sobota 19. září 2015

UMI Fair - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 18

S dalším dílem seriálu o levných čínských telefonech jsem se poněkud zpozdil, ale to jen díky opětovné modernizaci vybavení. Každopádně máme co dohánět a v dnešním díle se podíváme na dalšího člena rodiny UMI, který se svými parametry zařadil mezi zařízení našeho seriálu. O modelech společnosti UMI jsem na našem bloku již párkrát psal a za zmínku stojí například dvou displejový UMI Zero 2 či UMI Iron se skenerem očí namísto otisku prstů. Mezi články se přímo v tomto seriálu objevil již jeden zástupce této značky a to UMI Hammer S, který mezi ostatními vyniká především nasazeným konektorem USB C či také implementovaným IR pro ovládání domácích spotřebičů.


Nyní se již ale pojďme podívat na dnešní model, kterým je UMI Fair, jenž se začne prodávat 25.9.2015 a dnešní článek tak bude dá se říci spíše posouzení na základě známých parametrů a fotografií. 

Z hlediska designu se opět sice nejedná o žádného inovátora a v tomto ohledu se řadí UMI Fair spíše mezi klasické jednoduché modely, avšak použité materiály již posouvají model o něco dále a to především s ohledem k ceně, za níž se bude prodávat. Ačkoliv kryty jsou plastové a nejedná se o unibody konstrukci, nabízí UMI Fair něco více v podobě ocelové hlavní desky a broušeného rámečku. To zaručí jistou bytelnost a nemusíte se tak bát pokřivení v kapse či podobných problémů. Kupodivu tato skutečnost neměla vliv na váhu telefonu a se 120 gramy se řadí spíše k těm lehčím. Ani velikostí se nejedná o žádného obra. 143,5 x 72 x 8,4mm je v podstatě jakýsi standard u zařízení s displejem o velikosti 5 palců takže v této oblasti musím dát UMI Fair palec nahoru. Bohužel ale nižší váze byla obětována kapacita baterie, která u modelu Fair nabízí pouhých 2000 mAh. To není mnoho a zde zamířil výrobce opačným směrem, než kterým se ubírá většina modelů.

Na druhou stranu, design ač nenápadný působí velmi elegantně a to především u bílé varianty. Zde totiž vyniknou vzhledová pozitiva kovového rámečku, jehož laserem broušené hrany dávají telefonu nádech kvality. Samozřejmě, že není možné srovnávat kvalitativně s modely v cenách nad 400 Euro, ale ve své kategorii se řadí UMI Fair mezi stylové jedince. Tento dojem podtrhuje také stříbrné osazení senzoru otisků prstů, který našel své místo opět pod zadní kamerou. Stejné osazení dostala také čočka fotoaparátu a společně s duálním bleskem tak zadní strana designově nepůsobí vůbec špatně. Na zadní straně najdete kromě této trojice ještě logo výrobce a ve spodní části pak průduchy hlasitého reproduktoru. Přední stranu telefonu okupuje samozřejmě z velké části displej, ale jako velké pozitivum zde kvituji, že rámečky jsou jen minimální a to i díky použití možnosti softwarových ovládacích tlačítek, tudíž pod displejem by jste je hledali zbytečně. Nad displejem je umístěn samozřejmě průduch reproduktoru hovorů společně s předním fotoaparátem a sadou senzorů.
Co však stojí za pozornost, je samotný rámeček. Zde se na horní části usadil 3,5mm konektor sluchátek a na pravé straně zapínací tlačítko společně s kolébkou hlasitosti. To by nebylo ani tak zajímavé. O čem však specifikace nehovoří je USB konektor, u nějž dle získaných fotografií můžeme usuzovat, že UMI se rozhodlo pro svůj model Fair použít typ C, podobně jako u modelu Hammer S. Tím bychom zde dostali další levný přístroj s nejnovějším konektorem a UMI by se tak stalo jedním z prvních výrobců, kteří tento typ USB začínají nasazovat v podstatě sériově.


Na straně výkonu již zapadá mezi své kolegy z kategorie nižší střední třídy a v podobě výkonového centra dostáváme chipset MT6735P od společnosti Mediatek. Jedná se vlastně o méně výkonného sourozence typu MT6735, který však v podání 4 64 bitových jader Cortex-A53 nabízí 1 GHz taktovací frekvence. V kombinaci s 28nm výrobní technologií tak tento výkon postačí pouze běžným uživatelů, kterým dopřeje dostatečný požitek i při hraní jednoduchých či středně náročných her. I ty složitější pravděpodobně zvládne, ale zde již můžete očekávat, že se telefon skutečně hodně zadýchá a občas zkrátka řekne jednoznačné NE v podobě zasekávání či padání náročných her. Tomu nepomáhá ani kapacita operační paměti RAM, která dostala bohužel do vínku pouhý 1GB, tedy v dnešní době již pro běžné používání jakýsi nutný základ. Výrobce sice tvrdí, že díky odladěnosti nabízí tato kombinace hardwaru dostatečný výkon i pro náročnější hry, ale tak jednoduché to nikdy není a dá se říci, že výkon je částečně i subjektivní stránkou, neboť každý z nás vyžaduje, či spíše očekává něco trochu jiného. 
Úložiště pak dostalo skutečně nejnižší nutný základ, opomenu-li modely se 4GB, na což mám osobní názor, a UMI Fair tak při spuštění nabídne 8GB, přičemž se dá očekávat, že přibližně 2,5GB si rezervuje systém. Použití paměťových karet je zde tedy i pro běžného uživatele v podstatě nutnost a k tomuto zde máte k dispozic slot na paměťové karty, kde UMI Fair podporuje tyto až do velikosti 64GB.
Ani ne tak bonusem, jako spíš potěšující funkcí je přítomnost již zmiňovaného snímače otisků prstů, který bývá u velmi levných modelů mnohdy opomíjen. V dnešní době se již jedná o jakýsi standard v zabezpečení mobilních zařízení a zde UMI potvrzuje, že neplánuje být pozadu.


V oblasti výkonu tedy UMI Fair nenabídne zázračné vlastnosti, ale každopádně v cenové hladině nabídne spíše nadstandard a to i díky fotografické výbavě. Přední selfie kamera je sice jakýsi základ pro alespoň trochu kvalitní foto, neboť nabízí pouze 2 megapixely rozlišení, ale hlavní zadní fotoaparát dostal optiku SONY IMX64 se světelností f/2.2 a rozlišením 13 megapixelů. V tomto ohledu nabídne UMI Fair u hlavního fotoaparátu snímky pravděpodobně téměř srovnatelné s těmi pořízenými zařízeními jako je například velmi oblíbený Ulefone Be Touch 2. Samozřejmě zde velmi záleží na softwarové odladěnosti, ale můžeme zde očekávat velmi kvalitní fotografie, které pro běžné focení z dovolené bohatě postačí a ani při zhoršených světelných podmínkách by neměl být větší problém pořídit uspokojivé snímky. To i díky nasazení duálního LED blesku, který by měl nabídnout dostatečnou dávku světla. Na své fotografie se pak můžete podívat na 5 palcovém HD IPS zobrazovacím panelu, který ve své třídě nabízí více než uspokojivou jemnost zobrazení 294 ppi. Díky použité technologii, a chlubí se tím i sám výrobce, by měl použitý displej dosahovat vynikajícího podání barev i v ostrých pozorovacích úhlech, což bývá mnohdy u levných modelů hlavní kámen úrazu.
Konektivita již dnes nijak nepřekvapí a dostane se Vám standardu v podobě 2G, 3G a dokonce i 4G FDD LTE sítí. U 4G sítí však v našich končinách opět zapláčou klienti českého Vodafonu, neboť podpora 900MHz pásma chybí. Dále se Vám dostane Bluetooth 4.0, WiFi, GPS či rádiových frekvencí v pásmu FM. Zde tedy opět UMI Fair zapadá do klasického standardu a v konečném důsledku tedy skutečně záleží na tom, s jakou kvalitou zpracování tento model na trh dorazí. Ani podpora dvou karet SIM již nikoho nepřekvapí a pokud není přítomna funkce NFC či Hot-Knot, jedná se již dnes o standardně vybavený přístroj.

Cena je však tím, na co UMI Fair vsází a jediným co může být dle mého názoru mínus při rozhodování uživatelů je skutečně dosti malá kapacita baterie. V každém případě má telefon stále dosti co nabídnout a pro skupinu pro níž je primárně určen se jedná o zařízení s vynikajícím poměrem cena/výkon. Zařízení se momentálně prodává v předprodejích a například na portálu Pandawill je k dispozici za 2630 Kč, respektive 99.59 Euro a to v bílém i černém provedení.

Autor: Jiří Florián

Další články:



Hottest RC Quadcopters from USA Warehouse: Enjoy Free Shipping and Shipping in 24 hrs

Žádné komentáře:

Okomentovat