pátek 30. října 2015

Leagoo Alfa 5 - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 26

Leagoo je další z čínských značek, která není na trhu s mobilními telefony žádným nováčkem, o čemž svědčí i oficiální zastoupení pro českou republiku. V našich končinách sice nezakoupíte u Leagoo veškeré modely, neboť v oficiální nabídce pro českou republiku je prozatím jen pár modelů řady Lead a Elite, ale i tak je z čeho vybírat a to především pokud hledáte zařízení v němž se snoubí rozumná cena s dobrou výbavou.

201510171708444648

Dnes se ale zběžně podíváme na model, který je v současné době ve fázi předprodeje. Jedná se o další z rodiny Alfa s přívlastkem 5 a je to zástupce nižší třídy s cenou, která se v průměru pohybuje okolo 50€, tudíž přibližně 1370Kč. Svou výbavou sice nijak neoslní, ale vezmeme-li v potaz cenu, za níž je možné tento model zakoupit, rozhodně má co nabídnout a není toho až tak málo.

6-15093022103W516-1509302211054T6-1509302211204E

V oblasti designu se drží Leagoo všeobecně jakéhosi svého trendu a zařízení této značky jsou velmi jasně čitelné. Na první pohled obyčejná placka si drží základní rysy značky Leagoo, které můžeme najít i u modelu Elite 5, o němž jsem se v našem seriálu již také zmiňoval. Společným rysem je především tvar a uspořádání zadní strany telefonu. Mírně prohnutá záda se zakulacenými okraji společně s umístěním a tvarem čočky fotoaparátu společně s bleskem jasně říká “jsem Leagoo”. V případě modelu Alfa 5 čočka opět mírně vystupuje nad úroveň těla přístroje. Pod ní se schovává přisvětlovací LED dioda společně s nevýrazným označením výrobce. Ve spodní části zadní strany telefonu najdete označení modelu společně s malou mřížkou hlasitého reproduktoru. Výrobce se v případě modelu Alfa 5 rozhodl pro nabídku tří barevných provedení jímž jsou černá, bílá a champagne. Osobně jsem rád, že se také rozhodl pro matné provedení, neboť ať chceme či ne, luxusem mat sice zrovna nevyniká, ale za to vzhledem ke stopám otisků prstů a jiným nečistotám je vynikající volbou. A nejen zde. Musím říci, že osobně se při držení přístroje s hrubším povrchem cítím jistěji, než při držení skleněné žiletky u níž máte stále pocit, jako by vám klouzala z dlaně ven. Zde tedy hodnotím provedení velmi kladně a uvidíme až naživo, zda také zpracování z hlediska odolnosti a bytelnosti odpovídá ceně, či se výrobce rozhodl i zde vsadit na kvalitu. Sice nemůžeme v této cenové relaci očekávat žádné hodnotné či jen kvalitnější materiály a použitý plast bude pravděpodobně velmi křehký, ale necháme se překvapit.

1445044234238-P-32715991445044234670-P-3271599

Přední stranu okupuje z většiny displej, který kupodivu dostal obstojně velké rámečky, tedy na Vás nebudou koukat obří černé pruhy po stranách. I tak se ale nejedná v žádném případě o bezrámečkové provedení a rezervy jsou zde tedy dosti citelné. Pod displejem nalezneme tři kontextová funkční kapacitní tlačítka, která pravděpodobně neoslní kvalitou podsvícení, pokud vůbec nějaké bude. Ať tak či onak je každopádně škoda, že se výrobce nerozhodl pro softwarovou alternativu, neboť u ní není třeba aplikovat žádné podsvícení, čímž se i zjednodušuje výroba. Alfa 5 je však již takový jaký je a ačkoliv doufám, že se podsvícení stalo jeho součástí, i tak přední strana ač jednoduchá vypadá přinejmenším dobře. Nad displejem nalezneme přední selfie kamerku společně se sadou senzorů a kupodivu i notifikační dioda zde nalezla své uplatnění. Průduch reproduktoru hovorů je pak již starou známou samozřejmostí. Spodní hrana telefonu je zcela nezajímavá a kromě malého otvoru pro mikrofon zde nenaleznete zhola nic. Konektor micro USB společně s 3,5mm audio výstupem se usadili na horní hraně přístroje, což na druhou stranu nemuší být vůbec na škodu, spíše naopak. Na pravé straně nalezneme pouze hlavní zapínací tlačítko a tlačítka ovládání hlasitosti našla své místo na straně levé. Bohužel vzhledem k velikosti přístroje není tato volba umístění ovládání hlasitosti vždy vhodná, neboť při stisku mnohdy omylem stlačí mnoho uživatelů také vypínací tlačítko na protější straně, ale v tomto směru se jedná opět spíše o subjektivní věc.

