 2015

UMI Hammer S - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 12


V dnešním díle našeho seriálu se podíváme na dalšího člena rodiny UMI, který se v současné době nachází ve fázi předprodeje, jenž končí 10.9.2015. Model UMI Hammer S je jakousi odlehčenou avšak zároveň vylepšenou verzí svého předchůdce UMI Hammer a přichází opět s cenovkou přibližně 3500 Kč, respektive €130. Svým designem se od svého předchůdce až tak příliš neliší, avšak znatelné rozdíly zde nalezneme.


V první řadě musíme pochválit výrobce za to, že ač je cenovka nasazena skutečně velmi nízko, na materiálech příliš nešetřil a tak se můžeme těšit na hliníkový rámeček doplněný plastovým zadním krytem. U většiny modelů ve stejné cenové kategorii totiž nalezneme pouze imitaci kovu, což sice vzhledově potěší, ale kvalitou se již nacházíme zcela jinde. Telefon jako takový se drží jakéhosi nasazeného standardu elegance a tudíž hrany zadní části zaobleny a není možné se ubránit pocitu inspirace u nejnovějších modelů společnosti Samsung. To však není na škodu a skutečně tato vlastnost dodává modelu Hammer S jistý punc kvality.

Na zadní straně kromě čočky fotoaparátu s bleskem nalezneme oproti modelu bez přídavku S navíc ještě snímač otisků prstů, což já osobně kvituji s povděkem a to i vzhledem k samotné velikosti telefonu. U phabletových modelů osobně nejsem fanouškem snímače na přední straně, neboť pro mne osobně je toto umístění značně nepohodlné. To je však zcela subjektivní a záleží zcela na daném uživateli. Dále se zde kromě loga výrobce nenachází zcela nic a to i díky faktu, že mřížka reproduktoru našla opět své místo na spodní straně rámečku telefonu. Zde také nalezneme průduch mikrofonu a další vylepšení oproti předchůdci jímž je usb konektor typu C. Zdá se tedy, že čínští výrobci poněkud předběhli mamutí světové značky a v tomto ohledu v čele s modelem One Plus 2 drží jasný prim. Horní hrana rámečku je narušena pouze 3,5mm zdířkou konektoru sluchátek a navíc dalším bonusem v podobě infra portu, tudíž jak sám výrobce na stránkách uvádí, s model Hammer S můžete bez problémů ovládat veškeré přístroje v domácnosti, které tuto technologii využívají. IR diodu v poslední době v mnoha modelech nenalezneme a bylo překvapením, že k jejímu nasazení se nakonec uchýlil i Samsung u svého vlajkového modelu Galaxy S6. To ale kvituji s povděkem, neboť v dnešní době technických domácností se tato funkce bude hodit snad každému uživateli. Na pravé straně rámečku pak nalezneme pouze klasické vypínací tlačítko společně s kolébkou hlasitosti. Šuplíček na SIM karty či paměťové karty by jste ale v rámečku hledali marně, neboť UMI Hammer S dostal odjímatelný zadní kryt pod nímž zmíněné sloty naleznete. Samotná velikost telefonu se nijak nevymyká standardům phabletů a nabízí 154 x 77,4 x 8,5 mm při váze 148gramů. Zde můžeme mluvit ještě o velmi dobrých hodnotách, neboť mnoho levných a méně vybavených modelů nabízí téměř totožné, či dokonce vyšší hodnoty.

Na straně hardwarové výbavy pak přichází menší zklamání, neboť oproti předchůdci jenž dostal srdce v podobě chipsetu Mediatek MT6732 o taktu 1,5GHz dostal UMI Hammer S pouze 1,0GHz v podání čtyř jádrového procesoru Mediatek MT6735P shodně se 64 bitovou architekturou. To je skutečně příslovečný krok zpět, neboť 500MHz je již výkon, který může v konečném důsledku opravdu chybět. Operační paměť RAM svou hodnotu nezměnila a zde se Hammer S drží stále na 2GB. I kapacita vnitřního úložiště je totožná, tudíž 16GB, ale se samozřejmou možností rozšíření pomocí paměťových karet o dalších až 64GB. V tomto ohledu a cenové relaci musím dát UMI Hammer S plusové body, neboť velmi mnoho levných modelů snažících se zaujmout nadstandardní výbavou nabízí katastrofálně nízké úložné prostory mnohdy začínající na hodnotě 4GB. Jako spolubojovník na straně grafického výkonu zde našel své místo pět již zaběhnutý procesor ARM Mali-T720, který ač nepatří ke špičce, nabídne uživateli výkon dostačující pro hraní i náročnějších her, u nichž však již budete pozorovat vliv rezerv ze strany samotného chipsetu MT6735P. Pro klasické oddechové hry v podobě například AngryBirds či závodní CSR Racing výkon postačí.

