Stránky

neděle 4. října 2015

V5S - Chytrý náramek za směšnou cenu - Recenze

V Pátek jsem zde uvedl článek o “chytrém” fitness náramku V5S, který v první řadě zaujme svou cenou, která se pohybuje pod hranicí 10 euro. Na druhé straně ale nesmíme zapomínat na design, který jsem v unboxingu vyzvednul a troufám si říci, že právem. Jednoduše v pohledu ze strany designu a ceny je V5S skutečně jedním z mála ve skupině doplňků, za něž neutratíte celou výplatu a navíc jejich vzhled není na rovinu řečeno katastrofa.

Smart-Wrist-Watch-V5-Smartband-Waterproof-Bluetooth-Fitness-Tracker-Health-Bracelet-Sport-Wristband-Gear-For-Android

Dnes se ale pojďme podívat blíže na funkce, ale ihned v začátku musím uvést, že těch skutečně není mnoho, ale převážně fungují tak, jak by jste od nich očekávali.

Po prvním spuštění, lépe řečeno nabití, se vám objeví základní “nabídka” v podobě digitálních hodin a ukazatele stavu baterie. Schválně jsem uvedl označení “nabídka” do závorek, neboť v hodinkách není žádný operační systém a jedná se tedy jen o souhrn funkcí, mezi nimiž se posouváte pomocí bočního tlačítka. Marně by jste zde hledali jak nastavit správný čas či datum, neboť to vše je prováděno pomocí obslužné aplikace po spárování s telefonem o čemž si ale povíme za chvíli.

Samotných nabídek je k dispozici 5 a to v následujícím pořadí:

Základní nabídky Funkční nabídky
IMG_20151004_120628
Digitální zobrazení času a ikona stavu baterie
IMG_20150930_181110
Spoušť fotoaparátu
IMG_20151004_120713
Datum ve tvaru ROK-MĚSÍC-DEN
IMG_20150930_181122
Ovládání hudebního přehrávače
IMG_20151004_120726
Krokoměr
IMG_20150930_181128
Hledání spárovaného telefonu
IMG_20151004_120702
Spálené kalorie
IMG_20150930_181135
Monitor spánku
IMG_20151004_120740
Ujitá vzdálenost
IMG_20150930_181144
Zpět
IMG_20151004_120649
 
Nabídka funkcí tedy není závratná, ale v rámci ceny, za níž se náramek prodává se snad ani více nedá očekávat.
 
Základní nabídka skýtá pouze pohled na aktuální zaznamenané hodnoty, přičemž mezi jednotlivými nabídkami se přesouváte jednoduchým stlačením ovládacího tlačítka. Vše však funguje správně až tehdy, kdy v obslužné aplikaci zadáte osobní parametry jako je váha, výška a následné synchronizaci zadaných informací mezi telefonem a náramkem. Vše je zcela jednoduché a i přes pouze anglické prostřední obslužné aplikace se v ní po chvíli bez problémů zorientuje i osoba, která anglicky neumí. Po jejím spuštění vidíte základní obrazovku, kde naleznete přehled ujitých kroků i se stanoveným cílem, takže ihned vidíte, jak si stojíte oproti svému očekávání. Vzdálenost, kalorie a počet kroků, zde se přesnost odvíjí od pravdivosti vámi zadaných údajů v nastavení “Set User Info”. Co se mi však velmi osvědčilo a mohu říci, že ranní stavy by výsledkům odpovídali byl monitor spánkového režimu. Zde díky integrovanému senzoru náramek pozná, jak dlouho jste spali skutečně hlubokým spánkem či jak dlouho nebyl spánek zrovna to pravé. Samozřejmě tyto údaje mohou být dosti zkreslené, ale při porovnání jinými aplikacemi pro vyhodnocování spánkového režimu se údaje v podstatě shodovali a odchylky byly minimální.
 
Druhá stránka obslužné aplikace nabízí přehled cílů a toho, do jaké míry jste tyto cíle splnili a můžete si zde také cíle nastavit a upravit. Třetí stránka je pouze jednoduchá historie, která vám zobrazí výsledky v jednotlivých dnes a to jak v oblasti fitness, tak i v oblasti statistiky spánku. Třetí záložka nabízí již jednotlivá nastavení od samotného připojení náramku, přes příkaz k prozvonění, synchronizaci dat či opět nastavení osobních informací, cílů a také možnosti aktivovat či deaktivovat upozornění při příchozím hovoru či zprávě.
 
Jak jsem tedy již říkal, aplikace je skutečně jednoduchá a dá se říci že i uživatelsky příjemná. Co však hodnotím jako obrovskou nevýhodu a mohu říci i velkou překážku při správné funkčnosti je fakt, že pokud aplikaci vypnete prostřednictvím nabídky naposled spuštěných aplikací, náramek se odpojí a veškerá konektivita je ztracena. Navíc také bez této aplikace ani neproběhne samotné spárování náramku s telefonem. Funkčně se výsledky nijak neliší ať už jste majiteli iOS či Android zařízení, neboť aplikace je dostupná pro obě platformy. To je sice velké plus, ale co naplat, že můžete připojit “jakýkoliv” chytrý telefon či sdílet své výsledky, když po zavření aplikace nefunguje synchronizace a komunikace na pozadí. Naštěstí při následném zapnutí se do aplikace synchronizují poslední data nasbírána náramkem, takže přehled vašich sportovních výsledků budete mít opět pohromadě.
 
