pondělí 31. srpna 2015

Android Wear dostává oficiálně popdporu iOS


A je to konečně tady. To na co čekalo mnoho uživatelů ať již z důvodu ceny či byly pohnutky jiné, se stává skutečností. Google dnes oznámil, že zařízení se systémem Android Wear dostanou brzy možnost plné spolupráce s jablečným systémem iOS. O tomto tématu se již delší dobu spekulovalo a řekněme si na rovinu, nejeden uživatel a majitel jablečných telefonů čekal právě na tento okamžik kvůli ceně Apple Watch. Ne že by se na trhu nenašli chytré hodinky se systémem od googlu, které by neatakovali alespoň podobnou cenovou hranici, ale díky variabilitě a širokému výběru je v oblasti Android Wear udělat jisté ústupky, aniž by v podstatě nějak citelně utrpěla použitelnost zařízení.

Nové aplikace pro systém Android Wear s podporou systému iOS budou zveřejňovány již od dnešního dne a s rukou na srdci mohu říci, že jako majitele obou systémů mne tato zpráva více než potěšila. Přeci jen od jablečného giganta nelze očekávat ústupek v podobě podpory konkurenčních systémů a možnost využít jedny chytré hodinky pro spolupráci s oběma systémy je od společnosti Google velmi chválihodný a samozřejmě také promyšlený krok.

Samozřejmě každé plus má i své mínus, které je však v případě tohoto tématu zcela zanedbatelné. Kompatibilní bude totiž Android Wear pouze se zařízeními iPhone 5, 5C, 5S, 6 a 6 Plus na nichž běží systém iOS 8.2 a vyšší. Mnoho majitelé telefonů Apple již jistě zkoušelo alternativy v podobě čínských obojetných zařízení, avšak zde nelze očekávat zázraky a mnohdy se jedná spíše o jakýsi výkřik do tmy. Ústupky jsou zde především v oblasti šířky kompatibility, která ani u nové verze Android Wear nebude taková, jako v případě originálního příslušenství. Co však můžete je přijímat notifikace, zobrazovat karty Google Now, sledovat vaše sportovní aktivity, využívat výhod hlasového vyhledávání včetně různých upozorněnía jejich přímé odeslání do Google Now či přijímat notifikace ze základního balíčku aplikací Google jako je například Kalendář či Gmail. Takže ústupky nejsou tak markantní jako v případě čínských alternativ a běžný uživatel v podstatě nedostatek ani nepocítí. Musíme však brát v potaz, že se jedná o první krok a jak už to u Google bývá, můžeme očekávat velmi rychlé rozrůstání aplikací, které budou se systémem iOS spolupracovat.


Jeden háček zde ale je a to jsou podporované verze chytrých hodinek. V současnosti podporu iOS dostane pouze model Watch Urbane od společnosti LG a jak se nechal Google slyšet, v nejbližší době je stejná podpora plánována například pro Huawei Watch či druhou generaci Motorola Moto 360, nebo Asus ZenWatch 2. Samozřejmě veškeré modely vyrobené od dnešního dne budou touto výhodou disponovat, ale bohužel u starších již s tímto počítat nemůžeme a vzhledem ke starším modelům se nechal Google slyšet, že zde s podporou nepočítá, neboť cílem je začít s podporou iOS bez nutnosti aktualizací software.

Tak či onak, Google tím jako by vyhlašoval válku Applu a uvidíme, jak na tento krok jablečný gigant zareaguje. I když Apple Watch disponují zcela jinou kombinací výbavy a odladěnosti systému než většina zařízení s Android Wear, cena je v dnešní době také důležitá a vzhledem k množství různých modelů se systémem od Google je zde mnohem větší pravděpodobnost, že si uživatel najde takříkajíc to své.

Necháme se překvapit jak se bude situace vyvíjet a samozřejmě ji budeme sledovat ostřížím zrakem.

Autor: Jiří Florián
Zdroj: AndroidAuthority, TheVerge

Další články:

Žádné komentáře:

Okomentovat