čtvrtek 17. září 2015

iOS 9 - Rychlý pohled každodenního uživatele, změny a novinky

To, že včera Apple vypustil do světa oficiální aktualizace svého systému iOS již zaznamenal téměř každý uživatel jablečných zařízení a o nadšencích ani nemluvím. V posledních několika verzích se neudáli žádné až tak příliš razantní změny a dalo by se říci, že ani verze 9 není výjimkou. Opak je však pravdou a už na první pohled jsou těm, kteří své zařízení skutečně znají, tyto novinky jasné.


Základní změnou je design. Ačkoliv se při prvním pohledu může zdát, že vzhled systému je stále stejný, není tomu tak. Především při vstupu do nabídky Nastavení zjistíte, že ikony jsou poněkud ostřejší a výraznější, čemuž dopomohla i změna barvené palety, co se jasnosti tónů týče. To je ale v podstatě pro běžného uživatele nezajímavé a pokud skutečně nevěnuje svému zařízení více pozornosti, těžko si této změny všimne.

Co však za zmínku skutečně stojí je změna ve vyhledávací oblasti. Zde se Apple poučil ze svých předchozích úspěchů a vrátil do nového systému vyhledávací plochu, do níž se dostanete posunem vlevo ze základní obrazovky. Možná se mnou nebudou někteří souhlasit, ale dle mého názoru je návrat k dávno ztracenému dítku krokem kupředu a tuto znovu objevenou funkci za sebe osobně chválím. Po novu však tato vyhledávací plocha nenabízí jen možnost hledat, ale také zobrazí nejnovější zpravodajství či pás ikon s nabídkou posledních nejpoužívanějších aplikací. Apple tuto funkci nazval “Návrhy SIRI”. V horní části této obrazovky je pak již samotný vyhledávací panel, který je stejný, jako v případě vyvolání vyhledávání přejetím po ploše směrem dolů. Snad je tato vyhledávací plocha trochu nostalgická, ale skutečně jsem tímto krokem potěšen. Nemohu se však ubránit pocitu, že se nyní jedná o jakousi reakci na aktivní plochu služeb Google Now, do níž vstoupíte stejným posunem u některých zařízení se systémem Android a která je součástí základního launcheru společnosti Google. V každém případě se jedná spíše o plus a mínusem tuto funkci nenazve snad žádný jablečný uživatel.

IMG_0370 IMG_0377

Jistých a ne zrovna malých změn se dočkala také nabídka spuštěných aplikací, do níž vstoupíte dvojím stlačením domovského tlačítka. S touto nabídkou si ostatně Apple hraje docela rád a téměř v každé novější verzi systému dostává byť již malé změny. U systému iOS 9 je však změna skutečně razantní a dle mého změnou rozložení této nabídky Apple reaguje na funkci 3D Touch u iPhone 6S. Ta nově totiž není pouze jakousi 2D listovací plochou, ale karty jsou naskládány do vrstev, které se postupně přibližují či oddalují v závislosti na směru posouvání. Zde se i tak ale opět bohužel nemohu ubránit pocitu reakce na vzhled nabídky posledních spuštěných aplikací u systému Android 5.0 a vyšší, kde se však narozdíl od horizontálního posunu u iOS 9 posouváte v jednotlivých kartách vertikálně. Co však musím pochválit je 3D vizualizace v této nabídce, která působí velmi plynule a elegancí jen podtrhuje zvyky Applu.

Změny se však dotkli i dalších zákoutí systému kdy kromě názvu aplikace Passbook změněného na Wallet se hlavně vestavěný emailový klient dočkal velmi razantního vylepšení.


Co jsem já osobně zatím vyzkoušel skutečně pečlivě je “Anotace”. Funkce, která vám umožní upravovat přílohy emailu způsobem, jaký vám jinak dovolí pouze speciálně stažené, popřípadě většinou navíc placené aplikace. Tyto funkce jsou v podstatě stavěné na míru nejnovějšímu iPadu Pro s obřím displejem a jeho příslušenství. Nezapře se zde zaměření na stylus s názvem Pencil. V první řadě zde máte při otevření přílohy možnost vepisovat poznámky přímo do dokumentu a to navíc s možným výběrem různých barev. To by ostatně nebylo nic tak zvláštního, ale Apple zde navíc přidal možnost vložení podpisu, který ano, vložíte jej stejným způsobem, tedy psaním, ale zařízení si váš podpis zapamatuje a v budoucnu tak můžete podepisování vynechat a pouze vkládat již uložený vzor. Samozřejmě nechybí ani možnost uložené podpisy vymazat, což se může hodit zvláště pro uživatele s podezřením na sledování či zneužívání dat. Funkce lupy (výřezu) vám dá potom možnost zvětšit si vybranou část textu či obrázku a vytvořit tak zvětšený výřez přímo v originálu. Navíc je zde možnost nastavit si velikost vybrané části či úroveň zvětšení. To není asi funkce pro každého, ale představme si například takového konstruktéra, který si zde otevře výkres a chce jej přeposlat dále pouze s detailem na jednu jedinou část. Tato funkce mu to umožní a to velmi rychle, pohodlně a bez nutnosti použít další editační aplikace. Pak zde najdeme již jen možnost vložit text, ale opět něco navíc. U textu máte možnost zvolit kromě barvy písma také jeho velikost, styl či dokonce zarovnání podobně, jako je tomu v textových editorech. Pochvala? Za mě každopádně a musím říci, že jen během prvního dne mi tato funkce ušetřila mnoho času a také nervů.

To bychom měli ve zkratce z prvního dne asi vše, ale samozřejmě není všemu konec a šťourat se v tom budu dál, dokud budu na nohou. V každém případě s novinkami nás Apple tento týden nešetřil a řekl bych, že opět ukázal, proč kraluje světu mobilních telefonů a tabletů.

Autor: Jiří Florián

Další články:
--- Možnost odstranit předinstalované aplikace iPhonu? Tim Cook tvrdí, že již brzy. --- 2015-09-15

Žádné komentáře:

Okomentovat