pondělí 31. srpna 2015

10 Nejstahovanějších filmů minulého týdne - filmové pirátství v přehledu

Máme zde další Pondělí což znamená nový přehled nejstahovanějších filmových hitů minulého týdne. První příčky zůstávají v podstatě stejné, ale na rozdíl od pár posledních týdnů došlo konečně opět k rozhýbání a do žebříčku se dostalo pár novinek. Jako klasika zde zůstává nostalgicky známý železňák Arnold se svým robotem z budoucnosti či vynikající pokračování hudební komedie, Ladíme 2. Ani další díl filmové řady Šílený Max neopustil top 10 a statečně se drží také skupina neohrožených Avengers v čele s cynikem Tony Starkem.


V dnešní top 10 se ale našlo místo pro sestavu pěti příslovečných skokanů, v podání katastrofického snímku San Andreas, v němž hlavní roli ztvárnil obr Dwayne The Rock Johnson, nebo sci-fi thriller Nesmrtelný, kde si zahrál vynikající Ryan Reynolds. A ani idol žen Channing Tatum nezůstává v pozadí, neboť na šesté místo se vyšplhalo pokračování komediálního dramatu Bez Kalhot XXL. Aby tohot nebylo málo, již tak žebříček našlapaný dramaty nám doplnilo sportovní drama ze světa boxu, kde byl na místo hlavního hrdiny dosazen nezvykle Jake Gyllenhaal, jehož zná většina diváků například z komediálního dramatu Láska a jiné závislosti, v němž si zahrál společně se známou a oblíbenou Anne Hathaway.

Místo v žebříčku(místo předchozí týden)Název filmu originál / Český název CSFDIMDb Hodnocení / Trailer
torrentfreak.com
1(2)Avengers: Age of Ultron (Web-DL) / Avengers: Age of Ultron7.8 / trailer
2(1)Mad Max: Fury Road / Šílený Max: Zběsilá cesta8.4 / trailer
3(…)San Andreas (Web-DL) / San Andreas6.4 / trailer
4(…)Self/less / Nesmrtelný6.5 / trailer
5(2)Aloha / Aloha5.3 / trailer
6(…)Magic Mike XXL (HDRip) / Bez Kalhot XXL6.2 / trailer
7(…)Southpaw (HDrip) / Bojovník7.8 / trailer
8(…)Minions (HDRip) / Mimoni6.7 / trailer
9(5)Terminator Genisys (Subbed HDTV rip) / Terminátor Genesys7.0 / trailer
10(7)Pitch Perfect 2 / Ladíme 26.8 / trailer

Takže jak je vidět, minulý týden si diváci zamilovali především dramata a akční snímky. Samozřejmě komedie se udržely také a mezi dalšími nejoblíbenějším našla své místo akční komedie Spy / Špión, v níž hlavní trojici nemohl režisér vybrat lépe, neboť zde pospolu vystupuje Melissa McCarthy, která se divákům vryla do paměti jako Suki ze seriálu Gilmorova děvčata (Tammy, Drsňačky), Jason Statham (Kurýr, Postradatelní) a Jude Law (Na dotek, Sherlock Holmes).

Nakonec zde máme opět několik trailerů jako bonus a odreagování.

 

Autor: Jiří Florián
Zdroj: Torrentfreak.com

Now Start Your New Healthy Life Style with the Electronic Cigarettes! Fresh Flavor, Free Soul!

Android Wear dostává oficiálně popdporu iOS


A je to konečně tady. To na co čekalo mnoho uživatelů ať již z důvodu ceny či byly pohnutky jiné, se stává skutečností. Google dnes oznámil, že zařízení se systémem Android Wear dostanou brzy možnost plné spolupráce s jablečným systémem iOS. O tomto tématu se již delší dobu spekulovalo a řekněme si na rovinu, nejeden uživatel a majitel jablečných telefonů čekal právě na tento okamžik kvůli ceně Apple Watch. Ne že by se na trhu nenašli chytré hodinky se systémem od googlu, které by neatakovali alespoň podobnou cenovou hranici, ale díky variabilitě a širokému výběru je v oblasti Android Wear udělat jisté ústupky, aniž by v podstatě nějak citelně utrpěla použitelnost zařízení.

Nové aplikace pro systém Android Wear s podporou systému iOS budou zveřejňovány již od dnešního dne a s rukou na srdci mohu říci, že jako majitele obou systémů mne tato zpráva více než potěšila. Přeci jen od jablečného giganta nelze očekávat ústupek v podobě podpory konkurenčních systémů a možnost využít jedny chytré hodinky pro spolupráci s oběma systémy je od společnosti Google velmi chválihodný a samozřejmě také promyšlený krok.

