středa 26. srpna 2015

"M", osobní asistent od Facebooku jako odpověď na Siri a Cortanu


Není to tak dlouho, co světem prolétla informace o tom, že Facebook pravděpodobně testuje vlastní virtuální asistentku. Nyní se spekulace potvrdily a na svět přichází oficiálně oznámená asistentka "M". Zatím je tato funkce ve zkušební fázi, ale již je jisté, že se jedná o plnohodnotnou virtuální asistentku, která bude schopná odpovídat na položené otázky či dokončovat úkoly. Budete ji moci požádat o radu, či spíše typ na místo kam se jít podívat, nebo si prostě nechat naplánovat celou cestu.
Ve své podstatě se jedná o obdobu Siri a Cortany, avšak s tím rozdílem, že "M" funguje jako asistentka prostřednictvím chatu. Tím by měla být zaručeno nižší míra chybovosti, avšak k tomu Facebook poznamenal, že tak či onak v pozadí stojí "pouze" lidé. Takže pokud se ptáte kde bere "M" informace pro správnou interakci, není to z Vašich dat na Facebooku, nýbrž pouze z obsahu konverzace v Messengeru.

Samozřejmě, že zatím se této verze Messengeru ještě nedočkáme, neboť zatím je dostupná pouze pro několik stovek lidí v oblasti pobřeží San Francisa a pravděpodobně oficiální vypuštění nebude otázkou chvilky. Bude zapotřebí ještě nějaký ten čas na vypilování chyb a dovedení nové asistentky k "dokonalosti". Nicméně otázkou uvedení již není "zda", ale pro změnu "kdy".

Facebook Messenger se od svého spuštění proměnil již zcela k nepoznání a z kdysi pouhého jednoduchého chat klienta se pomalu stala samostatná platforma v níž nalezneme již nejen chat a volání, ale také hry či dokonce možnost převádět peníze. Z toho plyne, že jediným dalším rozumným krokem je rozšíření Messengeru tak, aby nabídl jakousi kompletní správu základních potřeb.

K tomu by měla nová asistentka opět podstatnou mírou dopomoci a jestli Vás zajímá proč se jmenuje zrovna "M", údajně se jedná o zkratku Moneypenny. Že by se sociální gigant inspiroval v legendárních bondovkách?
Každopádně viceprezident facebooku v oblasti komunikačních produktů David Marcus, má evidentně v budoucnosti Messengeru jasno a mluví o velkém finančním a podnikatelském potenciálu nejen pro samotnou společnost, ale i pro všechny ostatní. Jak sám David Marcus řekl, Facebook Messenger nabízí možnost okamžité interakce jak v podobě psaného písma, tak videohovorů či hovorů a díky možnosti připojovat různé multimediální i jiné soubory jeho potenciál stoupá strmě vzhůru.
Zde bychom mohli debatovat o ochotě lidí vložit důvěru do společnosti, která se ve své podstatě živý sběrem dat a jejich vyhodnocování, ale na druhou stranu z pohledu Davida Marcuse je vyjmenování možností zcela pochopitelné a v tomto ohledu je v současnosti skutečně Messenger od společnosti Facebook jedním z nejvšestrannějších a nejvíce odladěných platforem svého druhu.

Autor: Jiří Florián


Žádné komentáře:

Okomentovat