Vzhledově telefonu dosti pomáhají lemy na bocích s imitací kovu, které vyniknou především u bílé varianty. Celkově ale dílenské zpracování nebude pravděpodobně na příliš vysoké úrovni o čemž svědčí i to, že zadní kryt ne vždy přesně lícuje se zbytkem telefonu. Ve své podstatě se ale vzhledem k ceně jedná o stále velmi dobré provedení o jehož kvalitě poví své až samotný test. O levném provedení ale svědčí i samotné rozměry, kde se výrobce vůbec nesnažil nabídnout tenký telefon a 143,9 x 71,5 x 8,9mm již není zrovna nejméně. Samotná váha však již zapadá do průměru a 137 gramů není vůbec mnoho a Alfa 5 vám ruku v žádném případě neutrhne.

6-1509302213003S
1445044233843-P-32715991445044233994-P-3271599

V oblasti výpočetní výbavy tento model zcela zapadá do řady levných zařízení, i když na druhou stranu nabízí parametry, jimiž se chlubí někdy i třikrát dražší zařízení. 4 jádrový procesor SC7731 pocházející z dílny ne zrovna známého a dosti mladého výrobce Spreadtrum, nabídne 1,3GHz a vadou na kráse je pouze fakt, že se jedná o 32 bitové kódování, díky čemuž na dražší vrstevníky dosti ztrácí. Společně s 1GB operační paměti RAM tak můžeme očekávat spíše průměrný, až podprůměrný výkon. Na druhou stranu obdobnou výbavou disponují například zařízení jako Huawei MediaPad T1 či Huawei Y541 Y5, která se ukázala vzhledem ke zcela běžnému uživateli jako dostačující i když ne příliš oslňující. Bohužel i kapacita úložiště dosti pokulhává a k dispozici zde dostanete pouze absolutně nezbytné, i když ne příliš použitelné minimum, 8GB ROM. To je sice možné rozšířit o dalších až 32GB pomocí paměťové karty, ale díky nemožnosti instalovat aplikace přímo na kartu jde stále o dosti omezující hodnotu. Výkonem tedy Leagoo Alfa 5 neoplývá, ale jednoduché až středně náročné hry si zde zahrajete, na ty náročnější však pro své vlastní dobro rovnou zapomeňte. To i díky faktu, že jako srdce grafických operací tepe v tomto telefonu procesor Mali-400 MP. Ten sice zvládne nemálo, ale zároveň také ne mnoho. Multitasking nebude žádný problém, avšak při multitaskingu mezi větším množstvím aplikací jako je facebook, nějaká ta hra a například náročnější mapy, již pocítíte rezervy a vykreslení chvíli potrvá.

S displejem to již tak špatné není a Leagoo Alfa 5 nabízí to, co mnohé podstatně dražší přístroje. Rozlišení 1280 x 720 je sice “pouze” HD, ale i mnoho dražších přístrojů se nachází i pod touto hranicí a v případě Alfa 5 není jemnost 293ppi na 5 palcích vůbec špatná hodnota. Kolem 300ppi již dostáváme kvalitu obrazu, která v žádném případě neurazí a pokud si nepřejete křišťálově čisté podání, plně dostačuje. Velkým plusem je i fakt, že zobrazovací panel je IPS, tudíž podání barev nebude vůbec špatné a můžeme očekávat i velmi dobré pozorovací úhly. Fotoaparát ale již tak kvalitní nebude a kombinace 8 a 5 megapixelů není nejvyšší, ačkoliv 5MP pro přední selfie kamerku je stále více než v případě modelu iNew U5 o němž jsem psal minulý týden. U tak levného modelu se nedá ani očekávat závratná kvalita snímků a vzhledem ke známému nešvaru čínských levných modelů můžeme i zde očekávat za zhoršených světelných podmínek dosti výrazný šum a samozřejmě se teprve pozná, zda je hlavní fotoaparát ve tmě vůbec použitelný, neboť u tak levných přístrojů se nedostává ani v případě kvality přisvětlovací diody. Na focení tedy pravděpodobně nebude Leagoo Alfa 5 určen a když, tak pouze ve dne.