Neduhů má náramek dosti i v případě ovládacích prvků funkční nabídky. Do té se dostanete dlouhým stisknutím ovládacího tlačítka a mezi jednotlivými položkami se přesouváte jednoduchým stlačením. Zkrátka krátké = přesun, dlouhé = výběr.
Jak jsem se již zmiňoval, monitor spánku funguje dá se říci skvěle a o jednoduchém příkazu Zpět ani nemá cenu něco psát. Hledání spárovaného telefonu také funguje bez výhrad a při výběru tohoto povelu vám telefon několikrát zazvoní, samozřejmě pouze je-li v dosahu Bluetooth. Se spouští fotoaparátu a ovládáním hudebního přehrávače to ale již tak jednoduché není a obě tyto funkce zkrátka občas fungují a občas zase ne. Pokud vypnete obslužnou aplikaci, nefungují vám tyto položky vůbec a spoušť fotoaparátu při zapnuté fotoaplikaci občas zafunguje a občas ne, takže v zásadě nevíte, zda již focení proběhlo či nikoliv. Hudební přehrávač se prostřednictvím tohoto ovládání spustí jen někdy, ale většinou jej musíte aktivovat manuálně a pak již funguje posun skladeb či dokonce pauza. Chcete-li však hudbu opět spustit, i když ihned, mnohdy se nestane vůbec nic.
 
V tomto ohledu mne náramek mírně řečeno zklamal a z něčeho více vybaveného se posunul opět pouze mezi zcela jednoduché fitness doplňky pro zaznamenávání vašich sportovních aktivit.
 
A jaké mám na závěr pocity a zhodnocení?
V5S je skutečně designově povedený kousek a v tomto ohledu mu nemám zcela co vytknout. Na straně fitness se dá říci, že funkce náramku jsou také na výbornou, alespoň v rámci nabízených možností. Uvítal bych však možnost přímé synchronizace s Google Fit či alespoň aktivní obslužnou aplikaci na pozadí. Je totiž dosti otravné, když vám najednou díky ztrátě spojení začne náramek vibrovat a vy vlastně ani nevíte proč. Doplňkové funkce kromě spánkového monitoru mne při nejmenším zklamali. Nespolehlivost těchto funkcí z nich dělá v podstatě jen okrasu displeje a ačkoliv se jedná o velmi levný doplněk a jistou únosnou míru nespolehlivosti nejspíše očekává každý, v tomto případě se jedná, díky své nespolehlivosti, o zcela nepotřebné funkce.
 
Sečteno a podtrženo, spánkový monitor chválím. Funkčnost velmi dobrá a díky svým rozměrům a váze ani nepoznáte, že máte náramek v noci na ruce. Krokoměr, kalorie či vzdálenost také funguje velmi dobře, ale samozřejmě v závislosti na přesnosti vámi zadaných osobních údajů. Doplňkové funkce…..? No mírně řečeno zklamání. Chcete-li tedy pouze levný fitness monitor pro běhání, chůzi či jednoduše jen jakýsi základní přehled, není náramku V5S co vytknout. Jste-li však aktivnější sportovci co si potrpí na přesnost, spolehlivost a konektivitu se zavedenými a propracovanými aplikacemi, šáhněte raději jinam.
 
Obslužná aplikace Weband je k dispozici jak pro Android tak iOS.
Screenshot_2015-10-04-12-31-18Screenshot_2015-10-04-12-31-25Screenshot_2015-10-04-12-32-04Screenshot_2015-10-04-12-32-10Screenshot_2015-10-04-12-32-25
 
Autor: Jiří Florián
 
Další články:

--- V5S - Chytrý náramek za směšnou cenu - Unboxing --- 2015-10-02

 

--- Ulefone Be Touch 2 - Unboxing - Švihák v levném kabátu se zajímavou výbavou --- 2015-08-21

--- Doogee Y100 Pro - Unboxing - Styl a nízká cena pro nenáročné --- 2015-08-22

--- Ulefone Be Touch 2 - Recenze - Švihák v levném kabátu se zajímavou výbavou --- 2015-08-22

--- Doogee Y100 Pro - Recenze - Styl a nízká cena pro nenáročné --- 2015-08-23

--- Mlais M52 - Dravec střední třídy za lidovou cenu - Unboxing --- 2015-09-24

--- Mlais M52 - Dravec střední třídy za lidovou cenu - Recenze --- 2015-09-26

1 komentář:

  1. Zkoušel jsem různé fit náramky, ale na tyhle jsem ještě nenarazil, takže vám rozhodně děkuji za tip. Možná se po nich podívám a jeden si na zkoušku objednám. Prodat za levnější peníz se to dá vždycky, že? :) Teda aspoň takhle to dělám já, když něco testuji, jak mi to bude vyhovovat. Koupím a když nevyhovuje, tak zase prodám. ;-)

    OdpovědětVymazat