Samozřejmě každé plus má i své mínus, které je však v případě tohoto tématu zcela zanedbatelné. Kompatibilní bude totiž Android Wear pouze se zařízeními iPhone 5, 5C, 5S, 6 a 6 Plus na nichž běží systém iOS 8.2 a vyšší. Mnoho majitelé telefonů Apple již jistě zkoušelo alternativy v podobě čínských obojetných zařízení, avšak zde nelze očekávat zázraky a mnohdy se jedná spíše o jakýsi výkřik do tmy. Ústupky jsou zde především v oblasti šířky kompatibility, která ani u nové verze Android Wear nebude taková, jako v případě originálního příslušenství. Co však můžete je přijímat notifikace, zobrazovat karty Google Now, sledovat vaše sportovní aktivity, využívat výhod hlasového vyhledávání včetně různých upozorněnía jejich přímé odeslání do Google Now či přijímat notifikace ze základního balíčku aplikací Google jako je například Kalendář či Gmail. Takže ústupky nejsou tak markantní jako v případě čínských alternativ a běžný uživatel v podstatě nedostatek ani nepocítí. Musíme však brát v potaz, že se jedná o první krok a jak už to u Google bývá, můžeme očekávat velmi rychlé rozrůstání aplikací, které budou se systémem iOS spolupracovat.


Jeden háček zde ale je a to jsou podporované verze chytrých hodinek. V současnosti podporu iOS dostane pouze model Watch Urbane od společnosti LG a jak se nechal Google slyšet, v nejbližší době je stejná podpora plánována například pro Huawei Watch či druhou generaci Motorola Moto 360, nebo Asus ZenWatch 2. Samozřejmě veškeré modely vyrobené od dnešního dne budou touto výhodou disponovat, ale bohužel u starších již s tímto počítat nemůžeme a vzhledem ke starším modelům se nechal Google slyšet, že zde s podporou nepočítá, neboť cílem je začít s podporou iOS bez nutnosti aktualizací software.

Tak či onak, Google tím jako by vyhlašoval válku Applu a uvidíme, jak na tento krok jablečný gigant zareaguje. I když Apple Watch disponují zcela jinou kombinací výbavy a odladěnosti systému než většina zařízení s Android Wear, cena je v dnešní době také důležitá a vzhledem k množství různých modelů se systémem od Google je zde mnohem větší pravděpodobnost, že si uživatel najde takříkajíc to své.

Necháme se překvapit jak se bude situace vyvíjet a samozřejmě ji budeme sledovat ostřížím zrakem.

Autor: Jiří Florián
Zdroj: AndroidAuthority, TheVerge

Další články:

sobota 29. srpna 2015

VKworld VK6050S - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 15


Dnes jsem si jako další model hodící se do seriálu o levných čínských telefon, v nichž je centrem všeho Android 5.1, vybral podstatně méně známkou značku, kterou je VKworld. Ne že by tento výrobce neměl na svém kontě také pěknou řádku zařízení, jen zkrátka ve světě neoslovil doposud tolik uživatelů a není divu, neboť v záplavě desítek různých modelů které chrlí velké společnosti, je přibližně deset zařízení skutečně velmi málo. A navíc ještě ten název....

Ale zanechám již spekulací a omáčky a podíváme se rovnou tomuto zástupci nižší střední třídy pěkně na zoubek. V první řadě opět design. Zde se VKworld inspiroval u klasických zástupců phabletové třídy a model VK6050S bych tak přirovnal ke starším členům rodiny Galaxy Note. Na první pohled tento telefon nepůsobí zrovna nejlepším dojmem a zvláště v černé barvě pak vypadá jako taková šedá myš, která se ustrašeně krčí vzadu. Při pohledu blíže ale i na tomto designově ne příliš zajímavém telefonu najde mnoho uživatelů jisté kouzlo a na efektu tomu dodávají zkosené hrany, které výra VK6050S jasně zostřují. Ani výrobce VKworld nevybočil u tohoto modelu z řady jiných telefonů různých výrobců a i u modelu VK6050S nalezneme poslední dobou stále více využívaný rámeček obepínající celý přístroj. Zkrátka opět byl nasazen jistý trend, který ihned přejala většina výrobců a za chvíli z něj bude jen nudný stereotyp. Na každý pád, tento rámeček vypadá zatím stále ještě velmi dobře a dává telefonu jistý nádech luxusu. Je zajímavé jak málo stačí pro zvýraznění a zlepšení vzhledu. Sám o sobě je telefon skutečně velm ostře řezaný a tento dojem částečně utišují pouze zaoblené rohy. Osazenstvo hran telefonu zastává standardní kombinaci kdy ve spodní části našel své místo pouze průduch mikrofonu, nahoru se přesunul mikro USB a 3,5mm sluchátkový konektor a pravou hranu obsadilo zapínací tlačítko společně s kolébkou hlasitosti. Levá strana je zcela bez poskvrnky a vzhledem ke klasické konstrukci telefonu zde nenaleznete ani šuplíček na SIM kartu, ta má své místo pod zadním krytem společně s vyměnitelnou baterií. Zadní kryt je tedy odjímatelný a na této straně přístroje se nachází pouze v horní části čočka fotoaparátu s bleskem a ve spodní části dvě mřížky hlasitého reproduktoru. Kromě toho zde také samozřejmě nalezneme logo výrobce, která v žádném případě nesmí chybět. Přední stranu okupuje z 85% displej, který bohužel dostal do vínku vcelku široké rámečky a to samo o sobě také dosti kazí již tak nevýrazný vzhled. Pod ním najdeme trojici kontextových kapacitních tlačítek a nad ním průduch reproduktoru hovorů společně s přední kamerou a senzory.


