pondělí 24. srpna 2015

Siswoo Longbow C50 - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 13


V dnešním díle seriálu o levným čínských telefonech v nichž si našel své místo nejnovější, sériově používaný, systém Android 5.1 Lollipop se zaměříme na model za nímž stojí sice čínská společnost, ale její počátky a také hlavní obchodní centrála sídlí ve Španělsku. Je jím další z rodiny již mnoha modelů Siswoo a to Longbow C50, který  je v současnosti dostupný za cenu pohybující se okolo 3400 Kč, potažmo €120.

Samotný výrobce jako název pro tento vybral přirovnání k šípu a na svých stránkách na model Longbow C50 láká přirovnání "Rychlejší než hrot šípů". Toto tvrzení samozřejmě musíme brát s jistou dávkou nadsázky. Model na první pohled neoplývá žádným zvláštním designovým provedením a budí jakési rozporuplné pocity. Z jednoho úhlu totiž působí jako klasická levná placka, ale při pohledu blíže jsou jasné, že dojem může klamat. Siswoo se totiž rozhodlo nabídnout model v klasických barvách, tedy černá a bílá, kdy v případě černé varianty je rámeček telefonu jen černější a působí tak při prvním setkání poněkud nezajímavě. Bílá varianta dostala stříbrný rámeček, což již působí do jisté míry elegantním dojmem a dodává modelu zcela jiný švih. Model Longbow C50 je jednoduše ostře řezaný model s klasickým plochým designem, kde jednotvárnost narušuje skutečně pouze zaoblený rámeček, který je navíc po stranách stylově zbroušen. Na jednu stranu se může tento vzhled jevit jako nudný, ale na druhou stranu má jisté kouzlo. Na zadní straně telefonu kromě fotoaparátu a přisvětlovací diody nalezneme pouze logo výrobce a ve spodní části mřížku hlasitého reproduktoru.

Přední strana neskýtá nic neobvyklého a tak zde kromě pěti palcového IPS HD displeje nalezneme celkem široké rámečky v nichž se ve spodní části nachází trojice kapacitních ovládacích tlačítek a v horní části průduch reproduktoru hovorů spolu s kamerou, sadou senzorů a jako bonus také přední přisvětlovací LED diodu. Displej veskrze odpovídá nasazené cenovce a tak zde nalezneme HD zobrazovací panel s rozlišením 1280 x 720 pixelů o jemnosti 294ppi. I tak se ale nejedná o žádné zklamání, neboť pomyslná hranice 300ppi pro již skutečně kvalitní obraz není daleko. Na pravé straně samotného rámečku telefonu našlo své místo zapínací tlačítko a na levé pak kolébka ovládání hlasitosti. Spodní hrana nabízí klasický mikro USB konektor, ale horní skýtá malý bonus, neboť kromě 3,5mm zdířky pro sluchátkový konektor, zde naleznete také infra port, díky němuž můžete veškeré domácí spotřebiče s touto funkcí ovládat pomocí svého mobilního telefonu. Stejnou možnost nabízí také UMI Hammer S, o němž jsem psal včera.

Designově tedy Siswoo Longbow C50 neboří světové žebříčky, ale klasika také nikdy neurazí a v dnešní době různých výstřelků se může jednat o příjemnou změnu.

V oblasti výkonu budí Longbow C50 poněkud smíšené pocity. Jako srdce se zde totiž usadil ne sice nejvýkonnější, ale obstojný pracant v podobě chipsetu Mediatek MT6735, který v podání čtyř 64 bitových jader Cortex-A53 nabízí taktovací frekvenci 1,5GHz a tudíž oproti modelu UMI Hammer S ze včerejšího článku se jedná o bonus a potěšení. Člověk by si řekl, že při nasazení chipsetu s tímto taktem, bude chtít výrobce dostat ze svého modelu co nejlepší výkon, ale operační paměť o kapacitě pouhého 1GB tomu nenasvědčuje a v tomto přichází příznačná studená sprcha. Touto hodnotou se totiž přesouvá model Longbow do skupiny na hranici mezi nižší a střední třídou, ne-li spíše do té nižší. Co naplat že máte k dispozici "výkonný" chipset, když celkový dojem kazí tak nízká kapacita RAM. A ani úložiště není velká sláva. To nabízí totiž v základu pouhých 8GB avšak zde je opět možnost tuto hodnotu navýšit pomocí paměťové karty až o dalších 64GB. Takže smíšené pocity jsou rozhodně na místě, nebo spíše zklamání z nevyužitého potenciálu. Touto výbavou se totiž Longbow C50 řadí po bok modelů jako je například Doogee X5, který však nabízí téměř o polovinu nižší cenovku, nebo ZTE Obsidian či Lenovo A2580. Ono se řekne, že jde o pouhý 1GB, ale tato hodnota je v oblasti RAM skutečně citelná a nelze tak očekávat požitek z náročnějších her, i když na Angry Birds kapacita bohatě postačí a poradí si bez větších problémů i s hrami typu CSR Racing. Asphalt 8 ale bude již skutečně problém a zde bych se Siswoo Longbow C50 moc nepočítal.

Výrobce se bohužel moc nepředvedl ani v oblasti fotoaparátu a tak pro hlavní čočku máte k dispozici rozlišení 8,0MP posílené o jednoduchý LED blesk. Pro selfies se nabízí 5,0MP čip kde jako bonus nastupuje přední přisvětlovací LED dioda. To může být výhodně při zhoršených světelných podmínkách, kdy si chcete pořídit selfie s více přáteli pomocí například selfie tyče. V případě hlavního fotoaparátu však nečekejte zázračnou kvalitu a pořízené fotografie uspokojí majitele snad jen v případě rychlých momentek. Na fotky z dovolené však již kvalita není a za zhoršených světelných podmínek se na ní podepíše především šum, patrný nejvíce při přiblížení či zvětšení fotografie.

V oblasti konektivity nabízí Longbow C50 klasickou sestavu v podobě WiFi, Bluetooth, 2G a 3G sítě doplněné o podporu 4G FDD-LTE, avšak zde budou opět zklamání zákazníci českého Vodafonu. Podporovány jsou totiž pouze pásma 800/1800/2100/2600 MHz přičemž pro vysokorychlostní sítě je možné využít jen jednu ze dvou možných micro SIM.

Celé této výbavě dodává energie baterie o kapacitě 3000mAh, což je vzhledem k použitému hardwaru více než dostačující a telefon běžnému uživateli, na nějž je tento model zacílen, vydrží bez problémů celý den, některým i dva a těm hodně opatrným i déle. V oblasti rozměrů a váhy model Longbow C50 nijak nevybočuje z řady mnoha podobně cílených přístrojů a 148 gramů v těle o rozměrech 143,6 x 72 x 7,9mm jen zapadá do své skupiny.



Osobně musím na závěr říci, že tento telefon je plný rozporuplných specifikací a suma sumárum se jedná o přístroj, který bych doporučil nanejvýš středně náročnému uživateli, který si pustí nějaký ten film, občas mrkne na facebook, zabrouzdá po internetu či zahrajete jednoduchou oddychovku. Ti více nároční by byli při nejmenším ne příliš spokojeni a samotný požitek z koupě nového přístroje by vyšel vniveč. Nejedná se tedy o model, který by byl zklamáním. Ze stáje Siswoo můžete očekávat při nejmenším kvalitní provedení, ale jde jednoduše o telefon cílený na skupinu zcela běžných konzumních uživatelů, kteří jej využívají jen k jednoduchým až středně náročným operacím.

Telefon je v současnosti možné zakoupit na portálech jako je například známá dvojice Pandawill a GearBest.

Autor: Jiří Florián


Další články:

Get Free Shipping on Car Electronics at GearBest.com! Customize and Personalize Your Car!

Žádné komentáře:

Okomentovat