neděle 2. srpna 2015

ZOPO ZP350 Color E - Android 5.1 v podání čínských značek, aneb levnější nemusí být vždy horší - seriál 07


V předchozím článku o čínských modelech s androidem 5.1 jsme psali o modelu již celkem známého výrobce, Meizu M2, který vyniká širokým výběrem barev a svěžím, sportovně vyhlížejícím designem. Proto dnes budu pokračovat v tomto duchu a podíváme se na model, který se vyznačuje podobnými přednostmi, avšak nižší cennou i výbavou.

Zopo je společnost, která má na svém kontě již pěknou řádku modelů a v současnosti je očekáván její vlajkový model v podobě ZOPO Speed 7 Pro, který má přijít na trh s deseti jádrovým procesorem Helio X20. Ten se však svými parametry řadí spíše do top skupiny, čemuž bude pravděpodobně odpovídat i nastavená cena. ZOPO Color E, nesoucí také označení ZP350, se však soustředí na zcela jinou skupinu uživatelů a přichází s cenou okolo 90€, tedy přibližně 2440 Kč.

Na první pohled je jasné, že se nejedná o žádný módní výstřelek, neboť společnost ZOPO se u modelu ZP350 drží jakýchsi designových standardů levných modelů, kde výjimkou je pouze kovový rámeček po bocích telefonu. Ostatní části jsou plastové a toho i společnost využila při nabídce různých provedení. K dispozici je zde totiž kromě standardní černé a bílé také provedení žluté, červené a modré. Barvy jsou syté a jasné a tak působí telefon velmi živým a svěžím dojmem. Svým tvarem tento telefon trochu připomíná starší modely řady Galaxy od Samsungu a domovské kapacitní tlačítko pod displejem se inspirovalo ve starších modelech jablečných zařízení. Na horní straně telefonu si našel své místo 3,5mm audio konektor a na pravé straně potom klasická kolébka hlasitosti a spouštěcí tlačítko. Na spodní straně pak najdete pouze mikro USB konektor, neboť v případě modelu Color E se reproduktor přesunul do spodní části zad telefonu, na nichž se kromě nenápadného loga výrobce nachází také osmi megapixelový fotoaparát s LED bleskem, který už svým rozlišením naznačuje, že se jedná o levný model. Přední stranu telefonu okupuje pěti palcový HD IPS displej, u nějž kvituji s povděkem nasazení HD, neboť mnoho výrobců se u levnějších modelů uchyluje spíše k nižším hodnotám. Nad displejem najdeme reproduktor hovorů, klasickou sadu senzorů a také dvou megapixelový fotoaparát, jehož rozlišení je menším zklamáním, ale opět musíme brát ohled na cenovou hladinu v níž se nacházíme a jako pozitivum přidávám přítomnost přední přisvětlovací diody. Pod displejem se pak nacházejí pouze tři kontextová kapacitní tlačítka. Rozměry přístroje se zastavily na slušných 145,9 x 71,4 x 8,5 mm při váze pouhých 130 gramů.

Samotná výkonová výbava je pak plná nevyužitého potenciálu, neboť výrobce dal modelu jako srdce chipset od společnosti Mediatek, MT6735, který je součástí modelů jako je Doogee S6000, Beidou Red Pepper 9, či již v posledním článku zmiňovaného Meizu M2. Tento čtyř jádrový 64 bitový procesor disponuje maximální možnou taktovací frekvencí 1,5 GHz, avšak jak v případě Meizu M2, tak i ZOPO ZP350 využilo pouze 1,3 GHz. Tomu ještě navíc nepomáhá přítomnost pouhého 1GB operační paměti RAM. Tato hodnota není nijak závratná, ale nenechte se mýlit. Na telefonu si bez problémů zahrajete i náročnější akční či závodní hry. Občas se možná trochu zadýchá, ale i tak tyto operace zvládá. Zklamáním je však přítomnost pouhých 8GB úložného prostoru. V dané cenové hladině není čemu se divit, ale útěchou může být možnost rozšířit tuto hodnotu až o dalších 64GB prostřednictvím paměťové karty.



V oblasti konektivity se nám nabízí již zaběhnutý standard v podobě Wi-Fi, Bluetooth 4.0 či GPS. V oblasti mobilních sítí je u tohoto levného modelu překvapivě kromě standardních 2G a 3G sítí přítomna i podpora sítí LTE a to dokonce ve verzi FDD, tudíž v rámci pásem 800/1800/2600 MHz si můžete užít vysokorychlostní připojení i v našich končinách. Pro tyto sítě máte pak k dispozici dva sloty pro mikro SIM karty.

Come to Choose YOUR LED Lights at GearBest.com! Bright Lights for a Brilliant Life!Baterie pro napájení tohoto modelu má kapacitu pouhých 2100 mAh avšak pro běžného uživatele se jeví jako zcela dostačující a zaručí Vám bezproblémový jeden den, což je mnohdy i u modelů s vyšší kapacitou problém. Zdá se tedy, že s odladěním systému předvedl výrobce skvělou práci a v této cenové hladině nemohu proti modelu ZOPO Color E nic namítnout.

Nejedná se sice o trhače asfaltu a náročnějším uživatelům jen tak nepostačí, ale vzhledem k poměru cena-výkon se jedná o příjemnou změnu a model ZP350 má méně náročným uživatelům skutečně co nabídnout. Internetem si prosvištíte bez problémů, u chatu telefon také nezaváhá a přehrávání videa či hudby mu problémy nedělá ani v nejmenším.

Autor: Jiří Florián

Předchozí články:

Only $9.99 + Free Shipping for Water Resistant Shower Speakers!

Žádné komentáře:

Okomentovat