Sečteno a podtrženo musím říci, že v oblasti designu má VK6050S skutečně dosti velké mezery, ale ne ani tak kvalitativně, jako spíše skutečně designově. Model je zkrátka nevýrazný a nebýt jeho velikosti, která činí 14,8 x 7,8 x 0,95 cm by jej dá se říci bylo velmi snadné přehlédnout. Váha o sobě ale už dá vědět a v tomto ohledu na telefon skutečně nezapomenete. Na tom má ale svůj velký podíl hlavně baterie, která v případě tohoto modelu dostala brutální kapacitu 6050mAh, s čímž si bez sebemenších problémů vystačí i skutečně nároční uživatelé a to zdaleka ne jen na jeden den. Sám výrobce uvádí pohotovostní dobu 1080 hodin a hlavně co je velmi zajímavé, dobu používání 72 hodin. Tudíž k brouzdání po internetu a občasnému volání běžného uživatele dává VK6050S k dispozici pohodové tři dny. To už je skutečně slovo do pranice a v tomto ohledu alespoň u mě VKworld boduje. Myslím že každý náročnější uživatel asi rád obětuje nějaký ten gram či milimetr navíc výměnou za možnost obejít bez přídavných baterií a podobných doplňků. Bonusem je také rychlost nabíjení. Ta sice nepatří k nejnižším, ale s ohledem ke kapacitě baterie je průměr 2 hodiny a 35 minut jako příznačná třešnička na dortu. V této oblasti vynahrazuje VK6050S svému majiteli slabší výkon dávkou brutální výdrže.



V oblasti výkonu tedy model VK6050S nijak neexceluje, ale také nepatří k těm horším. Nižší střední třída phabletů mu perfektně sedí. Srdcem tohoto telefonu je totiž opět procesor MT6735P od společnosti Mediatek, která nabízí 1,0GHz v podání čtyř 64 bitových jader Cortex-A53. Je škoda, že se výrobce i za cenu trochu vyšší ceny nerozhodl použít stájového bratra MT6735, který již nabízí frekvenci 1,5GHz. Společně s tímto srdcem se o výkon stará operační paměť LPDDR3 s kapacitou 2GB a grafický čip Mali-T720. Opět tak tedy výkon stačí na jednoduché a středně náročné hry, u těch náročných se již telefon skutečně dosti zadýchává a dává o svém nižším výkonu patřičně vědět. Pro běžné úkoly, brouzdání po internetu či pohlížení dokumentů, filmů a podobně však tento výkon zcela dostačuje a i když není chod tak svižný jako v případě například Ulefone Be Touch 2 či ještě mnohem nadupanějších vlajkových lodí v podání LG či Samsungu, při čekání na dokončení operace nervy neztratíte. Zkrátka nabízí vyvážený poměr cena výkon, který není vůbec špatný.


Svými specifikacemi se model VK6050S řadí po bok modelům jako UMI Hammer S či Leagoo Elite 5 a to i v oblasti fotoaparátu a displeje. Ten zde totiž čeká v podání 5,5 palcového HD IPS zobrazovacího panelu s velmi dobrým podáním barev či pozorovacími úhly. Ani na slunci nemá displej větší problém a nebudete si tak muset stínit druhou rukou, což je v případě telefonu s takovouto úhlopříčkou právě ta, kterou budete potřebovat také. Pro zachycení vašich zážitků dostal VK6050S k dispozici 13 megapixelový zadní fotoaparát se světelností 2.0/f, což zaručuje skutečně obstojnou kvalitu fotografií i při zhoršených světelných podmínkách. Schválně píši obstojnou, neboť vynikající či perfektní si představuji jinak a ve srovnání se špičkou v podáni LG G4 či Galaxy S6 je zkrátka obstojná. Pokud se však na věc podíváme z druhé strany, ani fotoaparáty v telefonech iPhone nejsou zrovna zázrakem a při zhoršených světelných podmínkách či ve tmě můžete na kvalitní fotografie v podstatě zapomenout. Takže za slovem obstojná se zde skrývají fotografie, které na běžné záběry z dovolené či rychlé snímky zcela stačí. Přední snímač dostal v tomto případě jakýsi standard v podobě 5 megapixelů, jehož kvalita pro účely selfies a jiných podobných snímků dostačuje zcela a troufám si říci že zde se jedná o velmi dobrý výkon.

