sobota 29. srpna 2015

Leagoo Elite 5 - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 14


Dnes se v našem seriálu zaměřím na telefon z nabídky opět dalšího výrobce, který ovšem netříští své modely do mnoha různých řad či skupin, ale v nabídce má pouze dvě, které skrývají jednotlivé telefony. Společnost Leagoo má na svém kontě již také slušnou řádku zařízení. Nemůže se samozřejmě v nabídce rovnat obřím společnostem, avšak někdy je méně více. Modelové řady Leagoo nesou název Elite a Lead, z nichž právě druhá je v našich končinách poněkud známější. Dalo by se říci, že tyto modelové řady jsou si velmi podobné a shodně nabízí několik málo modelů z nichž každý cílí trochu jiným směrem. V tomto článku se však budeme soustředit na model Elit 5, který kromě obstojné výbavy pro nižší střední třídu nabízí také povedený design.




V oblasti vzhledu není Elite 5 žádným přelomovým modelem, avšak s rukou na srdci nemůžeme ani náhodou označit jeho design jako nudný či nezajímavý. Leagoo v případě tohoto modelu vsadilo na komplexně oblé tvary a hned na první pohled musí každý uznat, že sice neuchvátí, ale rozhodně zaujme a má co nabídnout. I když pro výrobu tohoto přístroje byly použity plasty, hlavní nosný rám je hliníkový a tudíž nabízí i jistou kvalitu. Ač se tak může při prvním dojmu zdát, nejedná se o unibody konstrukci tudíž šuplíček na SIM či paměťové karty by jste po stranách hledali zbytečně. Na jednu stranu je to škoda, ale na druhou stranu, alespoň je zde možnost výměny baterie. Zajímavostí samotného Elite 5 je design přední strany, neboť displej jako by vystupoval nad úroveň telefonu a lemuje jej pouze rám s imitací gumy. Přední strana tak působí trochu sportovním dojmem a musím říci, že to není vůbec špatné. Leagoo také vynechalo v poslední době velmi oblíbené rámečky obepínající skutečně mnoho současných telefonů. V tomto ohledu vsází Elite 5 na skutečně klasické pojetí konstrukce a tento dojem narušují jen ve spodní a dolní částí boků výběžky zasahující sem z čela a spodní částí telefonu. Toto rozbíjí dojem jednolitosti a zbavuje tak Leagoo Elite 5 nudného stereotypního vzhledu. Ve spodní části nenajdete nic než jen průduch mikrofonu, neboť oba konektory v podobě micro USB a 3,5mm konektoru sluchátek, se přesunuli do horní části. Zde se mimo jiné nachází také infra port, jenž poslední dobou získává opět na oblibě, avšak ze zcela odlišných důvodů než před deseti lety. Tím se Elite 5 přidává do skupiny kterou tvoří například také Siswoo Longbow C50 či UMI Hammer S. Na pravé hraně telefonu své místo našlo zapínací tlačítko a a na levém pak kolébka hlasitosti. Zadní stranu okupuje pouze uprostřed 3D logo výrobce a v horní části čočka fotoaparátu společně s LED bleskem. Co musím přičíst modelu navíc k dobru je fakt, že výrobce v případě černé varianty zvolil matné provedení, čímž zamezil ulpívání otisků prstů na povrchu. U bílé a žluté varianty sice také, avšak zde není tak či tak téměř žádný otisk vidět ať již jde o lesk či mat. V oblasti designu musím tedy říci, že Leagoo Elite 5 ve mně zanechalo veskrze velmi dobrý dojem a přesně odpovídá nenákladnému modelu nižší střední třídy, který je střižen lehce sportovně. V oblasti rozměrů se nejedná o žádného drobečka, ale ani obra. 15,46 x 7,7 x 0,89 cm není zrovna nejméně, ale s ohledem na kapacitu baterie 4000mAh se dá nějaký ten milimetr navíc tolerovat. Váha se díky vyšší kapacitě baterie také vyšplhala trochu výše a to na celých 170 gramů.




