čtvrtek 13. srpna 2015

Galaxy Note 5 je mezi námi - vše co potřebujete vědět a mnohem víc

Na začátku tohoto roku šokoval Samsung svět ohlášením změny stylu, jakým se budou jejich telefony ubírat. Samozřejmě se jednalo o modely Galaxy S6 a S6 Edge. Tomu i společnost dostála a v případě těchto modelů se již nejednalo o telefony s ikonickým tlačítkem pod displejem vystupujícím z plastového těla. Samsung posunul své vlajkové lodě na zcela jinou úroveň a použitím hodnotných materiálů v podobě kovu a skla se z jeho telefonů staly luxusní, namísto pouze výkonných zařízení. Ihned po uvedení modelu S6 se světem mobilních zařízení začaly šířit spekulace, zda chystaný Note 5 bude v oblasti designu následovat tento model či Samsung chystá pro tohoto obra něco nového.









Původně se všichni domnívali, že k představení modelu Note 5 dojde nejdříve na veletrhu IFA v Berlíně, ale výrobce v tomto případě opět porušil svou tradici a dva nejnovější modely představil na speciálně připravené konferenci v New Yorku. Zde měly hosté možnost si prohlédnout nejnovější vlajkové lodě v reálu  a zde Vám přináším nejnovější pohled avšak bohužel pouze zprostředkovaně. Konečně však známe nejen přesné hardwarové specifikace, ale můžeme se také podívat na detailní reálné fotografie bez jakýchkoliv spekulací.


Displej5.7 palců Super AMOLED
2560 x 1440 rozlišení
ChipsetExynos 7420
RAM4GB (LPDDR4)
Úložiště 32/64 GB
Fotoaparát16 MP zadní fotoaparát s OIS
5 MP přední kamera
KonektivitaWiFi a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.1, NFC, GPS + GLONASS
SítěLTE cat 6 300/50
Baterie3,000 mAh
Rychlé nabíjení
WPC a PMA-kompatibilní bezdrátové nabíjení
SoftwareAndroid 5.1 Lollipop s nádstavbou TouchWiz
Rozměry153.2 x 76.1 x 7.6mm, 171g
Barvyčerný safír, bílá perleť, zlatá platina
V moha ohledech se nový Note 5 inspiroval svým stájovým kolegou Galaxy S6, neboť i zde byly použity materiály v kombinaci kov a sklo dokonce i se stejnou designovou úpravou. V tomto ohledu mnoho uživatelů doufalo, že se dočkáme podpory paměťových karet, ale zde bohužel došlo ke zklamání.

V oblasti výbavy se Note 5 v podstatě nijak neliší od svého představeného kolegy a nabízí tak výkonové srdce v podobě chipsetu Exynos 7420 doplněného o 4GB operační paměti RAM. Ani displej není výjimkou a až na zakřivení se Vám tak dostane úhlopříčky 5,7 palců, stejně jako v případě předchůdce Note 4 avšak s podstatně vyspělejší technologií. Co se fotoaparátu týče, nabízí Note 5 stejné specifikace jako Edge+, tedy 16 megapixelů pro zadní a 5 megapixelů pro přední fotoaparát. Bonus se nekoná ani v oblasti úložného prostoru a jak Edge+ tak i Note 5 přichází pouze ve variantách 32 a 64 GB. To je především v případě tohoto pracovního modelu řekl bych velmi nešťastná volba, zvláště když není k dispozici možnost rozšíření pomocí paměťových karet, ale zda se jedná o dobrý tah ukáže až čas a hodnocení uživatelů.

V oblasti kapacity baterie se jedná také o dvojče modelu Edge+, tudíž Note 5 dostal pouze 3000 mAh. To může být dalším citelným zklamáním pro skalní fanoušky, neboť model Note 4 měl k dispozici ne sice o moc více, ale pokles z 3220 mAh je i tak škoda. Je však předčasné soudit výdrž, neboť díky novým technologiím, zcela jiného chipsetu a také úrovni odladěnosti systému může nakonec i nižší baterie znamenat delší výdrž. Pro nasazení menších baterií se možná Samsung rozhodl také díky možnosti rychlého bezdrátového nabíjení, které v mnohém usnadní uživatelům práci a život.

Samozřejmě že ani softwarová výbava nezůstala bez povšimnutí a Samsung opět přišel s řadou nových funkcí a vylepšení pro S-Pen. Především v oblasti vzdálených příkazů došlo k citelné proměně, neboť byla předělána samotná nabídka pro pohodlnější práci a vyšší přehlednost. Mezi rychlými volbami tak nyní najdete například Rychlou poznámku, Chytrý výběr, Snímek displeje, S Note, Nastavení a Instagram. Aplikace S Pen byla také do určité míry upravena. Například Vytoření screenu nese nyní název Snímek displeje a tento příkaz Vám umožní vytvořit okamžitý snímek  displeje.

Samozřejmě nechybí ani nový režim rychlých poznámek, díky němuž můžete vytáhnout S-Pen i v době kdy je telefon zamčený. Po jeho vyjmutí se zobrazí pouze černý displej pro zapsání rychlé poznámky. Samozřejmě se dá očekávat, že zde přibylo také několik dalších úprav v oblasti softwaru, takže na detaily o nových možnostech si budete ještě muset počkat.
Stejně jako v případě modelu Edge+ není ani v případě Note 5 prozatím známa cena, ale dá se očekávat také rámec od 700 do 850 dolarů. Pro nedočkavce bude Note 5 dostupný v předprodeji od 20. Srpna v Koreji. Pro evropský a americký trh ještě není datum známo ale již nyní je jasné, že prodeje v Británii se pravděpodobně do konce tohoto roku nedočkáme.



Autor: Jiří Florián
Zdroj: AndroidAuthority

Další články:



Žádné komentáře:

Okomentovat