neděle 5. července 2015

Apple Pay má nového vyzyvatele v oblasti bezkontaktních plateb


V současnosti se společnost Apple chystá se svým platebním systémem Apple Pay vstoupit i na zahraniční trhy a to prozatím především ve Velké Británii. Zde by měla tady služba začít fungovat 14.7.2015. Někter s Britských bank se však rozhodli se k tomuto nepřipojit a šli si takříkajíc svou vlastní cestou.

bPay contactless payment fobK tomu využili projekt společnosti Barclaycar, která je členem Barclays Group, britské finanční skupiny, která koncem roku 2010 čítala přes 147.500 zaměstnanců. Barclaycard právě nyní spouští projekt, jehož cílem je použití sady bezkontakního platebního příslušenství, které je může použít kdokoliv kdo vlastní debetní či kreditní karty od společností Visa či MasterCard. Princip je zcela jednoduchý, neboť kromě základního nositelného příslušenství jsou součástí setu i nálepky, které stačí přilepit k přívěsku na klíče či na váš telefon a vy tak můžete bez problémů provádět platby pouze přiložením této etikety k platebnímu terminálu.

Tyto nositelné doplňky jsou v prodeji od 1.6.2015 na stránkách Společnosti BarclayCard, a základní sada příslušenství přichází s cenou 25 Liber za náramek, přívěsek na klíče 20 Liber a nálepka 15 Liber. V případě nálepky se zdá nejideálnější ji přilepit jak jinak než na zadní stranu telefonu, neboť ten má v dnešní době při sobě již prakticky každý člověk stále.

Další výhodou tohoto příslušenství je, že ve pokud žijete v Londýně, je možné si přímo na toto příslušenství dobít kredit v hodnotě maximálně 20 Liber a ten použít pro placení v Londýnské hromadné dopravě, která již několik let bezkontaktní platby podporuje. Maximální platební limit tohoto příslušenství je kvůli bezpečnosti momentálně nastaven na 30 Liber. Každý si však může nechat aktivovat službu, kdy limit bude po dosažení automaticky navýšen o dalších opět 30 Liber.
bPay contactless payment range
Barclay je jen jednou z několika společností která se rozhodla konkurovat společnosti Apple v oblasti bezkontaktních plateb. Například Samsung plánuje spustit také vlastní platební systém "Samsung Pay", která by měl přijít společně s novým model Samsung Galaxy Note 5 v Září tohoto roku a například španělská banka La Caxia již systém bezkontaktních plateb prostřednictvím nositelného příslušenství již spustila.

Nic ale není tak skvělé jak se zdá a tak samozřejmě i Barclaycard chce na této službě něco vydělat. Proto si z každé provedené transakce prostřednictvím tohoto příslušenství vezme Barclaycard malé procento, kterému říká vnitřní směnný poplatek. A co když některé z těchto nositelných příslušenství například ztratíte? Pokud máte nastaven pouze základní limit, v zásadě jde o celkem malý problém, ale pokud máte aktivováno automatické navyšování limitu, mohlo by to být nepříjemné. Proto Barclaycard umožňuje zablokovat možnost plateb a to prostřednictvím aplikace bPay, webových stránek či jednoduše přes telefon.
Sama společnost říká, že veškeré platby podléhají stejným opatřením jako při použití bezkontaktních plateb přímo prostřednictvím platebních karet. Zvláště ve Velké Británii je toto pro uživatele velmi důležité neboť právě zde se od roku 2014 počet bezkontaktních plateb téměř ztrojnásobil  a Britové za poslední rok utratili prostřednictvím bezkontaktních plateb cirka 2,32 miliardy Liber.

Zdá se tedy že svět začínají zaplňovat služby bezkontaktních plateb a je jen otázkou, zda roztříštěnost mezi mnoho provozovatelů různých služeb nebude spíše na škodu. Necháme se překvapit a třeba se jednomu z nich podaří pokrýt skutečně celý trh tak, abychom mohli tímto způsobem bez obav platit jak v USA, tak u nás v České republice či například v Itálii nebo Velké Británii.

Autor: Jiří Florián




Žádné komentáře:

Okomentovat