neděle 18. října 2015

Oukitel K4000 - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 24

V dnešním díle se podíváme opět na další kousek z řady levných čínských mobilních přístrojů, které jsou v současnosti ve stádiu předprodeje. Z rodiny tohoto výrobce jsem již v našem seriálu na jeden kousek narazil a to na model Oukitel U2. Oukitel U2 překvapil mnohem nižší cenou, ale zároveň také podstatně slabší výbavou. Dnešní model Oukitel K4000 sice taktéž není adeptem na horní příčky na poli mobilního průmyslu, ale i tak zaujme jistě nemálo uživatelů a to i díky kombinaci solidního designu a velmi nízké cenové relace. V tomto ohledu můžeme debatovat jak chceme, ale zkrátka cenovka nasazená v průměru okolo 108 euro, tudíž přibližně 2900 Kč je velmi lákavá a především v kombinaci s nejnovějším androidem 5.1 na palubě.


V oblasti designu by se mohlo na první pohled zdát, že model K4000 nemá čím zaujmout, ale opak je pravdou. Stejně jako v případě modelu U2 zde na nás čeká hned na první pohled patrný kovový rámeček s broušenými hranami, jehož celistvost narušují jen plastové předěly určené anténám. Samozřejmě ve spodní části musela část rámečku ustoupit nabíjecímu mikro USB konektoru, který je posunut excentricky k levé straně přístroje a v horní části našel své místo 3,5mm konektor sluchátkového výstupu. V Tomto ohledu není zatím stále K4000 co vytknout a prozatím působí velmi slušným dojmem. Vzhledem k tomu, že se nejedná o unibody konstrukci, na hranách nenajdeme žádný šuplík pro SIM či paměťové karty. Pouze na pravé straně se usadilo hlavní vypínací tlačítko společně s kolébkou hlasitosti. Zde kvituji s povděkem, že výrobce umístil hlavní tlačítko pod ovládání hlasitosti, neboť u větších přístrojů je tato pozice již podstatně pohodlnější, alespoň tedy pro mne.


Přední strana telefonu opět zaujme díky použitému 2,5D Arc ochrannému sklu, které zde sice nepůsobí až tak bravurním dojmem jako například v případě odolného telefonu Blackview BV5000, ale stále zaujme díky zaobleným hranám a skutečně velmi tenkým rámečkům. Opět musím ale říci bohužel, neboť se výrobce rozhodl použít kapacitní funkční tlačítka umístěná v prostoru pod displejem a ne ty softwarová. Uvidíme však, zda a jak se výrobci povedlo samotné podsvícení těchto funkčních tlačítek. Nad displejem pak nalezneme společně se senzorem okolního světla také samozřejmou přední kameru společně s mřížkou reproduktoru hovorů.

Zadní strana telefonu není již žádnou výjimkou v řadě dnešních přístrojů, ale i tak můžeme díky zaobleným hranám a matnému povrchu očekávat, že telefon se bude příjemně držet v ruce, nebude jen tak klouzat a hlavně na jeho povrchu neulpí každý otisk prstu jak je tomu u špičkových modelů, jejichž povrch tvoří například sklo. Na zadní straně nalezneme v horní části klasické partnery v podobě hlavního fotoaparátu společně s jednoduchým LED bleskem, u nějž se pravděpodobně zázračných výkonů nedočkáme. Spodní část pak okupuje pouze malý průduch hlasitého reproduktoru společně s logem výrobce a legislativním označením výrobku u nějž je možný prodej v rámci EU.

V souhrnu tedy musím říci, že ač levný, nevypadá opět Oukitel K4000 vůbec špatně a i když jeho vzhled není určený na výstavu, nejedná se ani o zapadlého ošuntělého samotáře. Ve své třídě se zkrátka řadí do zlatého designového středu, v němž se výrobce nevěnuje zcela detailům, ale v souhrnu je vzhled telefonu jednoduše povedený.

