úterý 15. září 2015

Možnost odstranit předinstalované aplikace iPhonu? Tim Cook tvrdí, že již brzy.

Většina uživatelů a majitelů chytrých zařízení se nejspíše shodne, že jednou z nejotravnějších záležitostí je v mnoha případech přítomnost ohromného množství předinstalovaných aplikací, které jen málo kdo z běžných lidí využije všechny a občas v konečném důsledku jen zabírají drahocenné místo, kterého se současnými nenasytnými aplikacemi není nikdy dost. Není tomu dlouho, co jihokorejský gigant Samsung dostal lidově řečeno po rukách a bylo mu soudem nařízeno umožnit odinstalování předinstalovaných aplikací.

tim cook

Nyní se zdá, že peklo zamrzne, neboť představitel společnosti Apple Tim Cook se nechal slyšet, že tento zásadový a neústupný gigant pracuje na umožnění odinstalovat, či alespoň skrýt a vypnout předinstalované aplikace tak aby to nijak nenarušilo chod a stabilitu systému. Ti zasvěcenější jistě chápou, že není jen tak se těchto aplikací zbavit, neboť nemalé procento z nich je nerozlučně propojeno se systémem a jejich odstranění by mohlo mít při nejmenším velmi nepříjemné následky v podobě pádů, chybových hlášení či omezení některých funkcí.
Jistě to nebude ještě tak horké, ale jak Tim Cook sám řekl:
“Chápu ty, kterým to vadí, ale časem jistě najdeme způsob, jak umožnit odstranění aplikací. Tím nemyslí, že se snažíme bezhlavě plnit vše, k tomu nemáme důvod. Jednoduše Vás chceme potěšit.  Poznal jsem, že někteří lidé o to vážně stojí a to je to, co nás zajímá.”                                                                                                 Volný překlad
Pravděpodobně tedy můžeme v nejbližší době očekávat, alespoň podle těchto slov, že mobilní operační systém iOS dostane s některou další aktualizací možnost odinstalovat či při nejmenším vypnout některé předinstalované aplikace. Jistě to nebudou všechny a jistě se k tomuto budou propracovávat postupně, ale vzhledem k reputaci společnosti Apple již víme, že nikdy na veřejnosti nemluví o něčem, co není již minimálně ve stádiu příprav, převážně však již testování.

Ve svém rozhovoru také Tim Cook nastínil plánovanou budoucnost nově představeného iPad Pro, z nějž se podle jeho slov pro mnoho uživatelů stane vynikající náhrada za Mac. To však ale neznamená, že by do budoucna s tímto laptopem Apple nepočítal. Hlavním tématem byl samozřejmě nový iPhone 6S a s ním spojený 3D Touch a také debata o budoucím cyklu upgradu jablečných zařízení.

V každém případě, zmiňované možnost odinstalovat či alespoň vypnout některé předinstalované aplikace by potěšila nejednoho uživatele, ať již by důvody k tomuto kroku byly jakékoliv.

Autor: Jiří Florián

Další články:
--- Nový Apple iPad Pro představen … a je na co se dívat --- 2015-09-09
--- iPad Pro vs. Nexus 9 vs. Galaxy Tab S2 - srovnání těch nejlepších --- 2015-09-09
--- Apple vypouští první veřejnou Beta verzi systému iOS 9.1 --- 2015-09-10

Žádné komentáře:

Okomentovat