pondělí 7. září 2015

Tesla X Crossover - Cena 132.000 dolarů a dojezd 390 kilometrů


Nejznámější a nejluxusnější výrobce elektromobilů na světě, společnost Tesla, se chystá na zahájení prodeje nejnovějšího modelu ze své rodiny. Má jím být Crossover X, který kromě brutální chytré výbavy, jak je tomu ostatně u této automobilky zvykem, nabídne také dostatek prostoru nejen pro řidiče a opět posune hranice elektromobilů trochu dále.


Model X totiž nabídne nemalou baterii o kapacitě celých 90 KWh čímž udávaný dojezd vozu dosahuje až úctyhodných 390 kilometrů na jedno nabití. Samozřejmě s dojezdem 1000 kilometrů u běžných vozů se spalovacími či vznětovými motory se stále nemůže měřit, ale za to zde nemáte sebemenší problém u emisí. Krom toho, nezapomínejme, kde byly dojezdy elektromobilů ještě nedávno a poohlédneme li se skutečně upřímě, Tesla posouvá hranice raketovým tempem. Ani rychlost není k zahození. Rychlostní limity u nás s tímto vozem překročíte hravě a to nejen díky maximální rychlosti 250 km/h, které mimo jiné nedosahuje ani velká většina standardně používaných vozů, ale také díky zrychlení z nuly na sto, které je výrobcem uváděno za 3,2 sekundy.


Mluvčí společnosti již cenovku osobně potvrdil a také dodal, že pro model S bude hladina přibližně stejná. Také ještě dodal, že samotný Crossover X bude opět pouze limitovanou edicí a ve výbavě tedy dostane maximum co Tesla nabízí. Tedy dle slov mluvčího, výbava i cena bude v podstatě srovnatelná s aktuálním modelem S.

Řada Signature, do které tyto dva modely spadají, nabízí ve své výbavě autopilota (například automatické parkování či změnu jízdního pruhu), tři sedadla vzadu přičemž všechna s možností sklopení do vodorovné polohy a podle agentury Bloomberg navíc další sedadlo ve třetí řadě. Standardní pohon všech kol a model X navíc výklopné zadní dveře, které navíc díky senzorům umožňují jejich vyklopení v garáži libovolné výšky. Jako bonus k tomuto vozu dostanete také možnost využívat bezplatně přístup k superrychlé nabíjecí síti Tesla a ve výbavě také automatické nouzové zastavení.


Ceny modelu X nejsou na oficiální stránkách veřejně dostupné, ale pokud si řady Signature rezervujete, společnost Tesla Vám zašle veškeré podrobnosti včetně cenových detailů. Aby to ale nebylo tak "jednoduché", aby jste si mohli vůz rezervovat, je nutné složit zálohu ve výši 40.000 dolarů což je skutečně podstatný rozdíl oproti standardní řadě X.

Společnost Tesla také dodává, že samotná expedice vozů k majitelům začne již koncem Září.

Cenově vozy Tesla nejsou samozřejmě pro každého, ale snad každý nadšenec do moderních technologií nemůže těmto vozům nevěnovat pozornost. Už samotnou výbavou, která skýtá velkou škálu nejmodernějších technologických hraček, jsou vozy společnosti zajímavé a technologie pohonu je jen třešinkou na dortu.

Autor: Jiří Florián
Zdroj: Forbes.com

Další články:



Žádné komentáře:

Okomentovat