pátek 28. srpna 2015

Windows 10 zamrzají při startu - řešení z vlastní zkušenosti a proč se W10 "nepovedli"

To že si dal Microsoft se svou nejnovější verzí operační systému záležet víme všichni. Po grafické stránce není ve své podstatě co namítat a zde zaslouží tento gigant jen čistou chválu. Konečně se zdá, že chlapci za velkou louží se poučili a namísto aplikování vzhledu a stylů mobilních Windows na ty stolní či opačně, nabízí momentální verze 10 jakousi vyváženou všehochuť, která prostě funguje.
co už však ale tak úžasné není je samotná funkčnost systému. Na tu se nyní podíváme jen krátce, ale za to z pohledu jen lehce zasvěceného, nebo spíše v pokusu se to takovýmto způsobem podat.
Po uvedení nejnovějšího operačního systému se strhla vlna aktualizací, nebo chcete-li upgradů. "Všichni" chtěli vyzkoušet nejnovější a podle slov Microsoftu také poslední verzi systému s oknem. První problém na sebe nedal dlouho čekat a hned při samotném upgradu mnoho uživatelů takzvaně uvízlo na souši, neboť upgrade mnohdy nebyl zcela dokončen a tak tyto jedince čekala oblíbená zábava v podobě reinstalace operačního systému pěkně postaru. Zde totiž Microsoft trošku podcenil skutečnou náročnost pro hardware a tak i jedinci s poměrně slušným strojem takříkajíc zemřeli hned u startovní čáry.


Ti kteří uspěli to měli poněkud jednodušší a samozřejmě také veselejší. Nový systém, zvláště pro ty, kteří se nenechali přesvědčit "kouzlem" verze 8, nabídl v prvních chvílích poněkud zmatené rozložení nabídek a tak zde bylo celkem snadné se v prvních několika dnech ztratit. Mluvím samozřejmě o běžných uživatelích, ti pokročilejší se nemají šanci ztratit. Na druhou stranu ale velké množství líbivých, graficky skvěle vyvedených nabídek zaujala i nedávné odpůrce, nebo spíše ne-nadšence v oblasti Windows. Zde se stále ale koná pouze jakési virtuální lákání a chlácholení a samotný zakopaný pes čeká pěkně v pozadí a nyní se dostáváme k již zmiňovanému moudru.

Nic není tak růžové jak se zdá a v případě Windows 10 to platí dvojnásob. Osobně jsem si na sebe ušil bič a i když jsem chtěl rychle zpět na sice již archivní ale velmi povedené Windows 7, přeci jen chuť zkoušet byla silnější. Nedbaje tedy zkušeností ostřílených desítkářů, kteří již podrobili své nervy drásání ze strany built verzí, vrhnul jsem se na okna v plné parádě. Musím přiznat, že jisté kouzlo se v nich najde a k zahození nejsou, avšak se správou operační paměti mi připomínají dalšího giganta, tentokrát z oblasti mobilních telefonů. Výrobce mobilních zařízení jenž je snad největší ve svém oboru se systémem Android a názvem začínajícím na "S" raději nebudu jmenovat, ale o jeho problému s odladěním systému z hlediska správy operační paměti víme nejspíše velmi mnoho a již dlouho. Stejně na tom jsou nyní Windows 10 a jejich zacházení s kapacitou paměti RAM bych označil mírně řečeno jako příšerné. Nejde však ani tak o to, že by zabírali příliš mnoho místa, či dokonce paměť zahlcovali, v tom se od výrobce "S" liší, ale při spuštění více operací najednou se dosti uživatelům stává, že systém ohlásí nedostatek paměti a restartuje se.

Zde pak přichází velmi často onen škaredý zakopaný pes v podobě zamrzání systému při startu a to buď na modrém okně, či na modrém okně s ohlášením připravené opravy systému. Když se mi tento problém objevil poprvé, řekl jsem si že teda nic moc, ale pokud bude fungovat automatická oprava či nouzový režim, relativně jedeme dále a známe jen další problém. Ale chyba lávky a nyní je již internet plný problému, při němž systém při startu zamrzne na modrém okně a tím jsme skončili. Nefunguje zhola nic a můžete dělat co chcete. Když jsem osobně prošel snad stovky diskuzí v různých jazycích a zjistil, že problém v podstatě nemá jiné řešení než formát a install, tudíž celý systém nanovo, mírně řečeno jsem byl překvapen. Bavíme se zde samozřejmě o případech, kdy není k dispozici bitová kopie systému, či boot klient s virtuálním systémem. 
Jedna hlava pomazaná ale kdysi řekla, že správné řešení je většinou to nejjednodušší a i v tomto případě jde o čistou pravdu.
Nyní tedy osobní zkušenost a řešení, které již třikrát ze tří fungovalo.

Co s Windows 10, které zamrzli při startu a ani automatická oprava nefunguje?

jak píší naši kolegové ze zahraničí 
Windows 10 Hangs on Startup

Nějakým způsobem se dostaňte na systémový disk. Nejjednodušší způsob je připojit jej k jinému zařízení, například přes "šuplík", adapter, či jinou podobnou "ptákovinku" tak, aby jste se dostali k souborům na něm. Zde pak v kořenovém adresáři najděte notoricky známý soubor "hiberfil.sys", který v podstatě jednoduše řečeno obsahuje veškerá data operací, které byly aktivní před samotným vypnutím. Tento soubor vymažte a disk si připojte zpět ke svému miláčkovi a můžete zase fungovat.

Ano, až tak jednoduché. Opravte mne pokud se pletu, ale prostě tři ze tří je již vysoké procento úspěšnosti. Pokud někdo zjistí opak či jiný způsob, budeme velmi rádi za příspěvky v komentářích, neboť nových poznatků není nikdy dost.

Ony totiž samotné Windows 10 a již i Windows 8 mají velkou výhodu i nevýhodu v podobě možnosti rychlého spuštění, díky němuž sice dostanete při startu k dobru nějakou tu vteřinu, ale na druhou stranu může díky kumulaci dat způsobit nepříjemné problémy. Soubor hiberfil.sys z velké části napomáhá této chybě aby fungovala jak má a ve své podstatě akumuluje data, která pro běžného uživatele celkem k ničemu nejsou. Funkci rychlého spuštění je samozřejmě možné vypnout, ale ze zkušenosti vím, že ani toto moc nepomůže. Zkrátka chlapci v Microsoftu musí ještě velmi zapracovat, aby jejich nejmladší dítko bylo pěkně k světu.

Takže hiberfil.sys + delete = spokojený život.

Autor: Jiří Florián
Zdroj: Život :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat