sobota 5. září 2015

Elephone G9 - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 17


V několika posledních měsících se s různobarevnými modely pořádně roztrhl pytel a to především v podání čínských výrobců. Společnost Elephone je v tomto případě společně se ZOPO jakýmsi přeborníkem a po modelu Elephone Trunk zde máme dalšího barevného adepta na příčku nejlevnější model s velkým výběrem. Je jím Elephone G9, který je nabízen kromě klasické černé a bílé také v červeném, zeleném, modrém a žlutém provedení, což potěší jistě mnoho uživatelů. Model je na trhu již docela dlouhou dobu, ale i tak nese na palubě operační systém Android 5.1. Jak je na tom ale po stránce kvality, designu a výbavy?

Z hlediska designu se nejedná o žádnou novinku a telefon se nápadně podobá modelům velkých značek z dřívější doby. Jednoduchá malá konstrukce s oblými rohy a zády hned na první pohled dává najevo svou cenu a v tomto případě skutečně Elephone G9 nijak nazaujme. Použitý materiál je plast a díky tomu působí zpočátku i tak trochu jako hračka, která i docela nabrala na rozměrech. Hodnoty 12,98 x 6,72 x 1,09 cm rozhodně nepatří k nejmenším a to i díky vcelku dosti širokým rámečkům okolo displeje. Na telefonu nenajdeme ani žádný, poslední dobou velmi oblíbený, designový doplněk v podobě rámečku z kovu či jeho imitace a můžeme tedy říci, že v tomto případě se Elephone skutečně držel klasiky levných modelů. Na pravé straně najdeme zapínací tlačítko společně s kolébkou hlasitosti, nabíjecí mikro USB konektor je umístěn ve spodní části a nahoře pak 3,5 mm konektor sluchátek. Po stranách nenajdeme nic jiného a v podstatě i na zadní straně výrobce místem jako by šetřil. Čočka fotoaparátu společně s bleskem je umístěna klasicky nahoře uprostřed, ale do této části zad se zde přesunula i mřížka hlasitého reproduktoru.


V případě reproduktoru jde o zajímavé umístění, ale na druhou stranu, může se jednat zároveň i o výhodu, neboť při držení telefonu v podstatě nehrozí, že si zvuk budete tlumit rukou. Samozřejmě v případě Elephone G9 se nejedná o tlumení výkonného reproduktoru, ale spíše o průměrně, až lehce podprůměrně hrajícího. Basy v tomto případě nejsou nijak výrazné a tak bychom mohli říci, že zde dostanete spíše jakousi náplast pro občasné poslouchání hudby či přehrávání zvuku k filmu. Každopádně hlasitostí je na tom velmi dobře a není možné jej přeslechnout.


Přední strana je okupována již zmíněným displejem se skutečně vcelku širokými rámečky, kdy pod displejem se nachází 3 kontextová kapacitní tlačítka a nad displejem kamera společně s reproduktorem hovorů. Jedinou snad nevýhodou je fakt, že ať již máte červenou, bílou, či modrou variantu, přední část telefonu zůstává stejná, tedy černá, a jedná se tak spíše jen o varianty krytů baterie. Musím zde však ale trochu povolit uzdu vzhledem k ceně a v tom případě není konstrukce ani designově vůbec špatná, ale jak jsem již psal, rozhodně neuchvátí.


Na straně výkonu se také nejedná o trhače asfaltu. V podobě srdce se zde prezentuje procesor původně vyvinutý pro modely Micromax a je jím MT6735P od společnosti Mediatek. Tento čtyřjádrový drobeček dostal do vínku pouhý 1GHz a body k dobru mu přidává snad jen skutečnost, že nabízí 64 bitovou architekturu, která však nedostatek výkonu nezachrání. Tomu nepomáhá ani 1GB operační paměti RAM díky čemuž sečteno podtrženo, jednoduché až středně náročně hry si zahrajete a to bez sebevětších problémů. U náročnějších však bude telefon již dosti citelně protestovat a na plynulý Asphalt 8 v jakémkoliv podání rovnou zapomeňte. Sice jej rozjedete, ale požitek bude spíše zklamáním a tak doporučuji spíše oddychové díla v podobě naštvaných ptáků či ne tak náročné CSR Racing. Grafický procesor Mali-T720 sice odvede svůj díl práce jak jinak než skvěle, ale co na plat, tým je tak silný jak jeho nejslabší článek. Úložiště je také poněkud strohé a musím uznat, že ač za danou cenu dostanete relativně hodně a to navíc s nejnovějším lízátkem, občas je lepší si připlatit, neboť 8GB ROM je v dnešní době nenasytných aplikací opravdu skutečný základ. Můžete si samozřejmě pomoci paměťovými kartami a to až do velikosti 32GB, ale základ je prostě základ. 


