sobota 1. srpna 2015

Meizu M2 - Android 5.1 v podání čínských značek, aneb levnější nemusí být vždy horší - seriál 06

Tento týden společnost Meizu představila svůj nový model s názvem M2. Tento model představuje sama společnost jako telefon pro mladé a tomu odpovídá i samotná nabídka provedení, kdy Meizu M2 dostanete v barvách od klasické černé a bílé až po modrou a růžovou. Společnost také neskrývá své ambice dostihnout společnost Xiaomi a svým modelem M2 tak nepřímo útočí především na Redmi 2, které se nachází ve stejné kategorii. Model M2 je nyní ve stádiu předprodeje avšak již nyní je v některých e-shopech zcela vyprodán. Jeho oficiální expedice započne 31.8.2015.

Jak jsem již na začátku zmiňoval, Meizu M2 přichází hned ve čtyřech barevných provedeních kde klasická černá a bílá asi nikoho nepřekvapí. Příjemným bonusem je však přítomnost provedení modrá a růžová, u něhož by se dalo říci, že i svým odstínem jde po stopách Nokie či iPhonu 5c. I design telefonu, který je vyveden v oblých křivkách mírně připomíná starý dobrý iPhone 3s avšak s mnohem pokročilejším provedením. Telefon tak na první pohled působí velmi líbivým a svěžím dojmem čemuž napomáhá i unibody konstrukce, tudíž se rozlučte s vyjímatelnou baterií. Rozměry přístroje se zastavily na příjemných 140,1 x 68,9 x 8,7 mm což samo o sobě sice nedělá z modelu M2  aspiranta na nejtenčí model na světě, ale stále ještě se nejedná o pádlo. Váha 131 gramů je také velmi příjemná a řadí se spíše k těm lehčím. Výrobce mohl snad jen trochu více zapracovat na šířce rámečků pod a nad displejem. V oblasti pod displeje je tato šířka však omluvitelná vzhledem k přítomnosti ovládacího tlačítka, avšak dalo by se debatovat o nutnosti jeho použití vzhledem k možnosti využít softwarovou náhradu, kterou je android vybaven již v základu. Pomineme-li tyto malé designové nedostatky, musím uznat že v oblasti vzhledu se společnost telefon povedl a působí sice obyčejným, ale zároveň i svěžím a sportovním dojmem. Tělo telefonu je vyrobeno z plastu a díky tomu také chybí jakékoliv proužky a podobné narušení jednolitého povrchu pro potřeby antén. Horní hranu telefonu narušuje pouze zdířka pro 3,5mm audio konektor, na levé straně si pak našel místo šuplík pro SIM a paměťové karty, vpravo klasická kolébka hlasitosti a spouštěcí tlačítko a na spodní hraně nabíjecí mikro USB OTG konektor, mikrofon a hlasitý reproduktor.

Na zadní straně telefonu najdeme kromě loga výrobce samozřejmě klasickou dvojici v podání fotoaparátu a LED blesku. V oblasti použité optiky Meizu M2 ve své cenové hladině mile překvapí, neboť zadní čočka přichází s rozlišením 13 megapixelůa světelností f/2.2, přičemž pro krycí sklíčko bylo použito sklo Corning Gorilla Glass 3. S touto světelností nebudete mít problémy ani při zhoršených světelných podmínkách a pro případ nedostatku světla vám pomůže přisvětlovací LED blesk. Přední kamera dostala do vínku dostačujících 5 megapixelů s také velmi slušenou světelností o hodnotě f/2.0a funkcí automatické retuše a projasnění tváře. Pro pořizování fotografií na dovolené či selfies tak budete mít pro běžného uživatele dostatek výkonu, ale samozřejmě s profesionálními fotkami či QHD rozlišením. Co se možnosti prohlédnout si fotky či shlédnout video, pro tuto příležitost dostal model Meizu M2 IPS HD displej, tedy 1280 x 720, o velikosti 5 palců. V tomto případě je tedy možné ještě vidět jednotlivé pixely, ale pokud se na ně vyloženě nezaměříte, nijak vás jejich přítomnost rušit nebude. Díky použité technologie také displej nabídne výborné zobrazení i v ostřejších pozorovacích úhlech.