Na straně komunikace přichází VK6050S kromě klasiky v podobě WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, 2G, 3G či 4G sítí také s relativní novinkou společnosti Mediatek a tím je fuknce HotKnot. Pro ty co se s tímto ještě nesetkali, se jedná vlastně o jakousi pro výrobce levnou, ale také do jisté míry omezenou obdobu již hojně využívaného NFC. Díky této funkci je možné, po přiložení telefonů s touto funkcí displejem k sobě, provést párování, přenos dat a mnoho dalšího. Omezení nastává v oblasti dalších komunikací a tato funkce je tak určena zcela k účelu přenosu dat mezi dvěma aktivními zařízeními. Tím pádem se jedná oproti NFC sice o částečnou nevýhodu, ale na druhou stranu, když není NFC, HotKnot je bonus a kdo ví kam se tato technologie posune dále.
Telefon každopádně podporuje FDD-LTE sítě a to na frekvenčních pásmech 800/1800/2100/2600 MHz. Pro mobilní sítě má telefon k dispozici dva sloty pro karty SIM v sestavě mikro a standard.


V případě telefonu VKworld VK6050S se tedy jedná o jakési smíšené pocity, neboť k dispozici je zde z počátku sice nevýrazný, ale tak nějak obyčejně elegantní model za cenu pouhých €150, tedy asi 4100 Kč. Na druhou stranu, pro náročnější uživatele jistě není a ti by se měli poohlédnout po něčem jiném. S jistotou ale mohu říci, že ať již v našich končinách či jinde, VKworld VK6050S má jistý potenciál a své fanoušky si jistě najde.

Autor: Jiří Florián


Další články:



UP to 65% OFF + Free Shipping: Nitecore Batteries and Chargers Special

Leagoo Elite 5 - Android 5.1 v podání čínských značek aneb levnější nemusí být vždy horší - Seriál 14


Dnes se v našem seriálu zaměřím na telefon z nabídky opět dalšího výrobce, který ovšem netříští své modely do mnoha různých řad či skupin, ale v nabídce má pouze dvě, které skrývají jednotlivé telefony. Společnost Leagoo má na svém kontě již také slušnou řádku zařízení. Nemůže se samozřejmě v nabídce rovnat obřím společnostem, avšak někdy je méně více. Modelové řady Leagoo nesou název Elite a Lead, z nichž právě druhá je v našich končinách poněkud známější. Dalo by se říci, že tyto modelové řady jsou si velmi podobné a shodně nabízí několik málo modelů z nichž každý cílí trochu jiným směrem. V tomto článku se však budeme soustředit na model Elit 5, který kromě obstojné výbavy pro nižší střední třídu nabízí také povedený design.




V oblasti vzhledu není Elite 5 žádným přelomovým modelem, avšak s rukou na srdci nemůžeme ani náhodou označit jeho design jako nudný či nezajímavý. Leagoo v případě tohoto modelu vsadilo na komplexně oblé tvary a hned na první pohled musí každý uznat, že sice neuchvátí, ale rozhodně zaujme a má co nabídnout. I když pro výrobu tohoto přístroje byly použity plasty, hlavní nosný rám je hliníkový a tudíž nabízí i jistou kvalitu. Ač se tak může při prvním dojmu zdát, nejedná se o unibody konstrukci tudíž šuplíček na SIM či paměťové karty by jste po stranách hledali zbytečně. Na jednu stranu je to škoda, ale na druhou stranu, alespoň je zde možnost výměny baterie. Zajímavostí samotného Elite 5 je design přední strany, neboť displej jako by vystupoval nad úroveň telefonu a lemuje jej pouze rám s imitací gumy. Přední strana tak působí trochu sportovním dojmem a musím říci, že to není vůbec špatné. Leagoo také vynechalo v poslední době velmi oblíbené rámečky obepínající skutečně mnoho současných telefonů. V tomto ohledu vsází Elite 5 na skutečně klasické pojetí konstrukce a tento dojem narušují jen ve spodní a dolní částí boků výběžky zasahující sem z čela a spodní částí telefonu. Toto rozbíjí dojem jednolitosti a zbavuje tak Leagoo Elite 5 nudného stereotypního vzhledu. Ve spodní části nenajdete nic než jen průduch mikrofonu, neboť oba konektory v podobě micro USB a 3,5mm konektoru sluchátek, se přesunuli do horní části. Zde se mimo jiné nachází také infra port, jenž poslední dobou získává opět na oblibě, avšak ze zcela odlišných důvodů než před deseti lety. Tím se Elite 5 přidává do skupiny kterou tvoří například také Siswoo Longbow C50 či UMI Hammer S. Na pravé hraně telefonu své místo našlo zapínací tlačítko a a na levém pak kolébka hlasitosti. Zadní stranu okupuje pouze uprostřed 3D logo výrobce a v horní části čočka fotoaparátu společně s LED bleskem. Co musím přičíst modelu navíc k dobru je fakt, že výrobce v případě černé varianty zvolil matné provedení, čímž zamezil ulpívání otisků prstů na povrchu. U bílé a žluté varianty sice také, avšak zde není tak či tak téměř žádný otisk vidět ať již jde o lesk či mat. V oblasti designu musím tedy říci, že Leagoo Elite 5 ve mně zanechalo veskrze velmi dobrý dojem a přesně odpovídá nenákladnému modelu nižší střední třídy, který je střižen lehce sportovně. V oblasti rozměrů se nejedná o žádného drobečka, ale ani obra. 15,46 x 7,7 x 0,89 cm není zrovna nejméně, ale s ohledem na kapacitu baterie 4000mAh se dá nějaký ten milimetr navíc tolerovat. Váha se díky vyšší kapacitě baterie také vyšplhala trochu výše a to na celých 170 gramů.




