čtvrtek 24. září 2015

Mlais M52 - Dravec střední třídy za lidovou cenu - Unboxing


Někteří z Vás již mohli na facebooku vidět první snímek dnes příchozího modelu, kterým je jedno z mála dítek společnosti Mlais. Model M52 může na první pohled působit poněkud nekvalitně a až téměř hračkovitě. Ostatně použitý materiál, tedy čistý plast, tomuto dojmu nijak nepřidá a i široké rámečky kolem displeje jsou lehce řečeno zbytečné.

Každopádně tento model ke mě právě dorazil, takže se pojďme na úvod podívat, co vlastně tento chytrý ale skutečně levný model nabízí. Ostatně na internetových obchodech jej můžete zakoupit za cenu okolo 130 dolarů, což je skutečně vynikající cena.

Co tedy dostanete pokud si Mlais M52 objednáte?

IMG_20150924_165713

Samotné balení není ničím zvláštní až snad na fakt, že k jakékoliv barevné variantě dostanete jednoduše modrou krabičku. Pečlivost se výrobci upřít nedá a tak po otevření narazíte na bublinkovou fólii, která chrání samotný přístroj před poškozením. Toto kvituji s povděkem a je vidět, že čínští výrobci se zlepšují doslova mílovými kroky a to nejen v kvalitě, ale i souvisejících službách. Telefon na Vás poté čeká zabalen ještě v antistatickém sáčku s logem výrobce. Bonus, který v poslední době čeká na většinu kupujících čínských značek, je podán v podobě ochranné fólie, u níž je oproti zavedeným značkám výhoda v tom, že tuto základní můžete bez problémů používat i nadále, neboť se na ní nenachází žádné loga ani popisy, takže jde o klasickou jednoduchou ochrannou fólii. Po vytažení telefonu ze sáčku tedy máte ihned chráněný displej, alespoň do určité míry.

Vnitřní uspořádání krabičky je klasické a v podstatě zde není ani co změnit. Výjimkou je samozřejmě vždy Apple, který i na balení najde skulinky, které je možné vylepšit, či změnit. V případě Mlais M52 uvnitř kromě přístroje naleznete uživatelskou příručku, která je kompletně v Angličtině. Čeština či Slovenčina by potěšila, ale díky bohu alespoň za Angličtinu i když dnes již většina výrobců návody v podobě znaků rozsypaného čaje ani nezasílá. Pod dalším víkem je již ukryto příslušenství a popravdě byl jsem trochu zklamán, když jsem zde nenalezl ani tradiční čínské šustítka, tedy levná a ne velmi kvalitní sluchátka, ale na druhou stranu, místo mnohdy zasílaného amerického nabíjecího konektoru, je zde přítomen univerzální, respektive evropský, dále pak nabíjecí kabel a baterie přístroje. Příslušenství tedy docela slabé, ale za danou cenu nelze čekat zázraky.

Suma sumárum balení je prostě jednoduché a není určeno k tomu, aby uchvátilo uživatele ještě dříve, než zapne telefon jako takový.

Samotný telefon je jak jsem již zmiňoval vyroben z plastu a výrobce v tomto případě opomněl i v poslední době tak oblíbené rámečky po stranách. Mlais M52 tak dostal jednoduchý, avšak zároveň velmi povedený design, u něhož musím vyzvednout skutečnost, že i přes rozměry 152 x 78 x 8,2mm se drží velmi pohodlně a například pro může není žádný problém telefon ovládat dokonce jednou rukou. Nevýhodou je však zároveň fakt, že zadní strana je zcela hladká, spíše až lesklá a tak se při neopatrném zacházení může stát, že vám jednoduše telefon vyklouzne z ruky. To ovšem nelze přičítat k mínusovým bodům, neboť v dnešním trendu skleněných a kovových telefonů se tento “nedostatek” hravě ztratí. Musím ale podotknout, že na dotyk je tento povrch velmi příjemný a nemám k němu jinak jedinou výhradu. Snad jen ulpívání otisků prstů, které jsou i na přední straně, díky zcela černému provedení, velmi dobře a okamžitě vidět. Z pohledu mého je díky celistvosti přední strany i docela škoda, že se výrobce nerozhodl využít možnosti softwarových funkčních tlačítek, ale na druhou stranu, i tak by byl prostor pod displejem nevyužitý a oproti i některým mnohem dražším přístrojům u Mlais M52 musím velmi pochválit podsvícení těchto kapacitních ovladačů. Nad displejem, který nabízí na 5,5 palcové ploše rozlišení HD, tedy 1280 x 720, se skrývá jen nenápadná kamera, sada senzorů a samozřejmě průduch reproduktoru hovorů. Znak 4G celistvý dojem předního panelu trochu kazí, ale i tak se jedná o velmi dobře vypadající model.

