sobota 26. září 2015

HomTom HT5 - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 20

Dnes se podíváme opět na jeden předprodejní kousek, kterým je model HT5 značky HomTom. V podstatě se jedná o dceřinou společnost značky Doogee, která se po vzoru Huawei rozhodla vytvořit další samostatnou značku. Tak jako Honor v podstatě spadá stále pod Huawei i HomTom těží ze zkušeností Doogee, ale v tomto případě nejde o oddělenou luxusní značku, nýbrž skutečně jen o novou společnost založenou teprve v roce 2014.

Dost ale rozebírání historie značky, pojďme se podívat co v současnosti předprodejní model HT5 nabízí.



Po designové stránce se řadí HT5 do kategorie klasický oblých zařízení, které vsadily na lesklý kovový rámeček obepínající celý přístroj. Díky tomu již nevypadá tento telefon tak hřačkovitě a nabývá alespoň minimálně luxusního dojmu. Samozřejmě luxus si většina uživatelů představuje poněkud jinak a tak se společnost HomTom rozhodla využít texturované zadní strany, která připomíná kůru stromů. V případě černé varianty se jedná skutečně pouze o texturu, ale v případě varianty hnědé zadní kryt opravdu budí dojem dřeva ač se jedná pouze o texturovaný plast. V konečném důsledku tento nápad nepůsobí vůbec špatně, ale každý máme jiný vkus a pro někoho může být tento vzhled poněkud kýčovitý. Co však přičítá body k dobru je fakt, že se výrobce i u tak levného modelu snaží nabídnout něco víc. To platí i v případě přední straně telefonu, která je chráněna sklem Corning Gorilla Glass a odolnosti má tak alespoň v poměru s konkurencí dostatek. 



Na zadní straně telefonu kromě čočky fotoaparátu s bleskem a mřížky hlasitého reproduktoru najdete pouze malé logo výrobce, které ale díky svému provedení nijak nekazí vzhled a je jedno, kterou barevnou variantu zvolíte. Přední stranu telefonu zabírá samozřejmě z velké části displej a pod ním najdeme trojici funkčních kapacitních tlačítek, u nichž opět podotýkám, že je škoda, že se výrobce nerozhodl využít softwarové varianty. Někteří se mnou nemusí souhlasit, ale dle mého názoru je vždy lepší spoléhat se na vždy podsvícená softwarová tlačítka, než zkoušet, zda se výrobce rozhodl externí kapacitní ovládací prvky podsvětlit a zda dostatečně. Nad displejem na vás čeká samozřejmě průduch reproduktoru hovorů společně s přední kamerou a sadou senzorů.

 

Broušený rám přístroje již poněkud zapadá do stereotypu modelů s tímto designovým prvkem a ve své podstatě již není ničím zvláštním. Na každý pád ale pořád vypadá velmi dobře a celkovému vzhledu ať tak či onak prospívá. Vadou na kráse tohoto prvku jsou pouze v horní a dolní části malá přerušení z důvodu plastových částí určených pro antény, ale díky barevnému provedení není jejich designový vliv tak markantní. Mikro USB konektor se v případě HT5 usadil na spodní hraně, avšak z nějakého důvodu není ve středu nýbrž blíže k pravému rohu. Na funkci to ale nemá žádný vliv a co může být škoda, že když už se výrobce k tomuto posunutí uchýlil, mohl na druhou stranu umístit také sluchátkový konektor, který je u HT5 umístěn na horní hraně, tentokrát u levého rohu. V případě že tedy budete například ležet v posteli, mít připojena sluchátka a zároveň chtít přístroj nabíjet, kabely vám v podstatě okupují jak horní tak dolní část přístroje, což mnohdy není zrovna příjemné. Hlavní zapínací tlačítko našlo ale své místo klasicky na pravé straně a to společně s kolébkou hlasitosti. To není nic zvláštního jedná se v podstatě o klasické umístění, které jen občas někteří výrobci poruší a někdy opravdu znatelně, jako například LG.

Co se tedy designu týče, žádné překvapení se nekoná, ale barevná provedení zadních krytů jsou zase něčím jiným a alespoň si i uživatelé s tímto vkusem přijdou na své. HomTom HT5 se nemá rozhodně za co stydět i když kvalitu provedení budeme moci posoudit až po vlastním osahání telefonu v reálu. Ve své cenové kategorii se řadí v tomto ohledu spíše k těm povedenějším, ale ani to mu z nižší střední třídy nepomůže. Rozměrově HT5 nijak nevybočuje, avšak na výšku poněkud nabral. 143 x 70 x 9,8mm není nejméně, ale není to ani příliš mnoho. Svůj vliv na to má jistě i baterie, která díky kapacitě 4250mAh poněkud narostla. Není to však zrovna nejvyšší kapacita na trhu a téměř 1cm tloušťky je již znát. Váhou se řadí k jakémusi průměru a 160 gramů vám ruku neutrhne. S ohledem na použitý plast, ale musím dodat, že by se výrobce mohl s tímto aspektem posunout poněkud směrem dolů.

