sobota 29. srpna 2015

VKworld VK6050S - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 15


Dnes jsem si jako další model hodící se do seriálu o levných čínských telefon, v nichž je centrem všeho Android 5.1, vybral podstatně méně známkou značku, kterou je VKworld. Ne že by tento výrobce neměl na svém kontě také pěknou řádku zařízení, jen zkrátka ve světě neoslovil doposud tolik uživatelů a není divu, neboť v záplavě desítek různých modelů které chrlí velké společnosti, je přibližně deset zařízení skutečně velmi málo. A navíc ještě ten název....

Ale zanechám již spekulací a omáčky a podíváme se rovnou tomuto zástupci nižší střední třídy pěkně na zoubek. V první řadě opět design. Zde se VKworld inspiroval u klasických zástupců phabletové třídy a model VK6050S bych tak přirovnal ke starším členům rodiny Galaxy Note. Na první pohled tento telefon nepůsobí zrovna nejlepším dojmem a zvláště v černé barvě pak vypadá jako taková šedá myš, která se ustrašeně krčí vzadu. Při pohledu blíže ale i na tomto designově ne příliš zajímavém telefonu najde mnoho uživatelů jisté kouzlo a na efektu tomu dodávají zkosené hrany, které výra VK6050S jasně zostřují. Ani výrobce VKworld nevybočil u tohoto modelu z řady jiných telefonů různých výrobců a i u modelu VK6050S nalezneme poslední dobou stále více využívaný rámeček obepínající celý přístroj. Zkrátka opět byl nasazen jistý trend, který ihned přejala většina výrobců a za chvíli z něj bude jen nudný stereotyp. Na každý pád, tento rámeček vypadá zatím stále ještě velmi dobře a dává telefonu jistý nádech luxusu. Je zajímavé jak málo stačí pro zvýraznění a zlepšení vzhledu. Sám o sobě je telefon skutečně velm ostře řezaný a tento dojem částečně utišují pouze zaoblené rohy. Osazenstvo hran telefonu zastává standardní kombinaci kdy ve spodní části našel své místo pouze průduch mikrofonu, nahoru se přesunul mikro USB a 3,5mm sluchátkový konektor a pravou hranu obsadilo zapínací tlačítko společně s kolébkou hlasitosti. Levá strana je zcela bez poskvrnky a vzhledem ke klasické konstrukci telefonu zde nenaleznete ani šuplíček na SIM kartu, ta má své místo pod zadním krytem společně s vyměnitelnou baterií. Zadní kryt je tedy odjímatelný a na této straně přístroje se nachází pouze v horní části čočka fotoaparátu s bleskem a ve spodní části dvě mřížky hlasitého reproduktoru. Kromě toho zde také samozřejmě nalezneme logo výrobce, která v žádném případě nesmí chybět. Přední stranu okupuje z 85% displej, který bohužel dostal do vínku vcelku široké rámečky a to samo o sobě také dosti kazí již tak nevýrazný vzhled. Pod ním najdeme trojici kontextových kapacitních tlačítek a nad ním průduch reproduktoru hovorů společně s přední kamerou a senzory.


Sečteno a podtrženo musím říci, že v oblasti designu má VK6050S skutečně dosti velké mezery, ale ne ani tak kvalitativně, jako spíše skutečně designově. Model je zkrátka nevýrazný a nebýt jeho velikosti, která činí 14,8 x 7,8 x 0,95 cm by jej dá se říci bylo velmi snadné přehlédnout. Váha o sobě ale už dá vědět a v tomto ohledu na telefon skutečně nezapomenete. Na tom má ale svůj velký podíl hlavně baterie, která v případě tohoto modelu dostala brutální kapacitu 6050mAh, s čímž si bez sebemenších problémů vystačí i skutečně nároční uživatelé a to zdaleka ne jen na jeden den. Sám výrobce uvádí pohotovostní dobu 1080 hodin a hlavně co je velmi zajímavé, dobu používání 72 hodin. Tudíž k brouzdání po internetu a občasnému volání běžného uživatele dává VK6050S k dispozici pohodové tři dny. To už je skutečně slovo do pranice a v tomto ohledu alespoň u mě VKworld boduje. Myslím že každý náročnější uživatel asi rád obětuje nějaký ten gram či milimetr navíc výměnou za možnost obejít bez přídavných baterií a podobných doplňků. Bonusem je také rychlost nabíjení. Ta sice nepatří k nejnižším, ale s ohledem ke kapacitě baterie je průměr 2 hodiny a 35 minut jako příznačná třešnička na dortu. V této oblasti vynahrazuje VK6050S svému majiteli slabší výkon dávkou brutální výdrže.



