pondělí 28. září 2015

Zapomeňte na žiletky a břitvy. Skarp vás oholí laserem během okamžiku

Již nějakou dobu se objevuje všude možně a nejen ve filmech myšlenka holení pomocí laseru. Snad poprvé se toto objevilo i když v trochu jiném podání v seriálu Superman. Holení laserem jsme mohli vidět také ve sci-fi snímku 6. Den, kde se něčím podobným holil hlavní hrdina Arnold Schwarzeneger.


Nyní se ale přesouváme do reality, neboť skupina vědců, či spíše technických pracovníků a nadšenců založila tým, jenž již několik let vyvíjí tuto technologii.



Jak vědí především muži, holení je záležitost přinejmenším otravná a neznám snad nikoho, kdo by si to užíval a to nemluvím o mnohdy podrážděné pokožce či dokonce vyrážce. Pořezat se také není nic příjemného a díky jakémusi skalpelu nazvanému Skarp by se toto mohli již brzy změnit.
Jak sami zakladatelé podotýkají, technologie holení se ve své podstatě nezměnila již nějakých 5000 let a to už je pěkný čásek. Abychom se tedy skutečně posunuli zase o něco dále i v této mnohdy přehlížené oblasti, která je však součástí našeho každodenního života, musíme se zaměřit zcela jiným směrem.

Základem celého břitu Skarp je malý laser, který dokáže řezat jakékoliv vousy, vlasy a i jiný porost. Avšak jsou zde podstatné rozdíly oproti klasickému holícímu strojku, které nelze jen tak ignorovat.
  • žádné pořezání
  • žádné podráždění
  • nulové riziko infekce
  • žádná poškrábaná kůže
  • absolutně bezbolestné i bez použití krému či pěny
  • holení mnohem jemnější a čistější než s klasickým strojkem
  • žádné nákladné nádstavce
  • téměř bez nutnosti používat vodu
  • šetrnost k životnímu prostředí
Možná se ptáte proč je zde zmíněna šetrnost k životnímu prostředí a odpověď je velmi jednoduchá.
Pouze ve spojených státech je ročně spotřebováno a vyhozeno něco kolem 2 miliard strojků či nádstavců. A to jsou pouze spojené státy. Pomineme-li nebezpečí vznikajícím znečištěnými čepelemi, toto množství plastů a barviv je extrémní a to jsme stále pouze v oblasti holících strojků a jejich nádstavců. Samozřejmě, že většina z nich je recyklována, ale představte si, že by jste mohli několik dlouhých let používat jediný strojek bez nutnosti kupovat nákladné břity, pěnu na holení a navíc by jste ještě ušetřili za vodu. Možná si řeknete že té vody není tolik a v zásadě máte pravdu, ale vezměte si průměr, jedno oholení každé dva dny a na jedno holení spotřeba v průměru 4 litry vody. To už je za rok pěkná dávka a jednoduchými počty zde dostanete přibližně 700 litrů vody pouze na holení za jeden rok.


Takže tomuto se rozhodli pánové učinit přítrž a také pomoci nejen mužům s otravnou každodenní nutností.



Nyní se na Kickstarteru snaží vybrat dostatek finančních prostředků pro zahájení sériové výroby, která je díky miniaturním součástkám bez velkých investic v podstatě nemožná. Prototyp tedy funguje, ale pro zmenšení do daných rozměrů je nutné použít menší alternativu součástek a doufejme, že za tímto účelem se podaří vybrat dostatečné množství financí. To by ovšem měl být ten nejmenší problém, neboť z cílové částky 160.000 dolarů již nyní získal Skarp více než čtyřnásobek a v současnosti mají na Kickstarteru k dispozici celých 721.988 dolarů. Pokud vše půjde hladce, pánové od Skarp slibují první plně funkční sériové prototypy již v Březnu příštího roku. A i kdyby až koncem roku 2016, stále si myslím, že nejeden muž bude potěšen a ženy nejspíš také.

Žádné komentáře:

Okomentovat