neděle 20. září 2015

Cubot H1 - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 19

Dnes se podíváme, co si pro nás nachystal další předprodejový model, tentokrát od společnosti Cubot. Model H1 je jeden z těch, který je zacílen na uživatele, kterým nezáleží na obřím výkonu, ale chtějí si užít možností phabletu, který navíc nabízí nemalou výdrž či výbavu.


V oblasti designu se Cubot H1 drží velmi oblíbených zaoblených tvarů, které v kombinaci s použitými materiály působí vždy dobře a i u levných modelů dodají zařízení jistou dávku elegantnosti. U modelu H1 se dokonce podařilo docílit tohoto efektu u všech tří nabízených variant, tedy černé, bílé a zlaté. Občas se totiž stává, že nastavený styl vyniká pouze u bílé varianty, avšak v tomto případě k tomuto nedošlo. Kombinace materiálů je vynikající a i když je zadní strana vyrobena z texturovaného plastu, dobrý vzhled se modelu H1 upřít nedá. Rámeček vyrobený z broušeného kovu skvěle ladí s displejem ukrytým pod 2.5D krycím sklem. Díky zaobleným hranám tohoto skla zde dochází při pohledu zboku opět k buzení dojmu z pohledu na vodní hladinu, která jako by vystupovala nad okraj sklenice. Na designu rámečku si navíc dal Cubot také záležet a tak po stranách přechází zaoblení do ploché hrany tak, aby v tomto jakémsi prohloubení byly ukryty ovládací tlačítka, která tak v důsledku nepřesahují nejvyšší hranu rámečku v rozích. To se může hodit například při pádu na hranu, kdy tlačítka nebudou tak trpět. Hlavní vypínací tlačítko našlo svoje místo na pravé straně a kolébka hlasitosti na levé. Osobně si myslím, že toto není vůbec špatné řešení a pro některé uživatele dokonce pohodlnější než pozice přímo nad sebou. Na spodní hraně by jste marně hledali konektor nabíjení. Ten se přesunul, ostatně jako u mnoha modelů, na horní stranu společně se 3,5 mm konektorem sluchátek a také bonusem v podobě IR portu, díky němuž je možné Cubot H1 proměnit na pohodlný univerzální ovladač domácích spotřebičů. V tomto ohledu se řadí Cubot H1 po bok modelům jako UMI Hammer S




Zadní strana telefonu není kromě použité povrchové textury ničím zajímavá a nalezneme zde v horní části čočku fotoaparátu společně s přisvětlovací diodou a ve spodní části logo výrobce společně se skutečně velkou mřížkou hlasitého reproduktoru, která se táhne téměř po celé šířce telefonu. Přední strana je pak okupována displejem, který je téměř bez rámečků a je skutečně škoda, že výrobce nevyužil možnosti softwarových funkčních tlačítek. Ty se tedy nacházejí pod displejem a nad ním se nachází klasický průduch reproduktoru hovorů společně s přední kamerou a sadou senzorů.
Po designové stránce mohu konstatovat, že Cubot H1 vám ostudu neudělá, ba spíše naopak. U černé verze vyniká jednolitost přední strany, kde díky barvě téměř splývá displej s okraji. Pokud jste však vyznavači spíše HTC design stylu, bílá či zlatá varianta je přesně pro vás.



Po stránce výkonu se ale již nejedná o žádného trhače asfaltu a zde Cubot H1 perfektně zapadá do nižší střední třídy. Srdce v podobě chipsetu MT6735P od společnosti Mediatek jej řadí po bok mnoha jiných modelů a i když 64 bitová, taktovací frekvence 1,0GHz není zrovna mnoho. Málo to však také není a společně se 2GB operační paměti RAM vám Cubot H1 dodá dostatek výkonu i na náročnější hry, u nichž ale již pocítíte rezervy výbavy. V každém případě grafický procesor Mali-T720 není žádný flákač a tudíž běžné hry jako Angry Birds či CSR si zahrajete bez sebemenších problémů. O kancelářské práci již ani nemluvím a pro běžné uživatele, kteří svůj telefon používají pro chatování či návštěvy internetu nabídnutá dávka výkonu zcela postačí. S úložným prostorem to už tak špatné není a ačkoliv se nejedná o mnoho, 16GB je stále více, než nabízí mnoho jiných levných přístrojů. Navíc je zde opět možnost tuto kapacitu rozšířit pomocí paměťových karet a to až o dalších 32GB. Zde oproti konkurenci Cubot H1 trochu pokulhává a lepší by jistě byla podpora nejméně 64GB. Ani 48, respektive 44GB není nejméně a pro skupinu uživatelů na něž Cubot H1 cílí se jedná řekl bych až o nadstandard.