Po výkonové stránce se K400 řadí mezí zástupce nižší střední třídy. Srdce v podobě procesoru MT6735P od společnosti Mediatek je již jakýmsi nostalgickým zástupcem většiny podobných přístrojů a v podobě čtyř 64 bitových jader nabízí taktovací frekvenci 1,0GHz. To není v dnešní době již mnoho, ale společně s operační pamětí RAM o kapacitě 2GB a grafickým chipsetem Mali-T720 vám dodá dostatek výkonu pro bezproblémové hraní středně náročných her. I ty náročnější si na něm jistě bez problémů zahrajete avšak za cenu nutnosti vypnutých ostatních aplikací, neboť při běžícím náročnějším multitaskingu vám již dá K4000 své výkonové parametry zaručeně pocítit. Vše ale také záleží na odladěnosti systému, tudíž jak si výrobce s modelem vyhrál. Po zkušenostech s naposled recenzovaným modelem Mlais M52 musím říci, že 48000 bodů v Antutu po několikadenním používání a plné zátěži aplikací, což velmi příjemně překvapilo, jsem osobně na odladěnost tohoto modelu společnosti Oukitel opravdu zvědav. V každém případě na straně úložného prostoru Vám nabídne model K4000 krásných minimálních skutečně použitelných 16GB a samozřejmě také podporu paměťových karet a to až do velikosti 32GB. V konečném důsledku při využití maximálního potenciálu nabídne telefon uživateli k dispozici celých 44GB, což není nejvíce na trhu, ale již se jedná o velmi krásné číslo s nímž se skutečně pracovat dá.


Na straně fotografických a zobrazovacích schopností to již tak velká sláva není, avšak v cenové relaci si troufám říci, že se jedná ještě o velmi dobrou nabídku a to především v oblasti displeje. Ten totiž na svých 5 palcích nabízí rozlišení 1280 x 720 s nímž dostáváme konečnou jemnost zobrazení 294ppi. To je hodnota, která svou kvalitou nijak nepřekvapí, ale také neurazí. Na běžné sledování videa či prohlížení fotek tato kvalita bohatě postačí a mnoho modelů ve stejné cenové relaci nabízí mnohem nižší rozlišení, jako například Cubot H1. Na straně fotoaparátu však model K4000 již ztrácí a 8MP patří v současnosti k těm slabším. Navíc díky neduhům levných modelů z číny bude tento pořizovat s největší pravděpodobností velmi pěkné fotky, ale pouze za denního světla. Za zhoršených světelných podmínek se zde na kvalitě podepíše vznikající šum a ačkoliv světelnost f/2.0 je velmi slušná hodnota, ani blesk to zde pravděpodobně nezachrání. Výrobce sice opět použil softwarového vylepšení tudíž v konečném důsledku zde máme k dispozici 13MP, avšak interpolovaných a to je někdy spíše na škodu. Přední snímač dostal do vínku pouhé 2MP interpolované na pomyslných 5MP, což Vám postačí na rychlé selfies na sociální sítě či jen tak s přáteli, ale opět platí, za zhoršených světelných podmínek zázraky nečekejte. Výrobce sice slibuje vynikající kvalitu snímků díky funkci Anti-Shake a také efektu zkrášlení obličeje, ale to platí opět pouze v případě denního světla.


Co však musím opět připsat výrobci k dobru je použití funkce Gest, kdy si přímo ze zamčené a vypnuté obrazovky můžete pomocí zvoleného gesta otevřít aplikaci, kterou zrovna chcete či prostě jen dvojitým poklepáním obrazovku zapnout. Navíc je alespoň pro mne osobně potěšující, že ačkoliv aplikace Xender, pro sdílení souborů pomocí sítě WiFi, je možné zdarma stáhnout, mnoho výrobců včetně Oukitelu se rozhodlo tuto vkládat do svých modelů přímo. Jedná se dle mého totiž o velmi pohodlnou a užitečnou aplikaci, která jistě potěší každého, kdo by chtěl s někým sdílet více, než malou fotku.