Zadní strana je jak jsem již zmiňoval vyvedena v lesku a tudíž na první pohled připomíná fosforové barvy sportovních automobilů. Varianta, kterou recenzuji, je podle prodejce broskvově červená a musím uznat, že ač těmto barvám příliš neholduji, tato není tak agresivní jak některé červené nebo růžové barvy být umějí. Zadní strana tedy v podstatě zakrývá celý telefon a jedná se tak o další z řady jakýchsi pseudo unibody konstrukcí. Celou tuto plochu narušuje vzadu pouze čočka fotoaparátu a blesk nahoře a také logo výrobce společně s mřížkou hlasitého reproduktoru dole. Konektory v podobě mikro USB a 3,5mm sluchátkového se přesunuli do horní části a tak na spodní hraně najdete pouze nenápadný průduch mikrofonu. Hlavní vypínací tlačítko se nachází na pravé straně přístroje a kolébka hlasitosti na levé. Na první pohled by se mohlo zdát, že se rozdělením stran pro tlačítka výrobce snažil zaplnit prázdný prostor tohoto obra, ale v podstatě přesunutí kolébky hlasitosti na protější stranu je spíše výhodou, neboť díky povrchu telefonu jej i při přepínání hlasitosti stále pevně držíte a nestane se Vám že by jste omylem zatlačili a on prostě vyklouznul.

Ještě si v rychlosti shrneme základní specifikace telefonu, na něž se však zblízka podíváme při samotné recenzi.

Telefon je jak jsem již říkal 5,5 palcový HD IPS phablet, který svými rozměry nepatří zrovna k nejmenším. Ani hmotnost 158 gramů není nejnižší, ale ruku vám neutrhne a dnes se řádí ke zlatým středním příčkám. Displej ač neoplývá nejvyšším rozlišením nabízí dostatečnou jemnost 270PPI, což není mnoho, ale běžnému uživateli zcela postačí, zejména pak v kategorii do níž se řadí.  V cenové relaci je skutečným překvapením fotoaparát, u nějž rozlišení 13MP pro zadní a 8MP pro přední nabídne až vynikající kvalitu snímků. Srdcem telefonu se stal osmi jádrový chipset společnosti Mediatek, MT6752, který nabízí 64 bitový takt 1,7GHz a společně s 2GB RAM si tak zahrajete i náročnější hry bez problémů.

A co dodat k Unboxingu na závěr? Snad jen že výrobce se drží hesla “V jednoduchosti je síla” a i logo ač jednoduché, vypadá zkrátka velmi dobře.

Samotný přístroj není vrcholem designové kreativity, ale musím uznat, že vypadá velmi dobře, ač na přehlídku s ním jistě nezamíříte. Za cenu, kterou ale za telefon zaplatíte dostáváte špičkově vyvedený přístroj, který ač z plastu nijak nevrže ani neskřípe a nic se netváří, že by to chtělo každou chvíli upadnout. Už se s vámi těším na recenzi a pokud jsou zde čtenáři, kteří Mlais M52 vlastní, za jakékoliv příspěvky v komentářích budu samozřejmě velmi vděčný.

Autor: Jiří Florián

Další články:

Žádné komentáře:

Okomentovat