neděle 23. srpna 2015

Doogee Y100 Pro - Recenze - Styl a nízká cena pro nenáročné


Včera jsem zde popisoval dojmy z unboxingu jakési vlajkové lodě nižší střední třídy od společnosti Doogee, tedy modelu Y100 Pro. Ta na svém webu uvádí kovovou unibody konstrukci, avšak v reálu se dočkáte plastu s imitací kovu a kovový je snad jen hlavní nosný rám uvnitř. Suma sumárum se ale design tohoto modelu zdařil a na první pohled by jen málo kdo typoval cenovku €110.

V oblasti výbavy není Valencia Y100 Pro žádný trhač asfaltu, ale i tak má co nabídnout. Osobně jsem zvyklí na jinou kategorii a tak jsem dal model na odzkoušení známému, který jakožto běžný uživatel zhodnotil telefon poněkud jinak a tudíž mohu nabídnout dvojí pohled na věc. Srdcem telefonu se v tomto případě stal již nostalgicky známý procesor Mediatek MT6735P, který se svým kolegou MT6735 dělí o valnou většinu čínských modelů v dané skupině. Nabízí v podání čtyř 64 bitových jader taktovací frekvenci 1,0 GHz, což sice není mnoho, ale ve spolupráci s 2GB operační paměti RAM se telefon řadí do skupiny nižší střední třídy. Ihned po spuštění mi telefon nechal volných více než 1GB operační paměti, což je zcela dostačující. Ač test AnTuTu spočítal tomuto modelu hodnotu 16012 bodů, musím říci, že mne Doogee Y100 Pro vcelku příjemně překvapil. Ihned po spuštění telefon reagoval bez sebemenšího odporu a nekonalo se ani zasekávání či zamrzání. Co mne osobně potěšilo byla předinstalovaná aplikace Xender, pro rychlé sdílení souborů prostřednictvím WiFi sítě. Ne že bych protěžoval jednu aplikaci, ale po zkušenostech musím říci, že je to jedna z mála, která za předinstalování skutečně stojí. V tomto mne výrobce dá se říci přesvědčil, že své práci skutečně rozumí.

Do jisté míry byl příjemným i nepříjemným překvapením systém. Doogee sice již u svých předchozích modelů nasadilo na čistý android jakousi grafickou nádstavbu, která ač zasáhla do celkového designu systému minimálně, na chodu systému se celkem podepsala. Nepříjemným překvapením tedy bylo, že i u modelu Y100 Pro je tato nádstavba přítomna ač v obměněném kabátě. Příjemné ale je, že se na chodu systému v podstatě nepodepsala a tudíž zde máte v zásadě čistý android 5.1 Lollipop s jiným vzhledem ikon. Tato oblast je ale zcela subjektivní a jak jsem již mnohokrát psal, launcherů existuje hezká řada a každý si může najít ten svůj. V každém případě mne osobně sice rychlost neohromila, ale připomínám, že z mého pohledu jde o takovou menší rozmazlenost. Co se týče kolegy, jako běžný uživatel byl zcela spokojen a dle jeho slov se jedná o vynikající telefon za danou cenu. Nepatří k těm nejnáročnějším, ale také dal přístroji pořádně za uši a při hraní CSR Racing jsme neměli sebemenší problém. Asphalt 8 jsme si také zahráli, ale zde se již nějaké to zdržení konalo. I tak se držel Y100 Pro statečně a ruku na srdce, za cenu €110 jsem si zahrál řečeno s dávkou nadsázky, jako král.

Ani na straně displeje model nijak nezklamal a pěti palcový IPS zobrazovací panel s HD rozlišením poskytl výkon spíše nad očekávání. Na přímém slunci má sice Y100 Pro jisté mezery, ale nejedná se o katastrofu, neboť vše je stále dobře čitelné. Při běžných podmínkách bych displej hodnotil jako výborný avšak ne vynikající. Rozlišení 1280 x 720 pixelů nabízí jemnost 294ppi, což běžnému uživateli stačí bohatě, avšak náročnější či dokonce příslovečný šťoura již vidí rezervy nižšího rozlišení. I tak je ale podání barev velmi dobré a pozorovacím úhlům není co vytknout. Nejedná se sice o špičku na trhu, ale stále připomínám cenovou relaci. Na dotyk telefon také reagoval bravurně a zde si zaslouží skutečně palec nahoru.

V oblasti fotoaparátu nemám za daných okolností telefonu co vytknout, neboť zadní fotoaparát s rozlišením 13 megapixelů je již sám o sobě v cenové kategorii bonus a dokonce i samotné fotografie byly při standardních světelných podmínkách vynikající. Není ani čemu se divit, neboť Doogee zde nasadilo optiku společnosti Sony. Ta se skvěle doplňuje se sice jednoduchou avšak poměrně výkonnou přisvětlovací LED diodou. Přední fotoaparát je zde také překvapením, neboť ač interpolovaný, nachází se zde fotoaparát s rozlišením 8,0 megapixelů, tedy bez softwarových úprav zde máme 5 megapixelů. To dostačuje bohatě pro fotografie na sociální sítě i jiné selfies a osobně musím říci, že v dané cenové hladině jsem byl i já osobně kvalitou fotografií velmi příjemně překvapen. Nejsou sice ani zdaleka srovnatelné z drahými vlajkovými modely v dnešní době, ale na běžné fotografie z dovolené či rychlé momentky obě optiky bohatě postačí.

A ani reproduktor není k zahození. Nemůžete samozřejmě čekat vysoce kvalitní podání basů a i středy mají své rezervy, ale za to je hlasitý a nemusíte mít strach, že by jste přeslechli notifikaci, či neslyšeli zvuk puštěného videa.

Abych tedy shrnul vlastnosti Doogee Y100 Pro. Za cenu €110 se jedná o "prvotřídní" přístroj, který má samozřejmě rezervy jak na straně výkonu, tak i konstrukce, ale ani lehce náročnějšího uživatele neurazí. Jedinou vadou je snad pouze kapacita baterie, která se zastavila na 2200mAh, ale i tak telefon bez sebemenších problémů vydrží celý den. Jako běžný uživatel bych se koupě vůbec nebál a i když je na trhu mnoho dalších modelů s podobnými vlastnostmi, mne osobně propracovaností a kvalitou Doogee Y100 Pro jen potěšil.

Autor: Jiří Florián


Další články:

Recenze a Unboxingy:

UP to 58% OFF! Coolest Android Smart Phones at gearbest.com!

Žádné komentáře:

Okomentovat