sobota 8. srpna 2015

Elephone Trunk - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 08

Minulý týden jsem se v našem seriálu věnoval poněkud designově hravějším modelům, kterým byly Meizu M2 a Zopo Color E. U tohoto stylu ještě chvíli zůstaneme, neboť současný trh s mobilními zařízeními poněkud ustrnul v mantinelech bílé a černé, kterou občas naruší stříbrná. Výjimkou byly například iPhone 5C či modely Nokia Lumia, u ostatních si ti, kteří chtěli svůj styl trochu oživit, museli dopomoci prostřednictvím různých obalů a krytů. Nyní se však tento trend začíná pomalu měnit a to především díky čínským výrobcům. 



Do skupiny módních inovátorů co se barevného provedení týče, můžeme zařadit také jeden z levnějších modelů značky Elephone, jenž zaujme nejen svou širokou škálou barevných provedení. Elephone Trunk zaujme i v mnoha dalších parametrech, avšak opět nečekejte trhače asfaltu, spíše výkonného společníka za rozumnou cenu. Telefon je v současné době ve fázi předprodeje a jeho startovní cena se pohybuje někde kolem €100, tudíž asi 2750 korun. A co tento levný model nabízí?

Z hlediska designu se jedná opět spíše o klasické zpracování, kde stavebním materiálem je samozřejmě plast. Na první pohled nijak nevybočuje ze zaběhnutého vzhledu levnějších modelů a do jisté míry je i velmi podobný telefonu Zopo Color E o němž jsem psal v posledním díle seriálu. Liší se však v provedení zadní strany telefonu, která je zaoblená a dává tak najevo cíl pohodlného držení v ruce. Na zadní straně kromě loga výrobce nalezneme samozřejmě fotoaprát s LED bleskem a ve spodní části průduch hlasitého reproduktoru. Hrany telefonu jsou také zaoblené, tudíž řezání ostrými hranami do rukou či podobné se v tomto případě nekoná. Na pravé straně nalezneme kolébku ovládání hlasitosti a zapínací tlačítko, nahoře pak 3,5mm konektor pro sluchátka či mikro USB konektor. Tím pádem zůstává spodní hrana telefonu bez narušení, pokud však nebudeme brát v potaz přítomnost mikrofonu. Na přední straně se kromě displeje, mřížky reproduktoru hovorů, kamery a sady senzorů nachází ve spodní části také kapacitní ovládací tlačítka. V tomto případě je zde podoba s modelem Zopo Color E doslova příkladná. Díky plastu a nevelké kapacitě baterie se váha telefonu zastavila na 138 gramech při rozměrech 142,5 x 71,6 x 8,9 mm.

Samotná výbava telefonu je pak také standardem ve své třídě avšak jedno malé překvapení se zde přeci jen událo. Srdcem telefonu se totiž stal procesor od společnosti Qualcomm, tudíž výrobce sáhl jinam, než je u levných čínských modelů zvykem. Většina z nás by nejspíše čekala chipset společnosti Mediatek, ale Elephone se v tomto případě rozhodl vsadit na Snapdragon 410, čímž se model Trunk staví po bok modelům jako je Asus ZenFone Max, Samsung Galaxy J5, Motorola Moto G 3 či Oppo Mirror 5. Tento chipset o maximálním taktu 1,4 GHz, 4 jádry Cortex-A53 a 64 bitovou architekturou se ve své podstatě neliší od často nasazovaného Mediatek MT6735, avšak je zde znát posun výrobce od výhradního zaměření na širší trh. Je však škoda, že u modelu Trunk není využit plný potenciál chipsetu a dostane se vám tak pouze 1,2 GHz. Na straně výkonu pak sekunduje chipsetu operační paměť o kapacitě 2GB, čímž se posouvá nad úroveň zmiňovaného samsungu Galaxy J5, neboť ten disponuje pouze 1,5 GB. Spolu s grafickým čipem Adreno 306 se vám tak dostane dostatečného výkonu i pro hraní her, avšak nečekejte uspokojení náruživých hráčů. Tomu odpovídá i skóre dosažené v testu AnTuTu, kde telefon získal 21.500 bodů. Kapacita úložiště modelu Trunk činí 16GB, které je však možno rozšířit pomocí paměťových karet až o velikost dalších 32GB.

Na straně displeje se pak dostalo na rozměry 5 palců o rozlišení 1280 x 720, tedy HD, což je pomyslné minimum pro kvalitní zobrazení. Díky použité technologii IPS jsou zde slibovány velmi dobré pozorovací úhly a podání barev. V oblasti fotoaparátu to již taková sláva není, ale u modelů v této cenové hladině se jedná o jakýsi standard. Trunk totiž dostal zadní fotoaparát o rozlišení 13 megapixelů, avšak skutečná fyzická optika disponuje pouze 8 megapixely. Ten je pak doplněn o duální LED blesk, který zajistí uspokojivé osvětlení i při horších světelných podmínkách. Přední fotoaparát dostal nevalné 2 megapixely. V této oblasti telefon poněkud zaostává za spolubojovníkem v oblasti barevných provedení jímž je Meizu M2 a staví se bok po boku Zopo Color E. Nečekejte zde tedy zázračné provedení fotografií, ale na běžné zachycení okamžiku hlavní fotoaparát postačí a přední fotoaparát pro videohovory či rychlé selfies také najde své uplatnění.
Konektivita dnešních modelů je po všech stránkách již poněkud jednotvárná a tak i Elephone Trunk nabízí standardy jako je Wi-Fi, Bluetooth 4.0, 2G a 3G mobilní sítě či GPS. Přítomna je zde i podpora 4G FDD-LTE sítí a to v rozsahu 800/1800/2100/2600 MHz. Model Trunk však navíc podporuje i navigační síť GLONASS, ale to je spíše pro asijské uživatele. Tento telefon vám mimo jiné nabídne dva sloty pro karty SIM, přičemž obě jsou ve formátu Micro. Na straně energie je pak Trunk také klasikem a s kapacitou baterie 2100 mAh se opět staví po bok Zopo Color E a mírně tak ztrácí na Meizu M2.

Telefon je v současnosti nedostupný a k dispozici bude opět cirka někdy začátkem devátého měsíce. Každopádně v nabídce jej má již mnoho eshopů, mezi něž patří například Pandawill, CooliCool či Aliexpress. Za cenu v rozmezí €100 - €120 se tak jedná o skutečně zajímavý kousek, od kterého však nemůžete čekat zázraky. Jde zkrátka o smartphone pro běžného uživatele, který si občas zajde na sociální sítě, pustí film, přehraje hudbu či zahraje nějakou tu oddechovou hru. V každém případě nabídka barevné škály v podání černá, bílá, růžová, modrá a zelená může pro mnohé znamenat jasnou volbu.

Autor: Jiří Florián

8. díl seriálu - Elephone Trunk - 2015-08-08



DIY Your RC quadcopters

Žádné komentáře:

Okomentovat