Co se procesorové výbavy týče, na internetu se moc informací nedozvíte a tudíž Vám nezbývá než čekat s čím se k Vám Leagoo Elite 5 přiřítí poštou. Zde však čekat nemusíte a mohu Vám říci, že se nejedná opět o žádnou výjimku v modelu Elite 5 tepe čtyř jádrový procesor MT6735P se 64 bitovou architekturou a taktem 1,0 GHz. Tím se řadí po bok modelům jako je UMI Hammer S, Archos Elements 50 či Lenovo A5600. Poslení dva modely však nabízí pouze 1GB operační paměti tudíž, zde má Elite 5 poněkud vrch a s kapacitou 2GB postupuje o nějaký ten pomyslný stupínek výše. Po grafické stránce drží software v chodu procesor Mali-T720, tudíž jsme opět ve starých známých vodách a nic výjimečného se zde neodehrává. Výkon postačí na hraní her a to i lehce náročnějších jako je například CSR, avšak v případě náročnějších jako Asphalt 8 již počítejte s tím, že se telefon skutečně zadýchá a požitek nebude takový, jaký by měl být. Úložiště však skýtá ucházející základ a daných 16GB si můžete navíc rozšířit pomocí paměťové karty o dalších až 32GB. Tím se dostáváme po odečtení místa rezervovaného pro systém na slušných ca 43GB, které uživatelům, na něž Elite 5 cílí, plně postačí.

Ani na straně výkonu fotoaparátu či displeje není Elite 5 žádný propadák a ve své cenové skupině se řadí spíše k těm skutečně lepším. Nabízí totiž 5,5 palcový HD IPS zobrazovací panel, který má velmi dobré pozorovací úhly a dokonce i podání barev je více než dobré. Jeho kvality oceníte především při přehrávání filmů či při prohlížení snímků pořízených zadní 13 megapixelovou kamerou se světelností f/2.0. Ta zaručí kvalitní fotografie nejen za jasného dne, ale i při zhoršených světelných podmínkách, kdy sice při bližším pohledu najdeme jisté mezery ve výbavě, ale pro běžné focení je toto zcela dostačující. Přední optika pad dostala do vínku celých 8 megapixelů, což je na selfie a jiné podobné snímky zcela dostačující a řekl bych snad dokonce lehký nadprůměr. V oblasti focení a prohlížení tedy najdete v Elite 5 velmi dobrého společníka, který v tomto směru nabízí za málo peněz hodně muziky.

V části zvané konektivita se již ale řadí tento model opět do jakéhosi standardu a k dispozici tedy máte klasickou sestavu v podobě WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, 2G, 3G a také 4G FDD-LTE sítě, v jejichž případě vybočuje trochu z řady. Výhody rychlých datových přenosů si v našich končinách užijí u Elite 5 i klienti českého Vodafonu, neboť tento telefon podporuje frekvenční pásma 800/900/1800/2100/2600 MHz. Pro tyto sítě mátě k dispozici hned dva sloty pro SIM, z nichž jedna je ve verzi Standard a druhá Mikro.

Podporu jazyků a formátů ani nemá smysl zmiňovat, neboť u systému Android se jedná spíše o třešničku než výjimku a najdete zde tedy podporu všech jazyků, které nabízí tato platforma. Co však stojí za zmínku je samotné balení telefonu, neboť kromě samotného přístroje, příručka a nabíjecího adaptéru dostanete rovnou také ochrannou fólii, hadřík na čištění displeje, kabel OTG a sluchátka. V případě tak levného telefonu je to tedy skutečně vynikající nabídka a ač kvalita sluchátek není dle očekávání nijak valná, pro ty kdo oželí výrazné basy jsou dostačující a nezklamou.

Za mě tedy ač s jistou rezervou stoupá pro Elite 5 palec nahoru a jak říkám stále, zlepší-li se ještě nabídka náhradních dílů na modely čínských výrobců, nebude se již jednat o kompromis, nýbrž pouhou otázku výběru. Přeci jen cena €130, tudíž nějakých 3308 Kč je velmi solidní a Leagoo Elite 5 za ni nabízí ne zrovna málo.

Autor: Jiří Florián
Další články:


Kanger E Cigs On Sale

pátek 28. srpna 2015

Windows 10 zamrzají při startu - řešení z vlastní zkušenosti a proč se W10 "nepovedli"

To že si dal Microsoft se svou nejnovější verzí operační systému záležet víme všichni. Po grafické stránce není ve své podstatě co namítat a zde zaslouží tento gigant jen čistou chválu. Konečně se zdá, že chlapci za velkou louží se poučili a namísto aplikování vzhledu a stylů mobilních Windows na ty stolní či opačně, nabízí momentální verze 10 jakousi vyváženou všehochuť, která prostě funguje.
co už však ale tak úžasné není je samotná funkčnost systému. Na tu se nyní podíváme jen krátce, ale za to z pohledu jen lehce zasvěceného, nebo spíše v pokusu se to takovýmto způsobem podat.
Po uvedení nejnovějšího operačního systému se strhla vlna aktualizací, nebo chcete-li upgradů. "Všichni" chtěli vyzkoušet nejnovější a podle slov Microsoftu také poslední verzi systému s oknem. První problém na sebe nedal dlouho čekat a hned při samotném upgradu mnoho uživatelů takzvaně uvízlo na souši, neboť upgrade mnohdy nebyl zcela dokončen a tak tyto jedince čekala oblíbená zábava v podobě reinstalace operačního systému pěkně postaru. Zde totiž Microsoft trošku podcenil skutečnou náročnost pro hardware a tak i jedinci s poměrně slušným strojem takříkajíc zemřeli hned u startovní čáry.


Ti kteří uspěli to měli poněkud jednodušší a samozřejmě také veselejší. Nový systém, zvláště pro ty, kteří se nenechali přesvědčit "kouzlem" verze 8, nabídl v prvních chvílích poněkud zmatené rozložení nabídek a tak zde bylo celkem snadné se v prvních několika dnech ztratit. Mluvím samozřejmě o běžných uživatelích, ti pokročilejší se nemají šanci ztratit. Na druhou stranu ale velké množství líbivých, graficky skvěle vyvedených nabídek zaujala i nedávné odpůrce, nebo spíše ne-nadšence v oblasti Windows. Zde se stále ale koná pouze jakési virtuální lákání a chlácholení a samotný zakopaný pes čeká pěkně v pozadí a nyní se dostáváme k již zmiňovanému moudru.

Nic není tak růžové jak se zdá a v případě Windows 10 to platí dvojnásob. Osobně jsem si na sebe ušil bič a i když jsem chtěl rychle zpět na sice již archivní ale velmi povedené Windows 7, přeci jen chuť zkoušet byla silnější. Nedbaje tedy zkušeností ostřílených desítkářů, kteří již podrobili své nervy drásání ze strany built verzí, vrhnul jsem se na okna v plné parádě. Musím přiznat, že jisté kouzlo se v nich najde a k zahození nejsou, avšak se správou operační paměti mi připomínají dalšího giganta, tentokrát z oblasti mobilních telefonů. Výrobce mobilních zařízení jenž je snad největší ve svém oboru se systémem Android a názvem začínajícím na "S" raději nebudu jmenovat, ale o jeho problému s odladěním systému z hlediska správy operační paměti víme nejspíše velmi mnoho a již dlouho. Stejně na tom jsou nyní Windows 10 a jejich zacházení s kapacitou paměti RAM bych označil mírně řečeno jako příšerné. Nejde však ani tak o to, že by zabírali příliš mnoho místa, či dokonce paměť zahlcovali, v tom se od výrobce "S" liší, ale při spuštění více operací najednou se dosti uživatelům stává, že systém ohlásí nedostatek paměti a restartuje se.

Zde pak přichází velmi často onen škaredý zakopaný pes v podobě zamrzání systému při startu a to buď na modrém okně, či na modrém okně s ohlášením připravené opravy systému. Když se mi tento problém objevil poprvé, řekl jsem si že teda nic moc, ale pokud bude fungovat automatická oprava či nouzový režim, relativně jedeme dále a známe jen další problém. Ale chyba lávky a nyní je již internet plný problému, při němž systém při startu zamrzne na modrém okně a tím jsme skončili. Nefunguje zhola nic a můžete dělat co chcete. Když jsem osobně prošel snad stovky diskuzí v různých jazycích a zjistil, že problém v podstatě nemá jiné řešení než formát a install, tudíž celý systém nanovo, mírně řečeno jsem byl překvapen. Bavíme se zde samozřejmě o případech, kdy není k dispozici bitová kopie systému, či boot klient s virtuálním systémem. 
Jedna hlava pomazaná ale kdysi řekla, že správné řešení je většinou to nejjednodušší a i v tomto případě jde o čistou pravdu.
Nyní tedy osobní zkušenost a řešení, které již třikrát ze tří fungovalo.

