sobota 8. srpna 2015

ZOPO Speed 7 Plus - 8 elegantních jader s FHD a cenou proklatě nízko

ZOPO Speed 7 je dalším zařízením z řady mnoha a mnoha dnes již relativně známého čínského výrobce. Model Speed 7 je v současnosti ve fázi předprodeje a je jakýmsi mezistupněm k modelu, o němž jsem se dříve již zmínil, tedy ZOPO Speed 7 Pro, který má přijít na trh s 8 výkonnými jádry a 4GB operační paměti RAM. V obou modelech je použit samozřejmě procesor od společnosti Mediatek a dá se předpokládat, že v oblasti designu se nezmění nic. Pojďme se tedy podívat na již představený model Speed 7, který v době předprodeje sice netrhá rekordy, ale v žádném případě neatakuje dolní příčky prodejnosti. Není divu, tento model má zajisté co nabídnout.

ZOPO Speed 7 Plus je dalším členem z rodiny Speed, která se vyznačuje, jak je již z názvu patrné, výkonem a mezi zástupce této rodiny značky ZOPO patří ještě model Speed 7, ZP999 či plánovaný Speed 7 Pro. Modely Speed vynikají ale také velmi povedeným designovým zpracováním a samozřejmě Speed 7 Plus není výjimkou. Již na první pohled vypadá velmi elegantně a ačkoliv se v dnešní době již nejedná o přelomový design, který by se velmi lišil od konkurence, kombinace sice plastového, ale s perfektně vypadajícím kovovým vzhledem a téměř bezrámečkového full HD IPS displeje vypadá velmi dobře. Z předního pohledu by se dalo říci, že konstrukce připomíná modely HTC avšak pohled z boku a zezadu dává jasně najevo, že ZOPO Speed 7 Plus je střižen poněkud jemněji. Po stranách lehce zaoblená záda telefonu by mohli dopomoci k příjemného držení v ruce, čemuž dopomůžou ještě zkosené hrany samotného rámečku. Na zadní straně najdeme kromě 13 mega pixelové hlavní kamery také blesk LED a kromě nenápadného loga výrobce pak pouze v dolní části mřížku hlasitého reproduktoru.
Co mne osobně trochu zklamalo je fakt, že ačkoliv telefon nijak neatakuje hranici nejtenčího přístroje, neboť jeho celkové rozměry činní 153,6 x 76,5 x 8,8mm, výrobci i tak vystupuje čočka fotoaparátu nad úroveň těla telefonu, což řekněme si na rovinu, není zrovna příjemná záležitost. Pokud tedy nechcete mít již po chvilce poškrábané krycí sklo fotoaparátu a nebo se jen vyhnout otravnému houpání při používání během položení například na stole, nezbude vám nic jiného než si jednoduše pořídit obal, který zadní stěnu takříkajíc srovná.
Rámeček telefonu je ale jak jsem již říkal velmi povedený a narušují ho jen klasické nutnosti jako je zapínací tlačítko a kolébka hlasitosti na pravé straně, mikro USB konektor ve spodní části či 3,5mm audio konektor na horní straně telefonu. Co také velmi chválím je uspořádání přední strany telefonu. Výrobce se totiž rozhodl využít možnosti softwarových ovládacích tlačítek a tak se zbavit zbytečně širokých rámečků pod displejem. Zde se nyní nachází pouze logo výrobce a v horní části pak průduch reproduktoru hovorů, 5,0 mega pixelová kamera či klasická sada senzorů.
Z hlediska designu, ačkoliv výrobce nepoužil kov, musím říci, že se jedná skutečně o velmi elegantní model, kterému se absence kovu dá vzhledem k nastavené ceně bez problémů odpustit.

