neděle 16. srpna 2015

Doogee X5 - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 10


V dnešním díle o čínských levných chytrých telefonech na nichž běží Android ve verzi 5.1 Lollipop si představíme model výrobce Doogee, který sice nevyniká zázračnou výbavou, ale zaujme cenovkou pod 1500 Kč, potažmo v úrovni ca €55.
Z hlediska designového provedení nejde o model, který by se snažil o inovaci či měl za cíl zaujmout svým vzhledem. Jedná se o klasický levný model s jednoduchými tvary připomínajícími hranatou placku a tento dojem částečně narušují pouze zaoblené rohy. Konstrukce je samozřejmě celoplastová, kde výjimkou je pouze plocha displeje. Nenajdeme zde žádný rámeček a to ani plastový s jakousi imitací kovu. Zkrátka výrobce si zde dal skutečně za cíl pouze nabídnout cenově dostupné zařízení s výbavou na hranici nižší třídy pro běžného či spíše svátečního uživatele.

Na zadní straně telefonu najdeme kromě nenápadného loga výrobce také fotoaparát, který dostal do vínku ne příliš výkonnou optiku o rozlišení 5 megapixelů, které při zhoršených světelných podmínkách pomáhá LED blesk. V tomto ohledu nelze od modelu očekávat příliš kvalitní fotografie a i v případě hlavního fotoaparátu kvalita sotva postačí pro fotografie určené pro sociální sítě.
V přední části nalezneme fotoaparát o rozlišení 2 megapixelů, což postačí maximálně na provádění video hovorů avšak i zde bude kvalita značně omezena. V této oblasti tedy model X5 skutečně zapadá do skupiny nižší třídy a potvrzuje pravidlo, že u levnějších modelů trpí zpravidla kvalita optiky. Jako plus můžeme přičíst přítomnost funkce Anti Shake, tedy jakési základní formy stabilizace obrazu.

Tento nedostatek se však snaží Doogee částečně kompenzovat pěti palcovým HD IPS displejem, který zabírá většinu přední strany telefonu. V této oblasti můžeme očekávat kvalitní zobrazení barev a ne sice příliš, ale ucházející pozorovací úhly. Okolo displeje se nacházejí vcelku široké rámečky, což není nic nezvyklého, vzhledem k ceně a svůj vliv na to má také umístění funkčních tlačítek, u nichž výrobce nevyužil možnosti softwarové varianty a ty se tak přesunuli pod displej jako kapacitní obdoba. To také není nic zvláštního, neboť u levných modelů se ve valné většině drží výrobce zaběhnutého modelu umístění a také i designu telefonů. 

Po bocích telefonu se nachází na pravé straně pouze trojice tlačítek v podobě hlavního zapínacího tlačítka a dvojice v podobě kolébky ovládání hlasitosti. Na horní hranu telefonu se v případě Doogee X5 přesunul konektor mikro USB společně s 3,5mm konektorem sluchátek. Spodní hranu telefonu okupuje pouze mřížka hlasitého reproduktoru, které se sem nezvykle přesunula ze zadní části kde bychom ji standardně hledali, již ze zvyku. 

Na straně výkonu nabízí Doogee X5 srdce v podobě čtyř jádrového procesoru MT6580 společnosti Mediatek, který sice nepatří mezi špičkou neboť se bohužel jedná o chipset s 32 bitovou architekturou, ale i tak není 1,3 GHz taktovací frekvence k zahození a běžným uživatelům, kteří příliš neholdují hraní her či využívání náročných aplikací, nabídne dostačující výkon i když ne příliš závratnou rychlost. Jako pravá ruka na straně výkonu je zde k dispozici 1GB operační paměti RAM. V oblasti úložného prostoru v případě tohoto modelu dostanete k dispozici pouze 8GB avšak jak tomu již u většiny levných modelů bývá, i zde je možnost tuto kapacitu rozšířit pomocí paměťové karty a to až o dalších 32GB. Vzhledem k výpočetnímu výkonu telefonu se tedy jedná o dostačující kapacitu.

Na straně konektivity pak nabízí Doogee X5 klasickou sestavu a dočkáte se zde tedy nabídky v podobě WiFi, Bluetooth 4.0, GPS či mobilních sítí 2G a 3G. Sítě 4. generace LTE zde v tomto případě chybí avšak vzhledem k ceně je lehké tento fakt přehlédnout. Překvapením je však podpora NFC což dává tomuto super-levnému modelu podstatné plusové body navíc. Pro mobilní sítě máte navíc k dispozici opět podporu dvou SIM karet, kde obě jsou ve standardním formátu.

Všemu dodává energii baterie o kapacitě 2200 mAh, což může být pro někoho dosti málo, ale vzhledem k výbavě a skupině uživatelů na níž je tento model zaměřen se jedná spíše o nadprůměr. Tato kapacita vám bez problémů postačí na jeden den provozu a budeme li brát v potaz cílovou skupinu, můžeme hovořit i o dvou bezproblémových dnech.
V oblasti výbavy je tedy tento model srovnatelný s modely jako je například Alcatel One Touch Pixi, který však nabízí pouze Android 4.4.2 či Asus ZenPad Go 5.0, který nabízí již také Android 5.1 avšak poněkud vyšší výkon v podobě operační paměti RAM s 2GB.

Nemohu tedy říci, že se jedná o špičkový telefon, ale budeme li brát v potaz cenu €55, tedy hranici pod 1500 Kč, jedná o skutečně lákavou nabídku a od společnosti Doogee můžeme i v této oblasti očekávat vcelku kvalitní práci. Model je aktuálně v předprodeji a je nabízen v klasické černé a bílé barvě. K dostání je model například na portálu GearBest či Pandawill a předprodej probíhá do konce Srpna (Augusta).

Autor: Jiří Florián

Další články:


DIY Your RC quadcopters

Žádné komentáře:

Okomentovat