V podobě výpočetního centra nalezneme u HT5 chipset hojně používaný v této třídě levných zařízení, tedy MT6735P od společnosti Mediatek. Tento drobek nabízí taktovací frekvenci 1,0GHz což společně s 1GB operační paměti RAM dává výkon dostačující tak akorát na běžné operace či hraní jednodušších a středně náročných her. U těch složitějších se již pravděpodobně telefonu dosti zadýchá a s největší pravděpodobností nelze čekat ani běh, který by zaručoval slušnou hratelnost. To nezachrání ani 64 bitový architektura 4 výkonových jader či grafický chipset Mali-T720, který je taktéž zaběhnutou tradicí ve střední třídě, především východních výrobců. S úložištěm si ale model reputaci mírně vylepšuje a nenabízí pouhých 8GB jak je mnohdy u levných modelů zvykem, ale alespoň minimální skutečně použitelný základ 16GB, který je navíc možno rozšířit pomocí paměťových karet až o dalších 32GB. To již společně dává použitelných přibližně 43GB, neboť notnou část úložiště přístroje si pro sebe samozřejmě rezervuje systém.
Na straně výkonu tedy není HT5 rozhodně žádný trhač asfaltu, ale službu udělá a běžnému uživateli, který není náruživým hráčem či vytíženým podnikatelem troufám si říci zcela postačí, i když absolutní spokojenost se pohybuje v poněkud jiných výkonových rovinách.

V oblasti zobrazovacích a fotografických vlastností na tom HomTom HT5 není také zrovna nejlépe, ale nemohu ani říci, že by patřil mezi ztracence. Řadí se zkrátka opět jednoduše mezi modely nižší střední třídy, čemuž odpovídá i zobrazovací panel v kombinaci s fotoaparáty. Ačkoliv dipslej nabízí technologii IPS, díky čemuž se můžeme i u tak levného telefonu těšit na kvalitní podání barev v ostřejších úhlech, rozlišení náročnější uživatele nepotěší, ale znovu připomínám skupinu, na níž model cílí. 1280 x 720 pixelů na 5 palcovém panelu nabídne jemnost zobrazení 293ppi, což není mnoho, ale oproti 5,5 palcovým panelů se stejnou mřížkou zde již neuvidíte mírně rozmazané ikony. Na první pohled není tento fakt běžnému uživateli patrný ani u velkých panelů, ale i tak, na kvalitě zobrazení přehrávaného videa je to již znát. Dostačuje však plně pro prohlédnutí fotografií pořízených použitými fotoaparáty, neboť hlavní zadní dostal k dispozici pouhých 8MP, které se opět výrobce pokusil softwarově vylepšit na jakýchsi pseudo 13MP. To postačí pouze na rychlé fotky a pokud si chcete například dovézt z dovolené domů kvalitní snímky, zde s tímto přístrojem raději nepočítejte, pokud vám však nestačí jednoduše řečeno dobré fotografie. Na velmi dobré se optika pravděpodobně dostane pouze za vynikajících světelných podmínek a nepomůže tomu ani fakt, že se jedná o fotočip společnosti SONY. Přední kamera pak nabízí 5MP, což postačí pro běžné selfies bez problémů.

Na straně konektivity se zde nabízí klasika. Kromě standardu v podobě WiFi, BT 4.0, GPS či 2G a 3G sítí zde naleznete i podporu vysokorychlostních 4G FDD-LTE sítí, u nichž však opět nepochodí klienti českého Vodafonu, neboť jako většina čínských modelů i HT5 zapomíná na 900MHz pásmo. Na druhou stranu data nejsou "zadarmo" a i tyto vysokorychlostní sítě lze použít pouze u jedné ze dvou SIM karet, přičemž se jedná o kombinaci Standard a Mikro. Bonusem pro některé uživatele, kteří tuto funkci využívají, může být ale HotKnot, který dovoluje přenos dat mezi zařízeními bez pomoci sítí ať již domácích či mobilních. O této funkci jsem se již jednou zmiňoval a to v případě modelu VKworld VK6050S.

A co tedy dodat k modelu závěrem? Snad jen to, že ač neoplývá našlapaným hardwarem, za cenu přibližně 108 euro, respektive 2950Kč nabízí velmi dobrý poměr cena/výkon, avšak najdou se i přístroje s mnohem lepší kombinací. Každopádně běžnému uživateli má jistě co nabídnout a v žádném případě neurazí. Na samotný test přístroje a zhodnocení odladěnosti i ze strany softwaru si budeme ještě chvíli muset počkat, ale již nyní můžete HomTom HT5 zakoupit na mnoha internetových portálech jako je například TinyDeal či Efox-Shop.

Autor: Jiří Florián

Další články:




Žádné komentáře:

Okomentovat