Na straně displeje již UMI Hammer S oproti předchůdci poněkud dospěl avšak bohužel pouze co se velikosti týče. Přední strana telefonu totiž v tomto případě skrývá již 5,5" velký IPS displej, jehož rozlišení však ustrnulo na pouhém HD, tedy 1280 x 720 pixelů. Tím se jemnost displeje posunula na hodnotu pouhých 267ppi, což je již citelná ztráta oproti 5" a 294ppi modelu UMI Hammer. Je škoda, že se výrobce nerozhodl pro trochu vyšší cenu a nasazení Full HD zobrazovacího panelu, čímž by se telefon přeškatulkoval do lehce vyšší skupiny, ale vezmeme-li v potaz cenovku, jedná se stále ještě o slušnou výbavu.

Pro focení je zde již k dispozici mnohem pozitivnější nabídka, neboť hlavní fotoaparát dostal optiku společnosti SONY, typ IMX179, jejíž rozlišení je nastaveno na 13 megapixelů při světelnosti f/2.0, tedy hodnota dokonce lepší než v případě dražšího a velmi oblíbeného modelu Be Touch 2 společnosti Ulefone. Tato výbava vám zajistí fotografie, které jsou hodné displeje s mnohem vyšším rozlišením a postačí tak i pro běžné fotografie z dovolené či jakékoliv jiné snímky. Opět zde ale nelze očekávat profesionální kvalitu fotek, neboť ač má tento fotoaparát k dispozici duální přisvětlovací LED blesk, zhoršené světelné podmínky nikdy nezvládne tak, jako například klasická digitální zrcadlovka. Pokud však nejste náročný a náruživý fotograf, kvalita zde bude pro vás doslova vynikající. Horší je to už ale s předním fotoaparátem, který dostal v případě UMI Hammer S do vínku pouhé 2 megapixely a tím se zastavil na jakési limitní hodnotě pro pořizování selfies, ale pro videohovory tato kvalita zcela postačí.

Na straně konektivity přichází UMI Hammer S s kompletní nabídkou a tudíž kromě standardů v podobě WiFi, Bluetooth 4.0, 2G a 3G sítí či GPS zde naleznete také podporu sítí 4. generace FDD-LTE u nichž budou v našich končinách bohužel opět zklamáni zákazníci Vodafonu, neboť zde chybí podpora 900Mhz pásma. U WiFi konektivity musím ale osobně vyzvednout fakt, že model UMI Hammer S dostal podporu obou využívaných pásem, tudíž 2,4 i 5,0 GHz. To je velmi často opomíjená možnost, která je však pro některé uživatele velmi důležitá.

Energii tomuto phabletu dodává baterie o kapacitě 3200mAh což je v dané skupině taková běžná hodnota. Vezmem-li však v potaz menší rozlišení displeje či slabší chipset, můžeme očekávat delší výdrž a minimálně jeden běžný den by neměl být sebemenší problém. To však bude možné posoudit až po odzkoušení modelu, neboť velmi záleží na celkové odladěnosti ze strany výrobce.

Za mě tedy, ač v několika ohledech mne výbava spíše zklamala, dávám pro UMI Hammer S opatrně palec nahoru. Nejedná se sice o nadupaný model s horních vrstev, ale za danou cenu přichází s velmi zajímavou nabídkou a poměrem cena/výkon. Je jakousi dobrou alternativou pro ty, co chtějí "obří" displej, ale nechce se jim investovat horentní sumy do vlajkových modelů. S téměř stejnou výbavou avšak nižší kapacitou baterie a absencí IR portu přichází například také Blackview Alife P1 Pro a s menším diplejem avšak poněkud zajímavější výbavou například Meizu M2.

UMI Hammer S je v současnosti možné zakoupit v předprodeji na portálech jako je Pandawill, CooliCool či Efox-Shop.


Další články:


Free Shipping + UP to 67% OFF: Xiaomi Brand Special Collection

Žádné komentáře:

Okomentovat