Pozitivem zůstává fakt, že výrobce nešetřil všude a alespoň IPS technologie 4,5 palcového telefonu zůstala nedotčena. Ta zaručí slušnou viditelnost i z ostřejších úhlů a díky relativně slušnému podsvícení nebudete mít problém ani na slunci. Co však již technologie nenahradí je chybějící jemnost a v podání 854 x 480 pixelů dostáváte v případě Elephone G9 jemnost pouhých 218 PPI a to je již vážně dosti slabá hodnota. Nemusíte se tak ani příliš snažit aby jste viděli mřížku pixelů a kvalita při přehrávání videa bude tím pádem dosti pod průměrem. Ani fotoaparáty nejsou ukázkou ohromující kvality avšak opět zde najdeme i pozitivum. Zadní kamera dostala do vínku jakýchsi základních 8 megapixelů a její mírně řečené dobré snímky kompenzuje jen fakt, že i u tohoto levného modelu výrobce nasadil autofokus. Ten totiž u mnoha modelů nižší třídy chybí a v případě fotek zblízka je tato absence dosti citelná. Tomuto fotoaparátu pomáhá ještě přisvětlovací LED blesk, u nějž ale také nepočítejte s osvětlením dostačujícím pro dobré fotky ve tmě. Přes den tak dostanete ucházející kvalitu snímků avšak na dovolenou či focení momentek pro zapamatování bych doporučoval trochu jiný kalibr. Přední snímač také uvízl v absolutním základu v podání 2 megapixelů. Zde tedy máte fotoaparát vhodný tak maximálně pro videohovory či selfies s nevalnou kvalitou. 


A co v oblasti sítí? Zde se pokusil Elephon nedostatky mírně kompenzovat nasazením 4G FDD LTE sítí, avšak v našich končinách si opět tuto výhodu neužijí zákaznicí českého Vodafonu, neboť G9 je omezen na frekvence 800/1800/2600 MHz. Jen 2G a 3G sítě jsou tak zcela bez problémů neboť G9 nabízí podporu frekvencí GSM 900/1800MHz a WCDMA 900/2100MHz. Samozřejmě zde také nalezneme již standard dnešní doby v podání WiFi, Bluetoth či GPS. Na straně konektivity tedy standard se snahou vynahradit to LTE připojením, avšak s jistými mezerami. Aby toho nebylo málo, baterie skýtá kapacitu pouhých 1750mAh, což však ve spojení s danou výbavou dává dostatečnou zásobu energie na jeden a pro slabší uživatele i dva dny.

Shrnutím na závěr musím říci, že nechci telefon hanit. Přeci jen za svou cenu nenabízí vůbec špatnou výbavu, avšak na druhou stranu je jistě lepší si připlatit. Než kupovat zajíce v pytli za cca 2300 Kč (71€), raději osobně dám jednou tolik za mnohem lépe vybavenou "placku", která mi zaručený požadovaný výkon. Model Elephone G9 bych tak doporučil spíše starším lidem, kteří jen občas zabrousí na internet, zahrají si jednoduchou hru či popíší s přáteli, nebo jako dárek dětem, kteří snad budou spokojeni i s málem. Pro vytíženější osoby tento model skutečně není a jeho nabídka tak odpovídá zacílení i s cenou.

Autor: Jiří Florián

Další články:


DIY Your RC quadcopters

Žádné komentáře:

Okomentovat