201510171708453028201510171708459478

S konektivitou Alfa 5 také zaostává, ale v žádném případě ne v porovnání ke svým cenovým vrstevníkům. Nabízí plnohodnotné WiFi, Bluetooth 4.0 či GPS společně s mobilními sítěmi 2G a 3G. Samozřejmě potěší i funkce OTG, avšak ta je již v dnešní době spíše běžnou součástí než výjimečností. Chybí zde ale jak 4G LTE sítě, tak například NFC či HotKnot. Pozitivní je ale fakt, že se opět jedná o dual SIM zařízení, tudíž pro vaše dvě micro SIM karty je zde dostatek prostoru.

V oblasti kvality podání zvuku, alespoň u hlasitého reproduktoru neočekávám také nic zvláštního a ve stylu levných čínských modelů se dá čekat sice hlasitý, avšak basů prostý reproduktor a přibalená sluchátka na tom nebudou o moc lépe. Bonusem tohoto telefonu ale jistě je, že výrobce se snaží výkonové rezervy kompenzovat přibalením ochranné fólie či ochranného krytu. Ani baterie bohužel tyto rezervy nezachrání a s kapacitou 2200mAh déle než jeden den jistě nevydržíte, náruživý uživatelé internetu spíše tak do odpoledních hodin.

Závěrem musím říci, že model Leagoo Alfa 5 není zrovna “nabušený” telefon, ale pokud vezmu v potaz cenu, která je skutečně proklatě nízko, musím jej vzít na milost a říci, že s ohledem k tomuto má skutečně co nabídnout. Nejedná se sice o trhače asfaltu, ale chcete li například za každou cenu vyhovět dětem a pořídit jim velmi levný, ale ucházející přístroj, není zde v podstatě co vytknout. I jako druhý telefon, který používáte pouze pro další SIM, občasné volání a brouzdání po internetu je ideální a to hlavně vzhledem k faktu, že proč kupovat drahý přístroj, když by vám stejně většinu času pouze ležel v kabelce či náprsní kapse. Navíc dostat nejnovější Android 5.1 Lollipop za tak nízkou cenu není vůbec k zahození.


Autor: Jiří Florián

Android 5.1 v podání čínských značek: Recenze a Unboxingy:
20. díl seriálu - Doogee HomTom HT5 - 2015-09-26
21. díl seriálu - MLais MX - 2015-10-03
22. díl seriálu - Blackview BV5000 - 2015-10-04
23. díl seriálu - Kingzone N5 - 2015-10-10
24. díl seriálu - Oukitel K4000 - 2015-10-18
25. díl seriálu - iNew U5 - 2015-10-31




--- Mlais M52 - Dravec střední třídy za lidovou cenu - Unboxing --- 2015-09-24
--- Mlais M52 - Dravec střední třídy za lidovou cenu - Recenze --- 2015-09-26
--- V5S - Chytrý náramek za směšnou cenu - Unboxing --- 2015-10-02
--- V5S - Chytrý náramek za směšnou cenu - Recenze --- 2015-10-04
--- ZOPO Speed 7 (ZP951) - Hodně muziky za málo peněz - Unboxing --- 2015-10-21
--- ZOPO Speed 7 (ZP951) - Hodně muziky za málo peněz - Recenze --- 2015-10-24




Další články: TOP 10 Google Play:
--- Leagoo Elite 5 - Android 5.1 v podání čínských značek anebo levnější nemusí být vždy horší - Seriál 14 --- 2015-08-29
--- Skype for Business (Skype pro firmy) konečně přichází do Google Play --- 2015-10-14
--- Microsoft chystá sloučení Sunrise a Outlook do jedné aplikace --- 2015-10-28

--- Google Play - Nejoblíbenější aplikace tohoto týdne (KW41) --- 2015-10-10
--- Google Play - Nejoblíbenější aplikace tohoto týdne (KW42) --- 2015-10-18
--- Google Play - Nejoblíbenější aplikace tohoto týdne (KW43) --- 2015-10-25

Žádné komentáře:

Okomentovat