Samotným srdcem telefonu se stal chipset MT6735 od společnosti Mediatek, který byla nasazen také v modelech jako je Doogee S6000, Oukitel U8 Universe, Bluboo X550, ZTE Blade D6 a mnoho dalších. Většina výrobců však plně nevyužila výkonový potenciál a u modelu M2 tomu není jinak. Ačkoliv tento chipset disponuje výkonovou kapacitou o 1500 MHz, většina výrobců využije něco kolem 1200 MHz a v případě Meizu M2 došlo na 1,3 GHz. Samotný chipset se pak skládá ze čtyř jader Cortex-A53 a grafického čipu Mali-T720. Po boku tomuto srdci stojí operační paměť LPDDR3 o kapacitě 2GB, takže dohromady dá tato dvojice běžnému uživateli k dispozici dostatečnou dávku výkonu. Na nadšenější hráče či grafické nadšence je to však již nedostačující a ti by se měli poohlédnout jinde. V oblasti úložiště pak dostal model k dispozici standardních 16 GB avšak s možností rozšíření o pomocí paměťových karet o až úctyhodných 128 GB. V této oblasti se tedy Meizu skutečně předvedlo a do levného modelu vložilo skutečně brutální úložný potenciál. Pro samotnou kartu je pak určen slot v šuplíčku SIM karet, kdy zde byla zvolena kombinace dvou SIM, jedné SIM, či SIM a paměťové karty. Meizu M2 je tedy dual SIM přičemž výrobce zvolil velikost Nano, která již v poslední době není výsadou pouze jablečných iPhonů.

V oblasti senzorové výbavy pak není Meizu M2 v dnešní době žádným překvapením a přichází se standardní sadou v podobě Gravity, Proximity či světelným senzorem. V konektivitě také tento model nijak nevybočuje a kromě standardů v podobě Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, 2G a 3G sítí přichází i s podporou sítí 4. generace, kdy LTE si i v našich končinách užijí opět všichni až na klienty 900 MHz Vodafonu. Telefon totiž podporuje standardy v podobě 800/1800/2100/2600 MHz. S připojením u všech ostatních operátorů by tedy neměl nastat absolutně žádný problém. V oblasti Wi-Fi sítí avšak uživatele čeká malé překvapení, neboť Meizu M2 dostal do vínku možnost komunikaci jak prostřednictvím 2,5 GHz pásma, tak prostřednictvím pásma 5 GHz. V oblasti navigační výbavy je zde pak přítomna i podpora sítě GLONASS. Vší této výbavě dodává energii baterie o kapacitě 2500 mAh, což se může zdát dosti málo, ale vzhledem k přítomnosti pouze HD displeje se tento rozdíl kompenzuje a na jeden den běžného i vytíženějšího používání vám energie bez problémů postačí.

Ovládacím rozhraním telefonu je, jak je z názvu článku samozřejmě jasné, se stal operační systém Android ve verzi Lollipop 5.1, přičemž výrobce zde použil svou grafickou nástavbu v podobě proprietálního OS Flyme 4.5.
Pre-Fall Sale! UP to 59% OFF for All Men's Clothing at GearBest.com!Uvidíme zda se tedy společnosti Meizu podaří dosáhnout cíle a stát se dalším "Xiaomi" na čínském trhu, ale s jistotou můžeme říct, že Meizu M2 má dobře našlápnuto a výbavou i cenou skutečně zaujme nejednoho uživatele. V současnosti se totiž tento model v předprodeji prodává například za 120€ (3740 Kč) na portálu Pandawill či 116€ na portálu CooliCool. To dává tomuto telefon ihned nemalé šance na úspěch, neboť kvalitní vybavený model s touto cenovou hladinou je jistě atraktivní, navíc v kombinaci s pro dámy atraktivní růžovou barvou.

Autro: Jiří Florián

Předchozí články:

iPhone 6 Storm! UP to 79% OFF + Free Shipping for Latest and Coolest iPhone 6 Accessories! Make Your iPhone 6 Unique to You!

Žádné komentáře:

Okomentovat