A co samotná výbava? Zde se koná již něco mnohem zajímavějšího než je perfektní zpracování plastů. Srdcem telefonu se totiž stal procesor Mediatek MT6753, který sice opět není konkurentem pro top modeli Kirin či Exynos, neboť je zde stále použita 28nm výrobní technologie, ale i tak 64 bitů v podání 8 jader Cortex-A53 o taktu 1,5 GHz k zahození v žádném případě není. Navíc kvituji s povděkem, že v oblasti chipsetu využil výrobce plného potenciálu a neomezil tak výkon na nižší, než maximální doporučenou frekvenci. Sekundantem se stala operační pamět o kapacitě 3GB a i když se jedná již o skutečně notnou dávku výkonu, řadí se model spíše do vyšší střední třídy. Na straně grafického výkonu je k dispozici GPU Mali-720 a toto trio zajistí uživateli nerušený požitek i při hraní náročnějších her. Ty budou na zobrazovacím panelu vypadat velmi dobře, neboť Speed 7 Plus dostal k dispozici již zmiňovaný Full HD IPS displej o rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Tento díky použité technologii zajistí výborné pozorovací úhly a doufejme, že i skvělé podání barev.

V oblasti konektivity pak není opět co dlouze rozebírat. Speed 7 Plus přichází s klasickou nabídkou do níž patří Wi-Fi, Bluetooth ve verzi 4.0 či podpora 2G a 3G mobilních sítí. 4G FDD LTE sítě má v nabídce také a to s možnými pásmy 800/1800/2600 MHz, takže opět kromě klientů českého Vodafonu si tyto rychlé datové přenosy vychutnáte i v našich končinách. Pro brouzdání v mobilních sítích máte k dispozici dva sloty pro mikro SIM karty. Kromě podpory signálu GPS je bonusem také podpora ruské sítě GLONASS, kterou však využijí spíše uživatelé v asijských zemích. Dále nechybí G-Senzor, L-Senzor či proximity senzor. Příjemnou správou avšak již také dalo by se říci standardem je přítomnosti podpory USB OTG.

Všemu tomuto vybavení dodává energie 3000 mAh baterie u níž výrobce uvádí dobu pohotovosti více než 120 hodin. Čas po který telefon vydrží během aktivního používání je velmi subjektivní hodnota, ale výrobce uvádí až 10 hodin skutečně aktivního využití telefonu. To je sice velmi spekulativní, ale vše také záleží na odladěnosti systému, takže toto budeme moci posoudit až po odzkoušení prvního kusu.

Osobně si myslím, že model Speed 7 Plus má velký potenciál a má skutečně co nabídnout. V současnosti je dostupný například na portálech jak jsou GearBest, CooliCool či Pandawill za cenu v průměru 210 euro, tedy asi 5680 Kč. Expedice je plánování v době od 20.8.2015 a model je k dispozici v klasické černé a bílé barvě. Jak jsem již řekl, model má skutečně co nabídnout, avšak v oblasti výbavy může být telefonu konkurentem například o mnoho levnější UMI Iron, který navíc nabízí možnost personalizace telefonu na úrovní operačního systému díky obslužné desktop aplikaci. Navíc také nabízí zabezpečení pomocí snímače očí v čemž ZOPO Speed 7 Plus pokulhává, neboť ve výbavě nemá ani v dnešní době již téměř běžný snímač otisků prstů. UMI Iron na druhou stranu nabízí pouze 1,3GHz na straně procesoru. Pokud si ale připlatíte, můžete dostat ze cenu cca 280 euro špičkový model Elephone Vowney, který nabízí 4GB RAM či 2,2GHz v podání osmi jader Cortex-A57 či snímač otisků prstů a 2K displej s rozlišením 2560 x 1440.

Je tedy na Vás, zda si vyberete zlatou střední cestu z pohledu výkonu, či levnější avšak našlapanou alternativu a nebo si připlatíte za skutečného dravce. Můj názor je, že hráč by si měl jistě připlatit, neboť se nejedná o strašnou sumu a běžnému uživateli postačí i 1,3GHZ UMI Iron. ZOPO Speed 7 Plus bych tak tedy zařadil někam do oblasti občasných hráčů s cenou lákavou, designem povedeným a pokud se výrobce držel zaběhnutých standardů své kvality, i velmi dobrou kvalitou.

Autro: Jiří Florián

Další články:



Catch This Golden Chance to Get Free Shipping on Convenient Mobile Chargers and Power Banks!

Žádné komentáře:

Okomentovat