Fotoaparát a displej u modelu H1 vůbec nazahálí a ačkoliv jde opět o interpolované optické snímače, hlavní zadní fotoaparát nabídne celých 13MP, přičemž fotografie jsou skutečně velmi kvalitní a pro běžné focení není absolutně na co si stěžovat. Za to optika vděčí i světelnosti f/2.0. Ovšem při zhoršených světelných podmínkách jsou zde již rezervy opět znát a na focení v noci zkrátka tento přístroj stavěný není. Budiž ale fotoaparátu tohoto modelu k dobru, že oproti mnoha jiným levným modelů je i zde přítomna funkce autofokus, která ač z nepochopitelného důvodu je i v dnešní době mnohdy opomíjena. Selfie přední fotoaparát nabízí naopak zcela dostačující zásobu rozlišení v podobě 8MP, tudíž se shromažďováním fotografií pro sociální sítě nebudete mít sebemenší problém. Ani displej není vůbec špatný i když při velikosti 5,5 palců není již rozlišení 1280 x 720 žádná výhra. I tak dosahuje jemnosti zobrazení 267ppi, což dává jakousi minimální ještě kvalitní hodnotu a pro běžné využití, sledování filmů či prohlížení pořízených fotografií je plně dostačující. Samozřejmě zde není možné počítat s kvalitním zobrazením při použití například 3D brýlí, ale opět připomínám, že Cubot H1 cílí na zcela jinou kategorii uživatelů. V použité technologii Cubot H1 nevybočuje a nabízí IPS zobrazovací panel s podle výrobce vynikajícími pozorovacími úhly.

Nabídkou konektivity se řadí Cubot H1 opět mezi standard. Najdeme zde Bluetooth 4.0, WiFi, 2G, 3G a také 4G FDD LTE sítě, u kterých však bohužel opět zapláčou klienti českého vodafonu, nebo LTE je podporováno opět pouze v pásmech 800/1800/2100/2600 MHz. Pro tyto sítě máte k dispozici dva sloty pro SIM karty, přičemž u H1 se jedná o kombinaci Mikro a Standard.
Ani na OTG funkci výrobce nezapomněl, tudíž pro vás nebude problém si k telefonu připojit například flash disk, samozřejmě při použití příslušné redukce.

Cubot H1 tedy není žádný flákač a jistě si najde místo v nejedné kapse či tašce. Navíc obrovskou výhodou tohoto modelu je skutečně notná dávka energie v podání 5200mAh baterie, díky čemuž máte sebou v podstatě také zdroj pro nabíjení dalších zařízení. Navíc i na toto výrobce myslel a tudíž při použití příslušného kabelu je možné z telefonu Cubot H1 nabíjet další zařízení. To se může hodit v případě, že používáte chytré hodinky a dojde vám energie. Přítomnost obří baterie se navíc nijak zvlášť nepodepsala na rozměrech a s velikostí 154,5 x 76,6 x 9,2mm se mezi konkurencí hravě schová. Váha už je však kategorie trochu jiná a 200 gramů je již poněkud více, než na co je většina uživatelů zvyklá.


Nicméně za cenu, za níž je v současném předprodeji Cubot H1 k dispozici, se jedná o skutečně velmi dobře vybavený telefon. Na internetových obchodech dostanete v současnosti tento model za cenu přibližně 140 euro, respektive 3700 Kč. To je oproti super drahým vlajkovým lodím zavedených výrobců spíše směšná cena a v porovnání s výbavou se nemá Cubot H1 vůbec za co stydět.

Autor: Jiří Florián

Další články:



Now Start Your New Healthy Life Style with the Electronic Cigarettes! Fresh Flavor, Free Soul!

Žádné komentáře:

Okomentovat