Co se procesorové výbavy týče, na internetu se moc informací nedozvíte a tudíž Vám nezbývá než čekat s čím se k Vám Leagoo Elite 5 přiřítí poštou. Zde však čekat nemusíte a mohu Vám říci, že se nejedná opět o žádnou výjimku v modelu Elite 5 tepe čtyř jádrový procesor MT6735P se 64 bitovou architekturou a taktem 1,0 GHz. Tím se řadí po bok modelům jako je UMI Hammer S, Archos Elements 50 či Lenovo A5600. Poslení dva modely však nabízí pouze 1GB operační paměti tudíž, zde má Elite 5 poněkud vrch a s kapacitou 2GB postupuje o nějaký ten pomyslný stupínek výše. Po grafické stránce drží software v chodu procesor Mali-T720, tudíž jsme opět ve starých známých vodách a nic výjimečného se zde neodehrává. Výkon postačí na hraní her a to i lehce náročnějších jako je například CSR, avšak v případě náročnějších jako Asphalt 8 již počítejte s tím, že se telefon skutečně zadýchá a požitek nebude takový, jaký by měl být. Úložiště však skýtá ucházející základ a daných 16GB si můžete navíc rozšířit pomocí paměťové karty o dalších až 32GB. Tím se dostáváme po odečtení místa rezervovaného pro systém na slušných ca 43GB, které uživatelům, na něž Elite 5 cílí, plně postačí.

Ani na straně výkonu fotoaparátu či displeje není Elite 5 žádný propadák a ve své cenové skupině se řadí spíše k těm skutečně lepším. Nabízí totiž 5,5 palcový HD IPS zobrazovací panel, který má velmi dobré pozorovací úhly a dokonce i podání barev je více než dobré. Jeho kvality oceníte především při přehrávání filmů či při prohlížení snímků pořízených zadní 13 megapixelovou kamerou se světelností f/2.0. Ta zaručí kvalitní fotografie nejen za jasného dne, ale i při zhoršených světelných podmínkách, kdy sice při bližším pohledu najdeme jisté mezery ve výbavě, ale pro běžné focení je toto zcela dostačující. Přední optika pad dostala do vínku celých 8 megapixelů, což je na selfie a jiné podobné snímky zcela dostačující a řekl bych snad dokonce lehký nadprůměr. V oblasti focení a prohlížení tedy najdete v Elite 5 velmi dobrého společníka, který v tomto směru nabízí za málo peněz hodně muziky.

V části zvané konektivita se již ale řadí tento model opět do jakéhosi standardu a k dispozici tedy máte klasickou sestavu v podobě WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, 2G, 3G a také 4G FDD-LTE sítě, v jejichž případě vybočuje trochu z řady. Výhody rychlých datových přenosů si v našich končinách užijí u Elite 5 i klienti českého Vodafonu, neboť tento telefon podporuje frekvenční pásma 800/900/1800/2100/2600 MHz. Pro tyto sítě mátě k dispozici hned dva sloty pro SIM, z nichž jedna je ve verzi Standard a druhá Mikro.

Podporu jazyků a formátů ani nemá smysl zmiňovat, neboť u systému Android se jedná spíše o třešničku než výjimku a najdete zde tedy podporu všech jazyků, které nabízí tato platforma. Co však stojí za zmínku je samotné balení telefonu, neboť kromě samotného přístroje, příručka a nabíjecího adaptéru dostanete rovnou také ochrannou fólii, hadřík na čištění displeje, kabel OTG a sluchátka. V případě tak levného telefonu je to tedy skutečně vynikající nabídka a ač kvalita sluchátek není dle očekávání nijak valná, pro ty kdo oželí výrazné basy jsou dostačující a nezklamou.

Za mě tedy ač s jistou rezervou stoupá pro Elite 5 palec nahoru a jak říkám stále, zlepší-li se ještě nabídka náhradních dílů na modely čínských výrobců, nebude se již jednat o kompromis, nýbrž pouhou otázku výběru. Přeci jen cena €130, tudíž nějakých 3308 Kč je velmi solidní a Leagoo Elite 5 za ni nabízí ne zrovna málo.

Autor: Jiří Florián
Další články:


Kanger E Cigs On Sale

Žádné komentáře:

Okomentovat