sobota 5. září 2015

UBRO M1 - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 16


V dnešním díle o levných smartphonech s operačním systémem Android 5.1 na palubě se podíváme na model značky, která je i v Číně prakticky nováčkem a tak se teprve v budoucnosti ukáže, zda vůbec na dnešním přesyceném trhu uspěje. Na svém kontě má doposud pouhé 4 modely, z nichž 3 jsou z rodiny Ubro M1 a jedná se prakticky o různé verze jednoho modelu. Dnes se podíváme na ten základní, neboli referenční, tedy Ubro M1 samotné.


Ubro M1, ač se jedná o skutečně levný model, zaujme již na první pohled designem, který napodobuje modely vyšších tříd. V jistém směru připomíná v nemalé míře iPhone 5S čímž by se mnoha uživatelům mohl trefit do vkusu a tuto skutečnost navíc podtrhují použité materiály. Ubro pro svůj cenově nenáročný model použilo kombinaci kovu a skla, přičemž sklo se nachází jak na přední, tak i na zadní straně telefonu. V případě černé varianty toto provedení jen podporuje ulpívání otisků prstů po celém po vrchu, což se samozřejmě děje i v případě varianty bílé, avšak zde nejsou otisky ta viditelné. Na každý pád, designově je model velmi povedený a díky unibody konstrukci, jejíž definice je zde skutečně dodržena, dává model i jakýsi pocit kvality a bytelnosti. Celý telefon obepíná kovový rámeček, který je v závislosti na verzi buďto černý, či stříbrný. Na pravé straně telefonu najdeme klasickou sestavu v podobě zapínacího tlačítka společně s kolébkou hlasitosti a na levé straně našly své místo dva šuplíčky určené pro SIM karty a paměťovou kartu. Ve spodní části pak rámeček narušuje pouze mikro USB konektor společně s průduchem mikrofonu a nahoře 3,5 mm sluchátkový konektor. Jednolitost rámečku tak jen v několika místech přetínají plastové předěly určené pro antény. I zde není možné se ubránit pocitu z kopírování jablečného designu avšak nejedná se vůbec o nedostatek, spíše jde o výhodu. 

Přední strana v podstatě budí stejný dojem a tak i zde je jasná inspirace velkým jablkem. Většinu plochy zabírá displej, jehož rámečky nejsou nijak široké avšak aspirantem na bezrámečkový displej také není. Ve spodní části našly své místo tři ovládací kapacitní tlačítka a nad displejem mřížka reproduktoru hovorů, kamera a sada senzorů. Zadní strana se nese opět ve znaku iPhone 5S, kdy čočka fotoaparátu s bleskem zaujala zcela stejné místo jako u jablečného modelu. Uprostřed dále nalezneme logo výrobce a ve spodní části mřížku hlasitého reproduktoru.

Design je tedy téměř příkladný a ani rozměry tuto vlastnost nekazí. Díky použití baterie s napětím 4,4V oproti standardně používaným 3,8V se Ubro M1 skutečně zeštíhlilo v pase a dosáhlo na úctyhodných 14,2 x 7,02 x 0,69 cm. V oblasti tloušťky se zde jedná o skutečného člena štíhlých modelů ač mezi ty nej vskutku nepatří. Váha sice není již tak příkladná, ale vezmeme-li v potaz použité materiály, 155 gramů není tak vysoká hodnota.


Díky designovým vlastnostem je škoda, že výrobce tento model neposunul hardwarově trochu dále. Srdcem telefonu se totiž stal procesor MT6735 společnosti Mediatek, jehož maximální možný takt nabízí 1,5GHz v podání 4 jader Cortex-A53. Bohužel výrobce nevyužil plný potenciál a k dispozici tak máte pouze 1,3GHz. Samozřejmě i tak díky 64 bitové technologii nabídne tento chipset relativně slušný výkon, ale bleskovou rychlost či zvládání náročných her nečekejte. I když spolubojovníkem chipsetu se stala operační paměť LPDDR3 o kapacitě 2GB, 28nm technologie výroby tranzistorů v případě procesoru dá o sobě znát. Samozřejmě že klasické hry jako Angry Birds či CSR Racing nejsou pro Ubro M1 žádný problém, avšak při náročnějších hrách se již skutečně zapotí a chybějící hodnoty jsou zde již vidět. Po grafické stránce se o výkon stará již zasloužilý člen rodiny, kterým je grafický procesor Mali-T720. V tomto směru se tedy Ubro M1 řadí po bok například modelu Meizu M2, který nabízí shodnou výbavu, avšak za poněkud vyšší cenu. Tu ale musíme brát lehce s rezervou, neboť v současnosti se přeci jen tento model nachází v akční prodejní fázi, takže i ta se může časem změnit. Na straně úložiště je uživateli k dispozici 16GB, které je dále možno rozšířit pomocí paměťových karet až o dalších 64GB. Úložná kapacita zde tedy běžným uživatelům pro něž je model určen zcela jistě chybět nebude a postačí i na pár filmů ve velmi slušné kvalitě.
Pro tyto příležitosti dostal Ubro M1 ne sice zrovna špičkový, ale i tak HD IPS displej o úhlopříčce 5 palců. Nejedná se tedy opět o top, ale v rámci kategorie je jemnost 294 PPI opravdu velmi pěkná hodnota, která nabídne parádní podívanou. To se může hodit například také u pořízených fotek, neboť i ty slibují vysokou kvalitu díky zadnímu fotoaparátu se 13 megapixely a světelnosti f/2.0. Tato hodnota je dokonce lepší než v případě velmi oblíbeného Ulefone Be Touch 2 a i za zhoršených světelných podmínek zde docílíte kvality dostačující pro běžné focení na dovolené či jinde. Ani přední optika nijak nezaostává a zde je uživateli k dispozici čočka nabízející 5 megapixelů, což plně postačí jak pro selfies, tak i na jiné fotografie, které však snad ani nikdo předním fotoaparátem nepořizuje. Funkce Anti-Shake či Autoretuš je pak již jen příjemným bonusem.

V oblasti konektivity tento model opět nedělá žádné ústupky a tak kromě klasiky jako je WiFi, Bluetooth 4.0 či GPS naleznete u Ubro M1 také 4G FDD LTE sítě s podporou frekvenčních pásem 800/1800/2100/2600 MHz či dokonce u mnoha levných modelů opomíjené NFC. Pro mobilní sítě jsou Vám k dispozici dva sloty pro SIM karty v kombinace Micro a Nano a i zde je tedy opět patrná inspirace v dílnách Apple.


Suma sumárum já osobně tedy držím tomuto modelu palec hrdě nahoru, neboť ač ztrácí mírně na výkonu, svou cenou nahrazuje mnoho a výbava je hodna spíše modelu z vyšší střední třídy. My zde ale máme model z třídy na pomezí nižší střední což cena cca 3400 Kč, eventuálně 115€ jen potvrzuje. Tento model je možné zakoupit v mnoha eshopech a osobně si myslím, že si najde nemalou skupinu fanoušků. Jako plus také hodnotím skutečnost, že k telefonu automaticky dostáváte také ochrannou fólii společně se silikonovým pouzdrem.


Autor: Jiří Florián

Další články:


iPhone 6 Storm! UP to 79% OFF + Free Shipping for Latest and Coolest iPhone 6 Accessories! Make Your iPhone 6 Unique to You!

Žádné komentáře:

Okomentovat