V oblasti konektivity je Oukitel K4000 dalším standardním čínským hráčem, který bohužel nenabízí funkci NFC. S mobilními sítěmi typu 2G, 3G a i 4G si poradí bez problémů, ačkoliv 900MHz klienti českého vodafonu si vysokorychlostní LTE bohužel neužijí, ale to se dá telefonu za danou cenu odpustit. Bluetooth ve verzi 4.0, WiFi či GPS je zde již samozřejmostí a ani funkce OTG zde nechybí.

Čím se ale výrobce na svých stránkách chlubí je výdrž telefonu. Celý hardware dostal totiž dávku energie v podobě 4000mAh baterie jíž navíc pomáhá funkce Power Save, která přepne automaticky telefon do úsporného režimu pokud vám kapacita baterie klesne pod 15 procent.  Opět se sice nejedná o žádnou novinku, ale jistě tento fakt potěší. Velikost baterie měl ale svůj dopad také na rozměry telefonu, které jsou v případě K4000 143 x 70,6 x 11 mm. V pase tedy tento model skutečně narostl a zcela vybočuje z dnešní řady žiletek. Na druhou stranu se díky tomuto bude pravděpodobně mnohem jistěji držet v ruce. Na váze již model tak nepřibral a zde se hodnota zastavila na příjemných 145 gramech, což je dá se říci běžná hmotnost u modelů s touto velikostí displeje.

Suma sumárum se tedy opět jedná o dalšího zástupce z řady povedených levných čínských modelů, který běžného uživatele pravděpodobně ničím nepřekvapí, ale zároveň ani neurazí. Pro běžné používání je díky baterii více než vhodný a bez problémů by měl nabídnout i 2 dny bezstarostného používání. Pro mnohé i více a náročnější uživatele zase pro změnu pravděpodobně odradí výkonová výbava. Pokud však hledáte levný model s dobrou výdrží a nejste náruživý fotograf, Oukitel K4000 nebude vůbec špatná volba.

Autor: Jiří Florián

Android 5.1 v podání čínských značek… - Seriál: Recenze a Unboxingy:
14. díl seriálu - Leagoo Elite 5 - 2015-08-29
15. díl seriálu - VKworld VK6050S - 2015-08-30
16. díl seriálu - Ubro M1 - 2015-09-05
17. díl seriálu - Elephone G9 - 2015-09-06
18. díl seriálu - UMI Fair - 2015-09-19
19. díl seriálu - Cubot H1 - 2015-09-19
20. díl seriálu - Doogee HomTom HT5 - 2015-09-26
21. díl seriálu - MLais MX - 2015-10-03
22. díl seriálu - Blackview BV5000 - 2015-10-04
23. díl seriálu - Kingzone N5 - 2015-10-10




--- Ulefone Be Touch 2 - Recenze - Švihák v levném kabátu se zajímavou výbavou --- 2015-08-22
--- Doogee Y100 Pro - Recenze - Styl a nízká cena pro nenáročné --- 2015-08-23
--- Mlais M52 - Dravec střední třídy za lidovou cenu - Unboxing --- 2015-09-24
--- Mlais M52 - Dravec střední třídy za lidovou cenu - Recenze --- 2015-09-26
--- V5S - Chytrý náramek za směšnou cenu - Unboxing --- 2015-10-02
--- V5S - Chytrý náramek za směšnou cenu - Recenze --- 2015-10-04





Další články:
--- Google Play - Nejoblíbenější aplikace tohoto týdne (KW41) --- 2015-10-10
--- 10 Nejstahovanějších filmů minulého týdne - filmové pirátství v přehledu --- 2015-09-28
--- 10 Nejstahovanějších filmů minulého týdne - filmové pirátství v přehledu --- 2015-10-05
--- 10 Nejstahovanějších filmů minulého týdne - filmové pirátství v přehledu --- 2015-10-12


--- BlackBerry Priv - Android z Kanady - Kompletní specifikace --- 2015-10-17
--- Skype for Business (Skype pro firmy) konečně přichází do Google Play --- 2015-10-14

Žádné komentáře:

Okomentovat