Co s Windows 10, které zamrzli při startu a ani automatická oprava nefunguje?

jak píší naši kolegové ze zahraničí 
Windows 10 Hangs on Startup

Nějakým způsobem se dostaňte na systémový disk. Nejjednodušší způsob je připojit jej k jinému zařízení, například přes "šuplík", adapter, či jinou podobnou "ptákovinku" tak, aby jste se dostali k souborům na něm. Zde pak v kořenovém adresáři najděte notoricky známý soubor "hiberfil.sys", který v podstatě jednoduše řečeno obsahuje veškerá data operací, které byly aktivní před samotným vypnutím. Tento soubor vymažte a disk si připojte zpět ke svému miláčkovi a můžete zase fungovat.

Ano, až tak jednoduché. Opravte mne pokud se pletu, ale prostě tři ze tří je již vysoké procento úspěšnosti. Pokud někdo zjistí opak či jiný způsob, budeme velmi rádi za příspěvky v komentářích, neboť nových poznatků není nikdy dost.

Ony totiž samotné Windows 10 a již i Windows 8 mají velkou výhodu i nevýhodu v podobě možnosti rychlého spuštění, díky němuž sice dostanete při startu k dobru nějakou tu vteřinu, ale na druhou stranu může díky kumulaci dat způsobit nepříjemné problémy. Soubor hiberfil.sys z velké části napomáhá této chybě aby fungovala jak má a ve své podstatě akumuluje data, která pro běžného uživatele celkem k ničemu nejsou. Funkci rychlého spuštění je samozřejmě možné vypnout, ale ze zkušenosti vím, že ani toto moc nepomůže. Zkrátka chlapci v Microsoftu musí ještě velmi zapracovat, aby jejich nejmladší dítko bylo pěkně k světu.

Takže hiberfil.sys + delete = spokojený život.

Autor: Jiří Florián
Zdroj: Život :-)

středa 26. srpna 2015

"M", osobní asistent od Facebooku jako odpověď na Siri a Cortanu


Není to tak dlouho, co světem prolétla informace o tom, že Facebook pravděpodobně testuje vlastní virtuální asistentku. Nyní se spekulace potvrdily a na svět přichází oficiálně oznámená asistentka "M". Zatím je tato funkce ve zkušební fázi, ale již je jisté, že se jedná o plnohodnotnou virtuální asistentku, která bude schopná odpovídat na položené otázky či dokončovat úkoly. Budete ji moci požádat o radu, či spíše typ na místo kam se jít podívat, nebo si prostě nechat naplánovat celou cestu.
Ve své podstatě se jedná o obdobu Siri a Cortany, avšak s tím rozdílem, že "M" funguje jako asistentka prostřednictvím chatu. Tím by měla být zaručeno nižší míra chybovosti, avšak k tomu Facebook poznamenal, že tak či onak v pozadí stojí "pouze" lidé. Takže pokud se ptáte kde bere "M" informace pro správnou interakci, není to z Vašich dat na Facebooku, nýbrž pouze z obsahu konverzace v Messengeru.

Samozřejmě, že zatím se této verze Messengeru ještě nedočkáme, neboť zatím je dostupná pouze pro několik stovek lidí v oblasti pobřeží San Francisa a pravděpodobně oficiální vypuštění nebude otázkou chvilky. Bude zapotřebí ještě nějaký ten čas na vypilování chyb a dovedení nové asistentky k "dokonalosti". Nicméně otázkou uvedení již není "zda", ale pro změnu "kdy".

Facebook Messenger se od svého spuštění proměnil již zcela k nepoznání a z kdysi pouhého jednoduchého chat klienta se pomalu stala samostatná platforma v níž nalezneme již nejen chat a volání, ale také hry či dokonce možnost převádět peníze. Z toho plyne, že jediným dalším rozumným krokem je rozšíření Messengeru tak, aby nabídl jakousi kompletní správu základních potřeb.

K tomu by měla nová asistentka opět podstatnou mírou dopomoci a jestli Vás zajímá proč se jmenuje zrovna "M", údajně se jedná o zkratku Moneypenny. Že by se sociální gigant inspiroval v legendárních bondovkách?
Každopádně viceprezident facebooku v oblasti komunikačních produktů David Marcus, má evidentně v budoucnosti Messengeru jasno a mluví o velkém finančním a podnikatelském potenciálu nejen pro samotnou společnost, ale i pro všechny ostatní. Jak sám David Marcus řekl, Facebook Messenger nabízí možnost okamžité interakce jak v podobě psaného písma, tak videohovorů či hovorů a díky možnosti připojovat různé multimediální i jiné soubory jeho potenciál stoupá strmě vzhůru.
Zde bychom mohli debatovat o ochotě lidí vložit důvěru do společnosti, která se ve své podstatě živý sběrem dat a jejich vyhodnocování, ale na druhou stranu z pohledu Davida Marcuse je vyjmenování možností zcela pochopitelné a v tomto ohledu je v současnosti skutečně Messenger od společnosti Facebook jedním z nejvšestrannějších a nejvíce odladěných platforem svého druhu.