V oblasti výkonu tedy model VK6050S nijak neexceluje, ale také nepatří k těm horším. Nižší střední třída phabletů mu perfektně sedí. Srdcem tohoto telefonu je totiž opět procesor MT6735P od společnosti Mediatek, která nabízí 1,0GHz v podání čtyř 64 bitových jader Cortex-A53. Je škoda, že se výrobce i za cenu trochu vyšší ceny nerozhodl použít stájového bratra MT6735, který již nabízí frekvenci 1,5GHz. Společně s tímto srdcem se o výkon stará operační paměť LPDDR3 s kapacitou 2GB a grafický čip Mali-T720. Opět tak tedy výkon stačí na jednoduché a středně náročné hry, u těch náročných se již telefon skutečně dosti zadýchává a dává o svém nižším výkonu patřičně vědět. Pro běžné úkoly, brouzdání po internetu či pohlížení dokumentů, filmů a podobně však tento výkon zcela dostačuje a i když není chod tak svižný jako v případě například Ulefone Be Touch 2 či ještě mnohem nadupanějších vlajkových lodí v podání LG či Samsungu, při čekání na dokončení operace nervy neztratíte. Zkrátka nabízí vyvážený poměr cena výkon, který není vůbec špatný.


Svými specifikacemi se model VK6050S řadí po bok modelům jako UMI Hammer S či Leagoo Elite 5 a to i v oblasti fotoaparátu a displeje. Ten zde totiž čeká v podání 5,5 palcového HD IPS zobrazovacího panelu s velmi dobrým podáním barev či pozorovacími úhly. Ani na slunci nemá displej větší problém a nebudete si tak muset stínit druhou rukou, což je v případě telefonu s takovouto úhlopříčkou právě ta, kterou budete potřebovat také. Pro zachycení vašich zážitků dostal VK6050S k dispozici 13 megapixelový zadní fotoaparát se světelností 2.0/f, což zaručuje skutečně obstojnou kvalitu fotografií i při zhoršených světelných podmínkách. Schválně píši obstojnou, neboť vynikající či perfektní si představuji jinak a ve srovnání se špičkou v podáni LG G4 či Galaxy S6 je zkrátka obstojná. Pokud se však na věc podíváme z druhé strany, ani fotoaparáty v telefonech iPhone nejsou zrovna zázrakem a při zhoršených světelných podmínkách či ve tmě můžete na kvalitní fotografie v podstatě zapomenout. Takže za slovem obstojná se zde skrývají fotografie, které na běžné záběry z dovolené či rychlé snímky zcela stačí. Přední snímač dostal v tomto případě jakýsi standard v podobě 5 megapixelů, jehož kvalita pro účely selfies a jiných podobných snímků dostačuje zcela a troufám si říci že zde se jedná o velmi dobrý výkon.

Na straně komunikace přichází VK6050S kromě klasiky v podobě WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, 2G, 3G či 4G sítí také s relativní novinkou společnosti Mediatek a tím je fuknce HotKnot. Pro ty co se s tímto ještě nesetkali, se jedná vlastně o jakousi pro výrobce levnou, ale také do jisté míry omezenou obdobu již hojně využívaného NFC. Díky této funkci je možné, po přiložení telefonů s touto funkcí displejem k sobě, provést párování, přenos dat a mnoho dalšího. Omezení nastává v oblasti dalších komunikací a tato funkce je tak určena zcela k účelu přenosu dat mezi dvěma aktivními zařízeními. Tím pádem se jedná oproti NFC sice o částečnou nevýhodu, ale na druhou stranu, když není NFC, HotKnot je bonus a kdo ví kam se tato technologie posune dále.
Telefon každopádně podporuje FDD-LTE sítě a to na frekvenčních pásmech 800/1800/2100/2600 MHz. Pro mobilní sítě má telefon k dispozici dva sloty pro karty SIM v sestavě mikro a standard.


V případě telefonu VKworld VK6050S se tedy jedná o jakési smíšené pocity, neboť k dispozici je zde z počátku sice nevýrazný, ale tak nějak obyčejně elegantní model za cenu pouhých €150, tedy asi 4100 Kč. Na druhou stranu, pro náročnější uživatele jistě není a ti by se měli poohlédnout po něčem jiném. S jistotou ale mohu říci, že ať již v našich končinách či jinde, VKworld VK6050S má jistý potenciál a své fanoušky si jistě najde.

Autor: Jiří Florián


Další články:



UP to 65% OFF + Free Shipping: Nitecore Batteries and Chargers Special

Žádné komentáře:

Okomentovat