sobota 8. srpna 2015

Oukitel U2 - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 09


V dnešním díle o čínských telefon s operačním systémem Android 5.1 a čtyřmi jádry v srdci se podíváme opět na jednoho předprodejového člena hranice mezi nižší a střední třídou. Je jím model od společnosti Oukitel, která kromě několika modelů chytrých telefonů má na svém kontě i jedny chytré hodinky Oukitel A28, jejichž předprodej skončil jen před několika dny. Ač model U2 spadá svou výbavou mezi ty slabší, v oblasti použitých materiálů výrobce rozhodně nešetřil a tak se zde objevuje levný telefon s kvalitami modelů vyšších tříd.

 
Svým vzhledem dokáže hned na první pohled U2 zaujmout a ne každý by čekal cenovou hladinu okolo €90.  Telefon, i když velmi opatrně, působí elegantním dojmem a zpracování jen potvrzuje, že v jednoduchosti je krása. Ostře střižené linie společně se zaoblenými rohy působí velmi pěkně a nechávají vyniknout kovový rámeček, který se u levnějších modelů objevuje spíše v podání plastu s imitací kovu. Oukitel tedy vsadil na osvědčenou kombinaci Kov-Sklo a tak i na zadní straně telefonu nenajdete plast, nýbrž skleněný povrch. Ten narušuje v levém horním rohu pouze čočka fotoaparátu s bleskem a ve spodní části logo výrobce a průduch hlasitého reproduktoru. Většinu přední strany okupuje pěti palcový displej, který bohužel dostal rozlišení pouhých 960 x 540 pixelů, tudíž se nedostalo ani na HD. To však do jisté míry nahrazuje fakt, že byla použita technologie IPS a sám výrobce slibuje vynikající pozorovací úhly společně s velmi věrohodným podáním barev. Také budiž modelu U2 k dobru, že se jedná o prakticky bezrámečkový displej, tudíž po stranách vzhled nenarušují žádný pruhy navíc. Nad displejem potom najdeme průduch reproduktoru hovorů, fotoaparát a sadu senzorů. Ve spodní části se nacházejí tři funkční kapacitní tlačítka a je škoda, že se výrobce nerozhodl využít softwarovou alternativu. Samotný kovový rámeček na pár místech narušují pouze předěly určené pro antény. Na levé straně nalezneme tlačítka ovládání hlasitosti, na pravé hlavní power button a konektory pro sluchátka i micro USB se přesunuli do horní části telefonu. Tato pozice USB může být pro některé uživatele nezvyklá, ale z vlastní zkušenosti vím, že v případě nutnosti mít telefon při práci na nabíječce se jedná spíše o výhodu, neboť vám konektor nepřekáží. Rozměry modelu také potěší a ačkoliv u levných telefonů není tloušťka na prvním místě 14,3 x 7,05 x 0,83mm je skutečně velmi dobré i když váha díky použitým materiálům poněkud povyskočila a to na hodnotu 150 gramů.

V hardwarové výbavě se u tohoto modelu výrobce už tak nepředvedl, avšak ještě neházejme flintu do žita a berme v potaz cenu, za níž je telefon k dispozici. Srdcem U2 se totiž stal čtyř jádrový procesor Mediatek MT6735, který můžeme nalézt i u výrazně dražších modelů typu Meizu M2, ZTE Blade D6, Elephone S2 či Bluboo X550. V podstatě jde o téměř nejvyužívanější model chipsetu společnosti Mediatek pro modely nižší střední třídy. Tento 64 bitový chipset nabízí maximální možnou frekvenci 1,5 GHz a tak je škoda, že Oukitel dal pro U2 k dispozici pouhý 1,0 GHz. To společně s 1GB operační paměti RAM dává uživateli přesně takovou minimální dávku výkonu, jaká je v současné době náročných aplikací zapotřebí pro ještě docela svižný chod zařízení. Nejedná se samozřejmě o výpočetní výkon zajišťující bleskurychlé zpracování zadaných úkolů, ale pro běžného uživatele se jedná o jakési dostačující minimum. Pro uživatele sváteční pak telefon vyhovuje maximálně. Svým výkonem se tak U2 řadí po bok modelům jako Alcatel One Touch Pixi, Lenovo A2580 či ZTE Obsidian. Hovoříme samozřejmě o zařízeních u nichž je použit stejný chipset. Pokud bychom zabrousili i jinam, alternativou by byl například o něco výkonnější Honor Holly Black, Prestigio Multiphone 5453 či Alcatel OneTouch Pop D5. Úložného prostoru se modelu U2 také nedostalo příliš mnoho a tak je pro uživatele připraveno pouhých 8GB, přičemž slot pro paměťové karty umožňuje rozšíření až o dalších 32GB.

Z hlediska fotografických schopností tohoto drobečka již můžeme flintu do toho pomyslného žita alespoň zapíchnout. Zde je totiž pro zadní fotoaparát k dispozici pouhých 5,0 megapixelů interpolovaných na 8. Kvalitě nepomůže ani fakt, že výrobce deklaruje optiku Sony, neboť 5 megapixelů ani Sony nezachrání. Zde tak máte možnost pořizovat fotky s kvalitou dostačující maximální pro sociální sítě či skutečně jen rychlé nejnutnější fotografování. K fotoaparátu je zde i blesk v podobě LED diody, ale přiznávám, že ani od tohoto moc světla neočekávám....po zkušenostech. Přední fotoaparát také není žádný zázrak a zde je pro Vás k dispozici optika o pouhých 2,0 megapixelech opět interpolovaných na 5,0. Interpolace neinterpolace, fyzické rozlišení se nemění a tudíž v oblasti fotoaparátu žádná slává.

Teď již zbývá pouze možnost neduhy optiky vynahradit konektivitou a zde se skutečně malé překvapení koná. U tak levných modelů jako je Oukitel U2 nebývá přítomnost podpory 4G FDD LTE sítí zvykem, avšak tento model rychlé sítě ve své nabídce má. Přesněji pásma o frekvencích 800/1800/2100/2600 MHz, tudíž opět a stále kromě klientů českého Vodafonu si užijete vysokorychlostní připojení i v našich končinách. Pak již přítomnost podpory 2G, 3G, Wi-Fi či Bluetooth 4.0 nikoho příliš nepřekvapí a samozřejmě nesmí chybět GPS a klasická sada pohybových a všech možných senzorů. Potěší ale podpora OTG, která je v dnešní době ve své podstatě součástí každého androidího telefonu. Celému tomu balení dodává energii baterie o kapacitě 2050 mAh, takže takový standard modelů této třídy, pokud se nejedná o energetické dravce typu THL5000 a podobné.

Za mě tedy model Oukitel U2 palec ani dolů ani nahoru. V oblasti vzhledu a použitých materiálů jde samozřejmě pochvala a palec k nebi. Výkonová výbava je již rozpačitější, ale přihlédnu-li k ceně a skupině uživatelů na níž je ve své podstatě zaměřena pozornost tohoto modelu, musím přiznat jisté klady a sympatie. Jak se ve skutečnosti tento model výrobci povedl je otázkou delšího testování na které si musíme počkat do skončení předprodeje, ale již nyní mohu říci, že telefon svou výbavou zcela běžného uživatele jistě neurazí a jistě si najde mnoho příznivců. V současnosti je možné tento model objednávat například na portálu GearBest či Pandawill a mnoha jiných a k dispozici je v provedení černá a bílá.

Autor: Jiří Florián

Další články:

Free Shipping! Enjoy Super HIGH Quality and Ultra LOW Price on the Coolest Tablets at GearBest.com!



Hottest Android Tablets! Affordable Performance Made Easy!

Žádné komentáře:

Okomentovat