Autor: Jiří Florián


pondělí 24. srpna 2015

BlackBerry Passport se systémem Lollipop na videu živě

Minulý týden se a několika uniklých snímcích a videích ukázalo očekávané androidí Blackberry Venice a včera se objevily informace, že Venice dostane kromě Androidu také pořádnou dávku funkcí založených na ostružinovém systému. Již mnoho drbů a spekulací do jisté míry stále více potvrzuje nasazení systému Android v dříve výhradně pracovních zařízeních kanadské společnosti a všemu nasvědčuje i prohlubující se spolupráce BlackBerry a Samsungu.



Pro ty, kteří stále ještě tomuto tahu nevěří možná následující video "převrátí svět naruby". Blackberry Passport bylo jakousi zlomovou novinkou, která svým nezvyklým designem zaujala nemálo uživatelů. Jak se na videu ale ukazuje, design není jediným aspektem, který se počínaje tímto modelem změnil. Na BlackBerry Passport je totiž možné rozjet nejnovější Android 5.1 Lollipop a ja je na videu vidět, bez sebemenších problémů. Bohužel není známo více detailů a jisté je pouze to, že systém Android na Blackberry Passport běží velmi svižně.

Zde se tedy již sama nabízí otázka, zda Passport neslouží společnosti Blackberry jako jakýsi mezistupeň pro otestování chodu systému a vychytání detailů, než bude Lollipop nasazen v očekávaném modelu Venice. Samozřejmě je zde také možnost, že na videu vidíme Passport, s nímž si pohrál brilantní vývojář a nasazená ROM může mít v pozadí nemalé zásahy a úpravy aniž by se na ní oficiálně společnost BlackBerry jakkoliv podílela.

Ať je to již jak chce, jisté je to, že spekulace a očekávání neustanou do doby představení modelu Venice, či oficiálního popření vývoje modelu se systémem Android ze strany kanadského výrobce. Je však již více než pravděpodobné, že ať již Venice či jiný model BlackBerry systém Android dostane, neboť společnost, která ještě před nedávnem čelila rapidnímu poklesu tržeb, nyní víří vody mobilního průmyslu s nemalou intenzitou, která obvykle předchází uvedení přelomových modelů u jiných mobilních gigantů.

Necháme se překvapit, ale v každém případě, já osobně jako fanoušek klasického designu BlackBerry bych model s nasazeným systémem Lollipop uvítal s otevřenou náručí. Pak již záleží pouze na výrobci, jak zapracuje na systému, výkonu a jeho odladění.

Autor: Jiří Florián

Další články:

10 Nejstahovanějších filmů minulého týdne - filmové pirátství v přehledu


Máme zde další týden a tudíž i další žebříček deseti nejstahovanějších titulů filmového světa za minulý týden. Změnilo se dost ale základní tituly, které budou snad věčné opět nezklamaly a tak i tentokrát nalezneme v žebříčku například nesmrtelného Terminátora, Mission Impossible či kvalitní komedie jako je Divoká dvojka. Statečné se drží i pokračování kultovní série Šílený Max, u kterého není skutečně čemu se divit, neboť se jedná o kvalitní dílo.

Místo v žebříčku(místo předchozí týden)Název filmu originál / Český název CSFDIMDb Hodnocení/ Trailer
torrentfreak.com
1(1)Mad Max: Fury Road / Šílený Max: Zběsilá cesta8.4 /trailer
2(…)Avengers: Age of Ultron (Web-DL) / Avengers: Age of Ultron7.8 /trailer
3(2)Aloha / Aloha5.3 /trailer
4(…)A Brilliant Young Mind / X+Y7.3 /trailer
5(3)Terminator Genisys (Subbed HDTV rip) / Terminátor Genesys7.0 /trailer
6(7)Mission: Impossible – Rogue Nation(HDTS) / Mission Impossible - Národ grázlů8.0 /trailer
7(4)Pitch Perfect 2 / Ladíme 26.8 /trailer
8(10)Insurgent / Rezistence6.6 /trailer
9(9)Furious 7 / Rychle a zběsile 77.6 /trailer
10(5)Hot Pursuit / Divoká dvojka4.9 /trailer

Své místo zde tentokrát ale našel snímek společnosti Marvel, v němž se hrstka neohrožených pouští do boje s dalším ničitelem světa. Avengers - Age of Ultron se však do žebříčku probojovali po celkem dlouhé době a vezmeme-li v potaz datum vydání.
Neoblomně si své místo ale drží také plyšový drzoun Ted ač již není mezi deseti nejstahovanějšími, který ve druhém pokračování komedie Méďa Ted předvádí ještě odvážnější kousky než v prvním díle.


Jako bonus dnes přidávám kromě trailerů také hudební klip nestárnoucího Rychle a zběsile, které snad neomrzí nikoho a v žádném věku.


Autor: Jiří Florián
Zdroj: torrentfreak.com

Další články: